Mergi la conţinutul principal

Revelionul sinucigaşilor

* ei au încercat să se spânzure, să îşi taie venele sau au înghiţit medicamente * alţi cinci brăileni au încercat să-şi ia viaţa în perioada Crăciunului * specialiştii avertizează că cele mai expuse la stări depresive în perioada sărbătorilor sunt persoanele singure * medicii brăileni au fost asaltaţi şi de persoane care au început să se simtă rău după ce au mâncat prea mult * gheaţa de pe trotuare a băgat în spital 13 brăileni, care au suferit fracturi închise după ce au alunecat şi au căzut

În timp ce pentru cei mai mulţi brăileni trecerea în noul an a adus bucurie, pentru alţii a adus gânduri sinucigaşe. Cinci brăileni au încercat să îşi pună capăt zilelor în ultimele ore ale anului trecut şi în primele ore ale acestui an. Cei care au vrut să îşi încheie socotelile cu viaţa, brăileni cu vârste între 20 şi 38 ani, au recurs la tentativele de sinucidere după ce au consumat băuturi alcoolice, substanţe etnobotanice sau i-a cuprins depresia pentru că erau singuri de sărbători. Niciunul nu şi-a dus planul la bun sfârşit, ba chiar unii au refuzat să primească îngrijiri medicale şi au devenit agresivi, ajungând în final la Spitalul de Psihiatrie. Pe lângă brăilenii cu gânduri sinucigaşe, medicii de la Ambulanţă şi de la Unitatea de Primire Urgenţe s-au confruntat cu numeroase cazuri de colici abdominale din cauza excesului de mâncare. Au fost şi persoane cărora li s-a făcut rău chiar pe stradă, pe fondul afecţiunilor medicale de care sufereau, accentuate de gerul din ultimele zile. Gheaţa de pe trotuare a băgat în spital 13 brăileni, care au suferit fracturi închise după ce au alunecat şi căzut pe stradă. În numai cinci zile, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila s-au primit 533 de solicitări, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 100 - 110 apeluri.

Astfel, în ziua de 30 decembrie, medicii de la SAJ au înregistrat 14 cazuri de colici abdominale, trei stări depresive şi o tentativă de suicid. Pe 31 decembrie au fost 11 persoane cu colici abdominale, două tentative de suicid şi patru solicitări din loc public. Aşa cum era de aşteptat, pe 1 ianuarie s-au înregistrat cele mai multe cazuri de persoane cu dureri abdominale din cauza excesului de mâncare, respectiv 22. În aceeaşi zi, au fost şi două tentative de suicid.

Pe data de 2 ianuarie, alţi 16 brăileni au solicitat intervenţia ambulanţei tot pentru colici abdominale. Alte şapte solicitări au fost din locuri publice, iar două au venit din partea unor persoane cu stări depresive. "În total, în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie s-au înregistrat 66 cazuri de colici abdominale, 11 solicitări din loc public şi cinci tentative de suicid", a precizat managerul SAJ Brăila, Silviu Radu.

Tentative de suicid pe fondul consumului de alcool

Brăilenii care au decis să îşi pună capăt zilelor la cumpăna dintre ani au ales metode diverse, însă după ce şi-au făcut curaj cu câteva pahare de băutură. În timp ce unii au vrut să se spânzure, alţii au încercat să îşi taie venele ori au îngurgitat medicamente. Medicii de la Ambulanţă le-au acordat primul ajutor, însă, în unele cazuri, sinucigaşii au refuzat îngrijirile medicale şi nici nu au vrut să fie transportaţi la spital, ba chiar au devenit agresivi.

În ziua de 30 decembrie, pentru un pacient de 23 de ani a fost solicitată intervenţia ambulanţei prin numărul de urgenţă 112, la ora 21.10. Tânărul era sub influenţa alcoolului şi a vrut să îşi pună capăt zilelor prin strangulare. Pentru că nu a reuşit să îşi ducă planurile sinucigaşe până la capăt, brăileanul a devenit agresiv faţă de membrii familiei şi a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie. A doua zi, ambulanţa a preluat un bărbat de 38 de ani de la UPU şi l-a transferat la Psihiatrie, acesta prezentând plăgi tăiate pe corp în scop suicidal. În aceeaşi zi, un tânăr de 20 de ani, aflat în stare de ebrietate, a ajuns la concluzia că este mai bine să îşi încheie socotelile cu viaţa. A vrut să îşi taie venele, însă a refuzat transportul cu ambulanţa la spital. Medicii de la ambulanţă i-au acordat îngrijiri medicale la faţa locului. În prima zi a anului 2011, un alt brăilean, în vârstă de 31 de ani, a încercat să îşi ia viaţa îngurgitând medicamente. "S-a primit apel prin 112, la ora 12.35. Salvarea a ajuns la 12.40, după ce i s-a acordat primul ajutor, pacientul a fost tranportat la UPU", a precizat Silviu Radu.

