* primarul Marian Dragomir, candidatul PSD Brăila pentru încă un mandat pe aceeaşi poziţie la Alegerile Locale din 27 septembrie, a vorbit despre cele mai importante realizări ale mandatului său * totodată, despre unele nemulţumiri, dar şi despre lucruri unde consideră că ar fi nevoie de îmbunătăţiri la nivelul administraţiei locale
Marian Dragomir, candidatul PSD pentru un nou mandat la funcţia de Primar al Municipiului Brăila şi-a prezentat, recent, bilanţul ultimilor patru ani petrecuţi la conducerea urbei. Acesta a acordat un interviu pe această temă redactorilor ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, în care a vorbit despre cele mai importante realizări ale sale, efectele perioadei pandemiei de coronavirus pe plan local, dar şi câteva planuri de viitor.
Ce aţi reuşit să realizaţi în acest mandat şi care consideraţi că este cel mai important proiect pe care l-aţi implementat pentru brăileni?
Dragomir: Asfalt străzi şi parcări: Am asfaltat mult în zonele cu blocuri dar şi în cartierele de case. Am realizat peste 2.400 de noi locuri de parcare în cartiere şi cea mai modernă aplicaţie on-line din România pentru rezervarea locurilor de parcare fară a mai fi necesară deplasarea la primărie https://parcaribraila.gisapp.ro/index
Am creat în premieră Serviciul de asfaltări al Primăriei Brăila deşi celelalte partide s-au opus având alte interese. Pot spune că în 4 ani am asfaltat cele mai multe străzi. Nu am terminat şi voi continua.
Fonduri europene: Municipiul Brăila are supracontractare pe fonduri europene de până la 150%. Am semnat contracte de finanţare pentru aproximativ 80 milioane de euro pentru Bd. Independenţei, Parcul Monument şi Gr. Alexandrescu, C. Galaţi, Str. Baldovineşti, străzi şi terenuri din Centrul Istoric, modernizare creşă, grădiniţe, şcoli şi licee, parcuri de joacă, barca, adăpost pescăresc, piaţă de peşte, 16 autobuze electrice şi 12 tramvaie noi. Proiectele vor fi detaliate într-un alt articol.
Transport: Am cumpărat 52 de autobuze noi, am acordat pentru prima dată abonamente gratuite elevilor şi studenţilor, am subvenţionat abonamentele pensionarilor şi am început modernizarea staţiilor de autobuz cu montarea panourilor electronice de informare. Acum brăilenii pot afla când ajunge autobuzul în staţie dacă instalează aplicaţia Brăila Transport Public www.brăila-transport.com
Azi suntem în licitaţie publică pentru 12 tramvaie noi şi 16 autobuze electrice cu fonduri europene.
Centrul Istoric: Am reabilitat clădiri publice în Centrul Istoric şi am demarat în premieră supraimpozitarea cu 500% a clădirilor aflate în paragină. În paralel acordăm 3 ani scutire de la impozit pentru clădirile reabilitate de proprietarii privaţi.
Am adus în Centrul Istoric Festivalul Dulciurilor, 1 Iunie - Zilele Copilăriei, Târgul anticarilor şi buchiniştilor, Târgul de Carte, spectacole de teatru în aer liber şi vom continua.
Din luna septembrie artiştii (elevi, studenţi, membri ai asociaţiilor de profil) vor primi spaţii gratuite pe Str. M. Eminescu.
Am reuşit să schimbăm aspectul Str. M. Eminescu prin montarea umbereluţelor. Azi pot întreba: Cine nu are selfie „La umbreluţe”?!
Festivaluri: Am dus mai departe tradiţiile festivalelor internaţionale de Canto «Haricleea Daclee», «Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila», «Chira Chiralina», am adus cei mai renumiţi artişti la Zilele Municipiului Brăila şi am abordat diferit Festivalul Florilor de Primăvară şi Toamnă cu Teatrul Masca. Am cumpărat propriile căsuţe pentru a ne prezenta la un nivel mult mai modern.
Am creat Festivalul Dulciurilor, Târgul de Carte, Folk la Umbreluţe, Târgul de Crăciun, Parada Colindătorilor şi Festivalul Peştelui cu fonduri europene.
Anul acesta a fost atipic, dar tot am organizat Zilele Municipiului Brăila, spectacole de ale Teatrului «Maria Filotti» pe Str. M Eminescu şi ale Teatrului de Păpuşi în Parcul Monument. În luna septembrie, înainte de începerea şcolilor pregătim Târgul de Carte pe M. Eminescu.
Parcuri de joacă: Azi în Brăila parcurile de joacă au instalaţii noi, suprafaţă de tartan şi aparate de fitness. Am modernizat parcuri existente, lucrăm alte 14 parcuri noi, am realizat un parc de joacă tematic pe Faleza Dunării cu fonduri europene şi aşteptăm avizul de mediu pentru a demara licitaţia pentru modernizarea Orăşelului Copiilor şi Parcului de Skate.
Iluminat public şi de sărbători: Am montat 12.570 de corpuri de iluminat ecologice şi am câştigat Trofeul de excelenţă în iluminat public: Brăila - primul oraş din România cu iluminat 100% LED. Azi avem mai multă lumină în oraş, costuri reduse şi cel mai frumos iluminat de sărbători.
Smart City: Pe vremuri unii făceau glume - «Smart City ne trebuie nouă…» spuneau cârcotaşii … dar din păcate vremurile actuale au demonstrat utilitatea acestor investiţii.
