• miercuri, 15 mai, ca urmare a unei reclamații, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila a efectuat un control operativ la restaurantul de pe Calea Călărașilor nr. 1 • alimente expirate sau mucegăite, depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime, informații incomplete privind ingredientele folosite - sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de comisarii CJPC Brăila
Miercuri, 15 mai, ca urmare a reclamației unui consumator referitoare la „imposibilitatea achiziționării unui preparat culinar listat în meniul unității, cât și atitudinea neadecvată manifestată de către operatorul economic”, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat o acțiune operativă de control la Restaurantul „La Fenice”, aparţinând SC Alessandro Fenice SRL, situat pe Calea Călărașilor nr. 1, construcția C1, informează, într-un comunicat, instituția de control.
Pentru neregulile constatate în timpul controlului, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri: trei amenzi contravenționale în valoare de 8.000 de lei; oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul prestării serviciului de alimentație publică a 23 de kilograme materii prime și produse finite nesigure, în valoare totală de 1.600 de lei și distrugera acestora printr-o firmă autorizată.
Principalele abateri constatate în timpul controlului au fost:
- existența în agregatele frigorifice din blocul alimentar şi în depozitul de alimente a diferitelor materii prime şi produse finite cu data durabilităţii minimale depăşită (expirate);
- folosirea unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare;
- utilizarea unor produse cu modificări organoleptice de aspect;
- folosirea unor produse pe suprafaţa cărora se aflau colonii de mucegai;
- utilizarea unor produse care nu respectau temperatura de păstrare specificată de către producător;
- folosirea unui agregat de fierbere a pastelor făinoase, ale cărui coșuri de fierbere aveau zone deteriorate, cu risc de contaminare a produselor finite cu corpuri străine;
- lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate;
- depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime, a materiilor auxiliare și a produselor finite;
- utilizarea pentru depozitarea materiilor prime, auxiliare și a semifabricatelor, a ambalajelor provenite de la alte materii prime sau produse finite folosite;
- folosirea unor materii prime, materiale auxiliare şi produse finite în procesul tehnologic de fabricare a preparatelor culinare fără a avea etichetă cu traducerea în limba romană a elementelor de identificare şi caracterizare;
- existența informaţiilor obligatorii incomplete privind ingredientele componente, aditivii preparatelor culinare și declaraţia nutriţională a preparatelor din lista meniu.