* marți, 16 ianuarie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila a desfășurat o acțiune de control la restaurantul La Trei Rândunici SRL, din municipiu * în urma neregulilor constatate, comisarii CJPC au dispus oprirea temporară a fabricației produselor și a livrării în sistem catering până la remedierea deficiențelor * totodată, societatea a fost amendată cu 6.000 de lei, iar materiile prime expirate au fost distruse
Restaurant brăilean amendat și închis temporar de Protecția Consumatorilor, după ce comisarii instituției au descoperit mai multe nereguli, în timpul unui control efectuat săptămâna aceasta.
Astfel, potrivit unui comunicat al instituției de control, în ziua de marți, 16 ianuarie 2024, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat o acţiune de control la SC Restaurant La Trei Rândunici SRL, din municipiul Brăila. În urma neregulilor constatate, comisarii brăileni au aplicat următoarele sancţiuni: două amenzi contravenţionale în valoare totală de 6.000 de lei, un avertisment, oprirea definitivă de la utilizare în fabricarea diferitelor sortimente de preparate culinare a circa 40 de kilograme de materii prime (preparate din carne, iaurturi etc) nesigure, cu dată limită de consum depăşită (expirate) și cu stare termică schimbată.
Totodată, comisarii CJPC Brăila au dispus distrugerea produselor nesigure pentru consum uman, oprirea temporară a fabricaţiei până la remedierea deficienţelor constatate și intrarea in legalitate a operatorului economic. Nu în ultimul rând, s-a dispus oprirea temporară la livrare, în sistem catering, a diferitelor preparate culinare, până la remedierea deficienţelor.
Dintre cele mai importante abateri constatate de echipa de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila se menționează: condiţii igienico-sanitare precare: tavan cu infiltraţii în blocul alimentar, în zona plitei de gătit, pete şi var exfoliat, pardosela neigienizată; folosirea unor utilaje neigienizate, pătate si cu zone de rugină; utilizarea unor tăvi folosite pentru coacerea produselor finite insuficient igienizate; depozitarea direct pe paviment a ambalajelor (caserolelor) ce urmau a fi utilizate la livrarea comenzilor; schimbarea stării termice a diferitelor materii prime perisabile, respectiv din produs refrigerat în produs congelat; lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate și a schimbului de ulei în friteuze; folosirea unor agregate frigorifice cu chedere deteriorate și depuneri de praf; lipsa informaţiilor privind ingredientele cu potenţial alergen şi a valorilor nutriţionale pentru produsele livrate consumatorilor.