"Conditiile climatice ale anului 2005 au fost nefavoarabile atit agriculturii cit si activitatii de irigatii care face parte integranta din tehnologia agricola. Ca si cum nu ar fi fost suficient, anul acesta ne-am mai confruntat cu o mare problema: un blocaj fara precedent pe piata cerealelor, blocaj care a bulversat intreaga piata a produselor agricole. Mai mult, dupa cum s-a vazut clar in declaratiile furnizorilor de carburanti, cu totul si cu totul nejustificat, tot anul acesta, pretul motorinei a crescut exagerat, atingind un prag pe care noi, agricultorii, nu avem cum sa il suportam. In aceste conditii, unitatile care au ca activitate de baza agricultura incheie anul cu pierderi foarte mari", a explicat Costica Macelaru, presedintele APA, motivele pentru care s-a impus convocarea de urgenta a sedintei de luni.
In plus, a mai spus Macelaru, in dimineata aceleiasi zile, conducerea APA a avut o intilnire si cu conducerea ANIF Braila, in timpul careia agricultorii au fost informati ca, pentru a beneficia de irigatii anul viitor, pina la sfirsitul lunii septembrie ar trebui incheiate precontractele de furnizare a apei pentru irigatii, ceea ce presupune si plata unui avans de 20% din tariful multianual. Stiind realitatea din teritoriu, reprezentantii fermierilor au constientizat ca ANIF nu va reusi sa incheie la termen contracte pentru minim 20% din suprafata amenajata, ceea ce va atrage dupa sine, conform legii, sistarea activitatii de irigatii in judetul Braila in anul 2006.
Drept urmare, in urma discutiilor, cei prezenti au intocmit o scrisoare catre ANIF Braila, care a cuprins si o lista de propuneri, menite a rezolva, macar partial, criza din sectorul de irigatii.
Scrisoare catre ANIF
"Avind in vedere faptul ca, la inceputul lunii august, atunci cind conditiile climatice impuneau declansarea irigatiilor, ANIF a tergiversat lucrurile astfel incit in anul 2005 producatorii agricoli nu au beneficiat de apa, va propunem urmatoarele:
1. Lucrarile executate de ANIF in anul 2005 ramin valabile pentru anul 2006, analizate strict de beneficiari.
2. Pentru contractele pe 2006, sa se renunte la obligatia de a achita in avans 20% din tariful multianual, deoarece sintem in lipsa acuta de fonduri.
3. Subventionarea consumului de energie electrica pentru pomparea apei pina la hidrant.
Venim cu aceste propuneri deoarece, daca fermierul nu are bani, ANIF nu va putea incheia contracte pentru minim 20% suprafata amenajata, aceasta ducind la sistarea irigatiilor anul viitor in judetul Braila, dar, implicit, si la blocarea activitatii ANIF", se precizeaza in scrisoare.
Propunerile APA Braila vor fi transmise pentru dezbateri, imbunatatiri sau adaugiri catre toate asociatiile similare din tara, cu precadere in judetele in care irigatiile reprezinta activitate cheie in tehnologia agricola. Dupa stabilirea unei forme finale, organizatiile de tip APA din intreaga tara vor intocmi un plan comun de masuri, pe care il vor transmite apoi conducerii centrale ANIF si Ministerului Agriculturii.