Azi se pot depune documente on-line pentru eliberarea Certificatelor de Urbanism, avem GIS, plată taxe şi impozite on-line, program Cărţi de identitate on-line, iluminat LED cu telemanagement şi diming, aplicaţii pentru a şti când vine autobuzul în staţii: Brăila Transport Public, cel mai modern program de Rezervare Parcări on-line etc.
Atragere investiţii: În mandatul actual Municipiul Brăila a primit Trofeul de Excelenţă pentru susţinerea mediului de afaceri de la Asociaţia Municipiilor din România în parteneriat cu Preşedenţia României. Doar în anul 2018 au fost înfiinţate 4.095 de noi locuri de muncă la Brăila.
Putem da câteva exemple: Yazaki şi-a dublat capacitatea fabricii în acest mandat, avem o nouă fabrică de corpuri de iluminat, call center-uri, alte afaceri medii, azi Brăila nu mai este oraşul fară McDonald's… şi într-un material următor voi prezenta împreună cu directorul Zonei Libere Brăila faptul că în anul 2020 au fost concesionate toate terenurile din Perimetrul 2.
Cum aţi descrie acest mandat, cu plusuri şi minusuri?
Dragomir: De plusuri aş prefera să vorbească brăilenii care văd realizările descrise la prima întrebare. Eternii cârcotaşi nu vor vedea niciodată nimic. Nimic. La ei albul e mereu negru.
Minusurile mandatului meu au fost date de societăţile care au câştigat licitaţiile şi apoi au abandonat şantierele. Legislaţia de azi nu permite primarului să aleagă o societate. Lucrările se câştigă în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice iar abandonul, insolvenţa şi neseriozitatea unor firme se sparg în capul primarului. Pentru cetăţeni nu contează că le-am dat Certificat constatator negativ, că le-am executat garanţia şi am câştigat procesele cu ei în instanţă.
Au existat întârzieri din cauza pandemiei de coronavirus? Dacă da, care au fost acelea şi cât de mult credeţi că se va simţi impactul acestei perioade în mandatul viitor?
Dragomir: Am avut determinarea şi ambiţia să lucrăm în timpul stărilor de urgenţă şi alertă. Nu am oprit lucrările pentru că eu am considerat că economia trebuie să meargă mai departe. Orice oprire a lucrărilor însemna trimiterea în şomaj a sute de muncitori de la societăţile private care au câştigat licitaţiile. Niciodată nu voi trimite oameni în şomaj şi nu voi falimenta societăţi.
Din păcate, după ce m-am opus ca bolnavii de la Brăila să fie mutaţi la Galaţi şi oraşul nostru să devină focar de Covid nu am mai fost chemat la şedinţele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi am fost eliminat din grupul de comunicare. Unele persoane au acceptat orice în acea perioadă doar pentru a-şi păstra postul. Nişte slugi!
Ei nu au înţeles că sunt primarul Municipiului Brăila şi rolul meu este să apăr brăilenii. Am fost ameninţat şi au încercat să mă intimideze. Nu voi ceda niciodată când am dreptate. Am adaptat un proverb în acea perioadă:„Decât o viaţă slugă, mai bine un mandat vultur”. Și nu am cedat!!! Acum candidez pentru al doilea mandat.
Apoi, au încercat să-mi facă dosar penal că să mă elimine din cursa electorală. Nu au reuşit desi au inventat tot felul de minciuni pe care le-am demontat mereu.
De la începutul pandemiei şi până acum guvernul lor nu s-a răzbunat doar pe mediul de afaceri ci a tăiat banii de la rectificările de buget pentru Municipiul Brăila. Totul a fost pe banii şi răspunderea autorităţilor locale.
Dacă ar fi să schimbaţi ceva din ceea ce aţi făcut în aceşti patru ani, ce anume ar fi?
Dragomir: Aş schimba legislaţia astfel încât societăţile care nu au respectat contractele cu primăriile să nu mai poată contracta lucrări publice timp de 5 ani.
Ce proiecte se mai pot realiza la Brăila până la Alegerile Locale din 27 septembrie?
Dragomir: Continuăm asfaltările pe străzile din Radu Negru, Viziru, Călăraşi IV, începem modernizarea Str. Râmnicu Sărat, lucrăm la parcări în Obor, Hipodrom, zona dintre Dorobanţi şi Roşiori din Barieră şi până la Piaţă Mare, reabilităm încă 14 parcuri de joacă, se lucrează la reproiectare pe străzile din Pisc, Brăiliţa, Vidin şi Lacu Dulce. Mai sunt şi alte lucrări, dar le vom prezenta în articolele viitoare. Alegerile nu vor opri lucrările şi după alegeri vom continua în acelaşi ritm.
Aţi decis să mai candidaţi pentru încă un mandat de primar? De ce tot de la PSD?
Dragomir: DA, candidez. Este adevărat că am primit multe oferte să candidez sub sigla altor partide, dar eu sunt om de echipă şi nu pot pleca după interese personale de la stanga la dreapta. Răspunsul este simplu - pentru că la PSD Brăila este echipa mea de consilieri, oamenii care mi-au susţinut necondiţionat toate proiectele în consiliul local. Doar cu echipa de consilieri PSD pot reuşi. Dacă nu voi avea ca şi acum majoritatea consilierilor de la partidul meu, ceilalţi vor începe şantajul pentru interese proprii sau blocajele la buget.