În ziua de 31 decembrie, medicii de la Ambulanţă au avut parte de o intervenţie cu "peripeţii". Un tânăr de 23 de ani, de naţionalitate arabă, a consumat etnobotanice, ceea ce a dus la tulburări de comportament, halucinaţii şi agresivitate. Concubina lui a solicitat ajutor la 112, ambulanţa a ajuns la faţa locului, însă pacientul a refuzat primul ajutor. În acest caz a fost necesară intervenţia poliţiei pentru transportarea în siguranţă a pacientului recalcitrant, dar şi protecţia personalului medical. Tânărul a fost transportat la UPU apoi la Spitalul de Psihiatrie. După cum ne-a informat managerul SAJ Brăila, majoritatea depresiilor şi tentativelor de suicid din preajma Revelionului s-au produs pe fondul consumului de alcool, al substanţelor etnobotanice şi al faptului că persoanele în cauză erau singure de sărbători.

Reamintim faptul că şi de Crăciun, alţi cinci brăileni au încercat să-şi ia viaţa, iar trei persoane, cu vârste între 30 şi 40 de ani, au ajuns la urgenţe după ce au petrecut de sărbători cu etnobotanice.

Specialiştii avertizează că cele mai expuse la stări depresive în perioada sărbătorilor sunt persoanele singure. Cei divortaţi, văduvi sau cei care s-au despărţit recent de partenerul de cuplu şi nu au pe nimeni în preajma lor sunt mult mai trişti şi mai melancolici decât ceilalţi. Aceste stări se accentuează, cu precădere, în preajma sărbătorilor de iarnă. Însă nu doar sărbătorile petrecute în singurătate duc la depresie. Acelaşi efect îl poate avea şi momentul bilanţului de sfârşit de an. Psihologii susţin că cei care nu au avut un an prea bun în plan afectiv sau material au tendinţa de a cădea în melancolie. Asta din cauză că diferenţa dintre ceea ce ne-am dorit şi ceea ce am reuşit să realizăm este foarte mare.

Vindecarea trebuie să pornească chiar din interior, printr-o gândire pozitivă, spun specialiştii. Totodată se recomandă depresivilor să petreacă sărbătorile în compania unor rude sau a unor prieteni apropiaţi. Ultima soluţie în terapia depresiei este tratamentul medicamentos.

Specialiştii avertizează că dacă nu este tratată, afecţiunea poate avea consecinţe grave. Stările de anxietate şi de depresie sunt cauze frecvente ale suicidului.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila este pregătit de iarnă

Pentru a putea ajunge în timp util la solicitări, în aceste zile, când iarna a pus din nou stăpânire pe judeţul nostru, conducerea Ambulanţei a dispus o serie de măsuri urgente. Au fost plasate ambulanţe de tip 4x4 la capăt de judeţ, astfel încât să se poată interveni în timp util, în caz de nevoie. SAJ Brăila are în dotare 6 maşini de acest tip, trei fiind amplasate în judeţ, iar celelalte trei în municipiu. "Le-am distribuit în aşa fel încât să acoperim judeţul şi municipiul. De exemplu, avem o ambulanţă 4x4 la Gradiştea, care este la capătul judeţului. Dacă se întâmplă ceva în localităţile din zonă, aceasta poate interveni şi poate transporta bolnavul până la noi. În plus, toate celelalte ambulanţe sunt dotate cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri. Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila este pregătit pentru condiţiile atmosferice din această perioadă", a precizat managerul SAJ, Silviu Radu.

De Revelion s-au născut 10 bebeluşi

La trecerea în noul an, zece familii din Brăila au avut parte de cadouri speciale: câte un bebeluş. În noaptea de Revelion, la Maternitatea din Brăila s-au născut trei copilaşi, iar în ziua de 1 ianuarie alţi şapte bebeluşi au venit pe lume. După cum ne-a precizat directorul medical al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie, dr. Mihaela Vasile, primul bebeluş s-a născut la ora 2.30 şi este un băieţel de 3,700 kg. Din cei şapte copii care s-au născut în timpul zilei, şase sunt băieţei. Toate naşterile au fost pe cale naturală, la termen. Copiii sunt sănătoşi, cu o greutate normală. Mămicile sunt bine şi urmează să fie externate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro