Mergi la conţinutul principal

Retrospectiva anului 2021 în sportul brăilean

* CSM Brăila a avut șapte sportivi în Top 10 alcătuit de DJST * sambo a dat sportivul anului, pe Paul Scurtu * atleții Alexandru Șendrea și Denis Neacșu sunt vicecampioni balcanici * Darius Techiu, sportivul numărul unu la LPS Brăila * HC Dunărea domină secțiunea sporturi de echipă * Brăila are din nou o echipă de volei senioare * fotbalul – marea dezamăgire

 

Anul recent încheiat poate fi caracterizat, în plan sportiv brăilean, ca fiind unul în care s-au remarcat sporturile individuale, fapt confirmat la jumătatea lunii decembrie de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila (DJST), care a alcătuit topul celor mai buni sportivi brăileni din 2021. Iar în acest clasament nu se regăsește niciun reprezentant al unui sport de echipă din Brăila.

CSM Brăila are șapte sportivi în acest Top 10 alcătuit de către DJST după criteriile stabilite de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).

“2021 a fost un an foarte bun, cu rezultate peste așteptări, în condițiile impuse de pandemia de coronavirus. Sportivii noștri nu s-au antrenat așa cum ne-am fi dorit, dar consider că ne-am descurcat onorabil. Faptul că în Top 10 pe 2021 avem șapte sportivi spune totul despre activitatea noastră din acest an. Pentru 2022 încă nu ne-am stabilit obiectivele dar cu siguranță că ne vom dori mai multe medalii și prestații cât mai bune în concursurile internaționale”, ne-a declarat Anamaria Necoară, directorul CSM Brăila.

 

Sambo, sportul cu medalii la europene și mondiale

În 2021, CSM Brăila și-a trecut în palmares titluri naționale la sambo, atletism, kaiac canoe și box, o medalie de bronz la tineret, la mondialele de sambo, prin Paul Scurtu, una de bronz la europenele de sambo pentru juniori, obținută de Maria Naidin.

“A fost un an foarte bun, ce puteai să-ți mai dorești? Maria Naidin și  Paul Scurtu au cucerit medaliile de bronz la europenele de sambo pentru juniori, respectiv mondialele de sambo la tineret. Pe plan intern, la sambo, Naidin are trei medalii de aur, la cadeți, juniori și tineret iar Scurtu are două titluri naționale, la juniori și tineret și o medalie de bronz la seniori. Despre viitor nu știu ce să spun. Bugetul din 2021 a fost foarte mic, Federația de Sambo nu ne-a stimulat în niciun fel, iar noi antrenorii am cam făcut muncă patriotică. 2022 este un an greu, cu europene și mondiale. Așteptăm bugetul, care din an în an este mai mic și nu știu dacă vom mai putea continua în aceste condiții”, ne-a declarat antrenoarea Carmen Constantin.

Alexandru Șendrea a devenit vicecampion balcanic cu ștafeta 4x100 m, competiție la care a bifat și o medalie de bronz la 60 m garduri.  Denis Neacșu și-a trecut în cont argintul la 400 m la Balcaniadă. Și asta în condițiile în care bugetul primit de la MTS a fost unul care nu a acoperit toate competițiile la care au participat sportivii de la CSM Brăila. Motiv pentru care conducerea clubului brăilean, împreună cu antrenorii, au fost nevoiți să caute sponsori pentru ca sportivii să poată ajunge la concursurile internaționale.

“Din punct de vedere al performanțelor, anul 2021 a fost unul bun. Am obținut rezultate foarte bune pe plan național și la Balcaniadă, fără un buget adecvat. Acești copii nu știu ce este acela un cantonament de pregătire. Nu poți cere performanță când nu dai nimic în schimb. Brăila nu bagă în seamă sportivii de la CSM. Dacă s-ar dori s-ar putea rezolva problema, așa cum se procedează și în alte orașe. În felul acesta pierdem și copiii pe care îi mai avem”, ne-a declarat profesoara Irina Roată.

De la CSM Brăila în Top 10 au mai intrat în acest clasament trei sportivi de la secția de kaiac – canoe, Vlad Olteanu, Gheorghe Constantinov și Pârvu Marius.

 

Darius Techiu, sportivul anului la LPS Brăila

În clasamentul alcătuit de către DJST Brăila figurează la poziția a 10-a atletul Darius Techiu, sportiv pregătit de profesorul Fănel Ionescu. În 2021 acesta a devenit campion balcanic de juniori II, la 110 m garduri, a cucerit multe distincții pe plan național însă, fiind sportiv cu dublă legitimare, LPS Brăila – CSM Onești, punctele s-au împărțit între cele două cluburi.

Tot anul trecut, Andreea Mocanu, atletă pregătită la LPS Brăila de antrenorul Florinel Ilie, a stabilit patru recorduri naționale la juniori III.

 

Pilotul Valentin Nemțanu a intrat în Top 10

Valentin Nemțanu, de la ACS Hobby Autosport și Emilia Constantin, de la ACSPDF Special Friends, sunt de asemenea remarcații anului recent încheiat în ierarhia alcătuită de DJST.

Tot în 2021, brăileanul Emil Giurgiu a cucerit titlul de campion mondial la culturism, al doilea din cariera sa după cel din 2019, dar nefiind legitimat la un club local, nu a întrat în Top 10 sportivi brăileni alcătuit de către DJST. Performanța culturistului brăilean la masters este însă una notabilă.

 

HC Dunărea, lider în clasamentul sporturilor de echipă

La nivelul sporturilor de echipă, HC Dunărea este lider detașat în clasamentul sporturilor de echipă. Pentru prima dată în istoria clubului, formația brăileană s-a calificat în primăvara lui 2021 în sferturile de finală ale EHF European League. Iar printre formațiile învinse de gruparea de la Dunăre s-a regăsit și Kuban Krasnodar din Rusia.

După o perioadă de transferuri reușite în vară, echipa antrenată de danezul Morten Soubak a obținut victorii importante în fața echipelor HC Zalău, Minaur Baia Mare, Gloria Buzău, a învins campioana en titre, CSM București și a încheiat anul 2021 pe locul al doilea.

Conform știrilor apărute pe pagina de socializare a clubului, portarul Elena Șeban și antrenorul Morten Soubak și-au prelungit contractele cu HC Dunărea.

 

Voleiul renaște la Brăila

Un eveniment demn de remarcat îl reprezintă apariția echipei de volei, senioare, în Divizia A2, a clubului Sport Plus Brăila, un club care mizează pe jucătoare foarte tinere, multe de pe plan local și care, cu un proiect pe patru ani, dorește să readucă Brăila în prima ligă.

“Proiectul nostru alcătuit pe o perioadă de patru ani este în grafic. În 2022 trebuie să mai aducem lângă noi 2-3 sponsori importanți pentru a merge mai departe. În anul recent încheiat am avut trei contracte de activitate sportivă, acum numărul acestora va fi dublu, sunt alte cheltuieli și avem nevoie de sprijin. Eu sunt optimist și îmi doresc să meargă bine economia ca să poată merge la fel și sportul local”, a spus Constantin Baciu, președintele clubului Sport Plus Brăila.

 

Fotbalul, ca rezultate, este la “genunchiul broaștei”

Fotbalul, sportul de echipă cu cea mai largă reprezentare, a fost, ca rezultate, la “genunchiul broaștei”, indiferent dacă vorbim despre Dacia Unirea care încă se află în Liga a II-a, sau de cele trei reprezentante ale județului nostru din Liga a III-a. Dacia Unirea este ca și retrogradată, a intrat într-un proces de reconstrucție, în care va miza doar pe brăileni.

În acest moment, după 15 etape, Viitorul Ianca este singura formație din Liga a III-a care este scutită de grijile retrogradării. CS Făurei și Sportul Chiscani sunt în zona retrogradării, șanse reale de a se menține în acest eșalon având doar gruparea la care evoluează Bănel Nicoliță.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro