Brăila este superbă, ţi-e mai mare dragul să trăieşti aici. Brăila este oraşul în care nu ai cum să te plictiseşti, pentru că situaţiile absurde se fac simţite la tot pasul. Cel mai recent exemplu îl reprezintă pedepsele primite de doctoriţele implicate în aşa-numitul dosar „Şpagă pentru pensia de boală”, condamnări care sună mai degrabă a mustrare, a ceartă părintească. După cum cred că deja aţi aflat, şeful Serviciului de Expertiză Medicală, dr. Ana Boală, precum şi dr. Rodica Ţone, au primit câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, în timp ce dr. Andreicuţ Cristinel a luat 2 ani şi 4 luni închisoare, tot cu suspendare.
Aşadar, niciunul dintre cele care au luat basculante întregi de şpagă pentru a inventa pensionari-bolnavi pe bandă rulantă nu va sta în puşcărie. Doctoriţele inculpate în acest dosar vor putea face bine-mersi Revelion 2017 la vreo scumpete de hotel din Poiana Braşov, căci doar sunt persoane libere iar banii chiar e ultimul subiect care să le preocupe. Apropo de bani, în afară de orele în folosul comunităţii, pe care urmează să le efectueze ba la Şcoala Postliceală Sanitară „Doctor Luca” Brăila ba la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” Brăila, condamnatele cu suspendare din acest dosar au fost obligate de instanţă să dea înapoi oamenilor banii însuşiţi cu titlu de şpagă. Cred că este pentru prima dată în România când şpaga se întoarce înapoi la stăpân. Până acum, circuitul şpăgii în natură era clasic, cu banii rătăciţi prin buzunarele celor care luau dreptul pentru o angajare, o privatizare, o combinaţie ceva.
Problema este că în dosarul „Şpagă pentru pensia de boală” există destul de mulţi brăileni care au dat mită doctorilor pentru a-i scoate bolnavi cu drept de pensionare. Cică lista numără deja câteva sute de persoane. Ne referim, desigur, numai la cei care au reclamat faptul că au dat şpagă, că or mai fi probabil câteva mii care au rămas în anonimat. Aceşti brăileni care au dat şpagă (apropo, pe ei nu îi acuză nimeni de dare de mită?) cică îşi vor primi banii înapoi (50 de euro, 100 de lei, 400 de lei, fiecare după cât a dat la doctor), însă nu s-a stabilit exact modalitatea prin care oamenii îşi vor primi banii înapoi. Propunem să se deschidă un punct de lucru, cu program pe uşă, astfel încât oamenii să ştie, de exemplu, că şpăgile se vor returna zilnic, între orele 10.00 şi 16.00. Nu de alta, dar să nu stea aiurea la coadă şi, disperaţi că nu le mai vine odată rândul, să încerce să dea altă şpagă funcţionarilor pentru a-şi putea recupera vechea şpagă mai repede. (ŞPAGA & ŞPAGATUL)