• deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la câştigarea în instanţă a suspendării ordinului de demitere, Cătălin Canciu nu a primit nici până acum ordinul de repunere în funcţie • “Mă pasează de la unul la altul”, susţine Canciu
L-au demis de două ori în mare grabă, însă când vine vorba de repunere în funcţie Ministerul Educaţiei amână procedura.
Concret, pe 18 septembrie, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, Cătălin Canciu, a câştigat în instanţă anularea calificativului “nesatisfăcător” primit la evaluarea activităţii de manager, motivul pentru care a fost demis a doua oară. Dar, deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la decizia Curţii de Apel Galaţi, el nu îşi poate începe activitatea. Motivul: cei din Minister nu au semnat nici acum ordinul de repunere pe funcţie.
“Cei din minister trebuie să semneze un ordin prin care să suspende ordinul de demitere din 5 iunie. Dar trebuia să facă lucrul acesta de îndată ce s-a dat hotărârea judecătorească, pentru că acea hotărâre este de îndată. Într-o ţară civilizată, dacă astăzi s-a dat hotărârea, a doua zi ordinul era trimis prin fax”, ne-a declarat Canciu.
Acesta ne-a spus că a încercat să afle de ce întârzie lucrurile atât de mult însă, aşa cum pare să fie specific funcţionarilor, a fost plimbat dintr-o parte în alta, şi tot nu a reuşit să afle când se va întoarce pe postul din care susţine că a fost înlăturat în mod abuziv.
“Ieri am făcut un întreg tur al funcţionarilor din minister. M-au pasat dintr-o parte în alta. Prima oară mi s-a spus că hotărârea este pe circuitul de avizare. Apoi am aflat că documentul este la departamentul juridic. Am sunat acolo şi mi s-a spus că a trecut deja de ei şi că se află la un secretar de stat. L-am sunat, acesta mi-a zis să îi trimit pe mail hotărârea. Până azi (n.r. - ieri), văd, nu s-a schimbat nimic. Nu ştiu cât va mai dura, dar dacă se va mai amâna mult, mă văd nevoit să cer aplicarea legii. O să încerc cu avocatul meu să facem un demers în acest sens pentru că, aşa cum spune legea, orice hotărâre judecătorească se aplică, nu se discută. Aplicarea ei este executorie, se realizează de îndată, nu după nu ştiu câte zile. În corpul sentinţei scrie foarte clar că părţile au luat la cunoştinţă de hotărâre. Ori Ministerul este parte în proces”, susţine fostul şef al ISJ Brăila.
În situaţia sa se află şi fostul adjunct Daniela Turcu, dar şi fostul inspector şcolar de la Mehedinţi, ambii aşteptând ordinul de repunere în funcţie.
Istoricul demiterilor
În august 2017, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a demis prin fax, într-o zi de vineri, aproape de miezul nopţii, 13 şefi de ISJ-uri din ţară, printre care şi pe Cătălin Canciu. Majoritatea au contestat în instanţă decizia Ministerului, la fel procedând şi fostul insector şcolar general de la Brăila, care a şi câştigat în primă instanţă, fiind repus pe funcţie.
Nu au trecut însă decât câteva luni şi cei care au “îndrăznit” să atace hotărârea Ministerului au fost din nou daţi afară. Mai precis, în februarie 2018, tot prin fax, şi tot într-o seară de vineri. Motivul: acordarea calificativului “nesatisfăcător” la evaluarea activităţii manageriale. Alături de Canciu a fost demisă atunci şi Daniela Turcu, fostul inspector şcolar general adjunct al ISJ Brăila. Ambii au contestat evaluarea, susţinând că nu s-a respectat metodologia. La scurt timp, Ministerul anunţa într-un comunicat de presă că va anula calificativele pentru că “s-au constatat vicii majore în procesul de evaluare” şi reluarea evaluărilor. Nu s-a lăsat încă cu nicio demisie şi niciun calificativ nu a fost anulat, iar cei doi au fost demişi. Acum, Cătălin Canciu şi Daniela Turcu şi-au găsit din nou dreptatea în instanţă, dar, deşi au trecut mai bine de două săptămâni, încă aşteaptă să se întoarcă la Inspectorat.