• materie primă și produse expirate, blaturi deteriorate, agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, plite pentru gătit cu depuneri grosiere de grăsimi - sunt doar câteva dintre neregulile constatate de comisarii CJPC Brăila • a doua zi, s-a efectuat un nou control, constatându-se îndeplinirea măsurilor dispuse de comisari • ca urmare, s-a dispus reluarea activității restaurantului
Încă un restaurant brăilean amendat de Protecția Consumatorilor pentru neregulile constatate.
Astfel, ca urmare a unui control tematic la nivel național, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) a efectuat, în data de 13 februarie 2024, o acțiune de control la SC RISTORAZU SRL Brăila - RESTAURANT PARADIS CORSO, situat în Bulevadrul Dorobanților nr. 3, Brăila (zona Barierei Călărașilor). În urma neregulilor constatate, se precizează în comunicatul instituției, comisarii CJPC au aplicat o amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei și un avertisment.
Comisarii CJPC au dispus, totodată, următoarele măsuri:
- oprirea definitivă de la utilizarea în fabricarea diferitelor sortimente de preparate culinare a 17 kilograme de materii prime nesigure, cu dată limită de consum depășită/data durabilității minimale depășită, cu stare termică schimbată, modificări organoleptice de culoare și miros (în valoare totală de 338 lei);
- distrugerea produselor nesigure pentru consum uman;
- oprirea temporară a prestării activității până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.
Dintre cele mai importante abateri constatate de echipa de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, menționăm:
- existența în agregatele frigorifice și în depozitul de alimente a diferitelor materii prime/auxiliare, semifabricate și produse finite fără dată limită de consum, cu modificări organoleptice de culoare, miros; fără data deschiderii ambalajului din care să reiasă valabilitatea produsului; fără elemente de identificare şi caracterizare; produse depozitate în caserole insuficient igienizate; produse cu dată limită de consum/ data durabilității minimală depășită (expirate);
- nu exista flux corespunzător pentru spațiul de igienizare și depozitare al veselei destinată consumatorilor, existând riscul de contaminare microbiană;
- depozitarea paharelor pe blaturi deteriorate;
- agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, plite pentru gătit cu depuneri grosiere de grăsimi;
- o parte din vesela folosită pentru servirea preparatelor culinare către consumatori era degradată (ciobită);
- recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere nu erau prevăzute cu capac și sistem de acționare la pedală, potrivit reglementărilor în vigoare;
- depozitarea materiilor prime, a semifabricatelor și produselor finite se realiza în ambalaje confecționate din materiale neaprobate pentru domeniul alimentar;
- operatorul economic modifica starea termică a materiilor prime din refrigerată ȋn congelată;
- nu se monitoriza dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor finite;
- în agregatele frigorifice se aflau depozitate produse finite (ciorbe) fără a fi respectate prevederile legale privind temperatura de păstrare a unui preparat culinar.
Potrivit conducerii CJPC Brăila, în data de 14 februarie 2024 s-a efectuat o nouă acțiune de control pentru verificarea măsurilor dispuse cu o zi înainte, constatându-se îndeplinirea acestora. Drept urmare, s-a dispus reluarea activității de alimentație publică.