Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Restituirile pe Legea 247 bat pasul pe loc

Consiliile locale de fond funciar nu se prea grabesc cu intocmirea anexelor ce vizeaza restituirea fostelor proprietati, fie ele terenuri sau imobile, potrivit Legii 247/2005. Subprefectul judetului, Mircea Fudulaiche, le-a cerut primarilor sa urgenteze demersurile pe aceasta linie, mai ales ca unele controale recente au pus in evidenta niste probleme, care trebuia remediate de mult. Dupa cum s-a dovedit, insa, comisiile cu pricina, conduse de primari, nu s-au sinchisit cine stie ce de observatiile care le-au fost facute: "S-a facut o verificare la nivelul fiecarei comisii de fond funciar a cererilor depuse pe Legea 247. S-au intocmit niste procese verbale sau note de constatare, care contineau niste elemente pe care dvs. trebuia sa le indreptati. Ne asteptam ca, dupa aceasta interventie a institutiei prefectului, lucrurile sa mearga foarte, foarte repede, in sensul ca dvs. sa prezentati anexele prevazute de hotarirea de Guvern 890, in vederea validarii. La momentul de fata nu avem validate decit la 17 comune aceste anexe, si nu in totalitate, ci in general anexele 22, 23, 30, acolo unde s-au aprobat. V-am facut si o adresa in sensul asta si rugamintea noastra este sa urgentati si intocmirea anexelor si transmiterea lor spre validare catre comisia judeteana. In functie de volumul pe care-l avem de lucru, vom face sedinte ori de cite ori este nevoie, nu doar in fiecare miercuri, asa cum am obisnuit pina acum".
Subprefectul le-a cerut primarilor sa acorde mare atentie la intocmirea anexei cu nr. 30, care se refera la terenuri preluate de catre stat: "Daca nu exista o dovada certa ca acest teren a fost preluat sub orice forma, fie pe HCM 308, fie pe alte decrete de expropriere, atunci cei de la Agentia Domeniilor Statului nu vor aviza protocoalele. Deci facem o munca inutila. Urmeaza ca aceste situatii mai neclare sa le analizam si sa le gasim o solutionare. Inainte de a propune spre validare comisiei judetene anexa 30 sau anexa 29, in cazul padurilor, trebuie sa va prezentati la ADS filiala locala si la Oficiul de Cadastru, pentru a obtine avizul".
Fudulaiche le-a mai explicat primarilor si care este situatia, in ceea ce priveste restituirea islazurilor comunale: "Am facut in urma cu circa 2 saptamini o adresa, prin care va comunicam ca aceste terenuri apartin domeniului privat al comunei si pot fi puse la dispozitia comisie locale de fond funciar, pentru retrocedare, dar numai prin adoptarea unei hotariri de consiliu. De la aceeasi autoritate pentru restituirea proprietatilor funciare am primit un nou raspuns, mult mai ferm si mult mai clar, si va citesc o singura fraza: “In concluzie, islazurile nu fac obiectul reconstituririi dreptului de proprietate privata asupra terenurilor”. Dar asta nu inseamna ca dvs, in calitate de administrator al bunurilor din domeniul privat al localitatii, nu puteti sa hotariti acest lucru. Ideea este ca nu va obliga nimeni sa intrati in islazuri si sa faceti retrocedari".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii