Mergi la conţinutul principal

Retorica anti-români ia amploare şi în Germania

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat că este revoltat de faptul că în Germania noţiuni precum migraţia sărăciei şi înşelăciune sunt folosite cu referire la toţi românii aflaţi la muncă în această ţară.
"Mă revoltă faptul că se folosesc la modul general noţiuni precum sărăcie şi înşelăciune (...) Mai ales că 90% din românii care trăiesc aici au o contribuţie importantă la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucrează în Republica Federală. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă aceştia nu ar mai fi aici", a precizat Lazăr Comănescu pentru Huffington Post Deutschland.
În opinia sa, actuala dezbatere "duce la confuzie şi pune în discuţie principii fundamentale ale Uniunii Europene, şi anume libertatea şi cooperarea".
În ceea ce priveşte sloganul CSU "Cine înşeală, zboară!" (referire la abuzurile la adresa sistemului de beneficii sociale), diplomatul român consideră că aceia care recurg la astfel de practici trebuie să plătească. "Cine înşeală, trebuie să fie pedepsit, fie că e bogat sau sărac. Sunt de acord cu asta. Dar astfel de cazuri sunt foarte rare în ceea ce-i priveşte pe românii din Germania", a subliniat Comănescu.
"Din 2007, românii sunt liberi să aleagă unde să trăiască în UE. Cine a vrut să vină din motive economice în Germania, este deja aici", a mai spus fostul ministru de Externe.
Totodată, ambasadorul român a precizat, referindu-se la conservatorii bavarezi, că înţelege faptul că politicienii vor să-şi îmbunătăţească şansele pentru alegerile locale şi europarlamentare. În opinia sa, o altă cauză a acestor discuţii o reprezintă criza economică. "Istoria ne-a învăţat: unde există crize, există şi astfel de dezbateri. Dar la final înţelepciunea câştigă", a punctat Comănescu.

Cine vrea să vină pentru ajutoare să zboare

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.
"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.
Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.
"Institutul pentru piaţa muncii şi cercetare profesională a Agenţiei Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, după deschiderea pieţei muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la oraşe şi comune", a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.
Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranţilor la sistemul de asigurări sociale.
Andreas Scheuer a spus că formaţiunea sa este de acord cu libertatea de circulaţie, dar Germania nu trebuie să devină "atelierul de reparaţii" al Europei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro