• fondat în anul 1998, având în spate o istorie de mai bine de șase decenii, Restaurantul „Zahana” le oferă brăilenilor meniuri și sortimente dintre cele mai delicioase, preparate de doamna Elena, bucătar de 45 de ani • trei sferturi din personal lucrează aici de un sfert de veac, de la înființarea restaurantului • sărmăluțe în foi de varză, ciorbă de burtă și tochitură de pui cu mămăliguță - sunt doar câteva dintre delicatesele culinare cu care își răsfață „Zahanaua” clienții
Cu o istorie de șase decenii, cunoscut brăilenilor care veneau aici, înainte de 1989, „la împinge tava”, actualul Restaurant Zahana, de pe Strada 1 Decembrie 1918, te îmbie cu cea mai delicioasă ciorbă de burtă din Brăila. Înconjurat de blocuri „comuniste”, restaurantul contrastează în chip minunat cu tumultul celei mai vechi străzi din Brăila - fosta Cale Regală - fiind, astăzi, locul unde poți să-ți tragi sufletul în fața unei beri reci și să-ți potolești foamea cu bucate alese, fără să scoți prea mulți bani din portofel.
„În anul 1963, când s-a construit Ansamblul „Hristo Botev”, a luat ființă și restaurantul, unitate a ICSAP Brăila până la revoluție. „Împinge tava”, cum îl știau brăilenii. După 1989, restaurantul a fost preluat de SC „Comsuin” SA, care l-a transformat în magazin de desfacere și restaurant. Am preluat spațiul în anul 1998, eu fiind gestionar în acel moment”, povestește Manuela Papadopol, managerul Restaurantului „Zahana”.
Susținută de soțul ei, Manuela a pus bazele unei afaceri de familie prospere, care dăinuie, iată, de 26 de ani, după ce a cumpărat spațiul de la fostul Brailoc (astăzi, Direcția Serviciilor Publice Brăila) prin eforturi proprii și a transformat vechiul restaurant într-o adevărată oază de relaxare și bună dispoziție. S-a dedicat trup și suflet afacerii sale; în paralel, și-a continuat pasiunea și munca de psihoterapeut. Manuela le mulțumește neîncetat salariaților de la „Zahana”, cu care a împărtășit, de-a lungul anilor, și bune, și rele.
„Mulțumiri și recunoștință față de salariații pensionați sau plecați în alte țări sau domenii, pentru un trai mai bun. Și, nu în ultimul rând, omagiu și recunoștință sufletelor minunate ale celor ce au trecut în lumea de dincolo!”, a spus Manuela Papadopol.
La „Zahana”, trei sferturi din personal lucrează aici de 26 de ani, de la înființarea restaurantului. Elena Șerban, bucătar cu experiență, lucrează aici încă de pe vremea ICSAP-ului, din iunie 1979. Nu e de mirare că prepară cele mai gustoase sărmăluțe în foi de varză, ciorbă de burtă și tochitură de pui cu mămăliguță!
De anul trecut, Manuela Papadopol s-a decis să predea „frâiele” afacerii fiului ei, Ștefan, absolvent de Drept și cu un master în Criminalistică și Psihologie Judiciară, care a învățat cum e să fii antreprenor în România postdecembristă și să răzbați acolo unde alții n-au avut sorți de izbândă de la părinții săi. Ștefan este nelipsit de la „Zahana”, iar angajații îl privesc ca pe unul de-al lor.
„Timpurile nu sunt tocmai ușoare, ne rugăm Domnului să fie bine și să supraviețuim cu toții, în condițiile în care noi, cei de la „Zahana”, trăim doar din vânzările zilnice, pentru că nu organizăm evenimente. Îmi amintesc că, pe timpul pandemiei, am fost pe punctul de a închide restaurantul. Dar ne-am ridicat din nou, iar acum le putem oferi brăilenilor meniuri și specialități pe care nu le vor uita niciodată și pentru care vor dori să ne fie oaspeți din nou”, a mai spus Manuela Papadopol.
În afară de specialitățile amintite mai sus și care „fac să-ți lase gura apă”, la „Zahana” mai găsești delicioasa omletă țărănească, papară și bulz ciobănesc a la Zahana, cu șunculiță țărănescă, brânză, ou și mămăliguță. Pomana porcului, tochitura de pui cu mămăliguță, tigaia picantă de pui cu legume, tigaia haiducească și sărmăluțele cu smântână vin să completeze lista cu delicatese culinare care ies din bucătăria Restaurantului „Zahana” și poposesc pe mesele oaspeților care-i trec pragul.