Saraci sau bogati, de Paste, de pe masa crestinilor nu trebuie sa lipseasca friptura de miel. Acesta reprezinta victoria vietii asupra mortii, simbolul sacrificiului pentru propria mintuire, semnifica nevinovatia si suferinta lui Iisus. La fel de important este vinul rosu, de asemenea, un simbol al sacrificiului, fiind considerat singele varsat de Isus pe cruce. Cit ii costa respectarea acestei traditii pe romani? Prea mult vor spune unii, decent vor spune altii. Un calcul simplu, strict pentru produsele de neinlocuit, arata clar ca pentru a respecta traditia, o familie de crestini trebuie sa cheltuiasca cel putin 150 lei (1,5 milioane de lei vechi). Enorm pentru saraci, maruntis in buzunarele avutilor. Din aceasta suma se poate achizitiona un miel, 30 de oua, 2 litri de vin rosu, cozonac si pasca.
Concret, un miel, taiat sau in viu ajunge undeva la 100 lei, circa 12 lei ouale, alti 10 lei vinul, iar de restul, cozonac si pasca.
O masa mai bogata scoate din buzunarul gazdei inca minim 250 lei
Pentru cei care isi permit mai mult de atit, alte circa 50 lei se duc pe citeva lucruri banale, necesare aranjarii mesei festive, o fata de masa cu specific, un suport de luminare, servetele in ton cu evenimentul, un cos pentru aranjarea oualor si bineinteles un buchet de flori de primavara. Pentru mesele cu ceva fast, e neaparat necesar aperitivul care, si el, mai scoate din buzunarul gazdei citeva zeci de lei. Adica minim cite 10 lei pentru salam, cascaval, masline, kaizer, sa zicem in total 50 lei. La toate acestea mai sint necesare, rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde, salata, alti vreo 20 de lei. Inca vreo 20 lei, un platou cu salata de boef, vreo 20 lei un platou cu sarmalute si inca minim 20 lei, desertul, indiferent daca de vorba de dulciuri sau fructe. Clar ca la o masa asa imbelsugata, putinul vin rosu luat initial in calcul, nu mai e suficient, asa ca adaugind suc, apa minerala, eventual o bere, doua, si logic, o tarie de inceput, se mai duc alte citeva zeci de lei. Ce mai, una peste alta, o masa de 4 - 6 persoane, ceva mai bogata, inseamna, peste cheltuiala minima, inca circa 250 lei. In total, cel putin 400 lei, o masa festiva de bun simt.
Pentru cine isi permite, oferta comerciantilor este extrem de bogata, de la preparate din carne, care de care mai fatoase si fitoase, brinzeturi fine, icre negre, si pina la bauturi scumpe, torturi, cozonaci din import, sampanii originale etc. In aceste cazuri e greu de facut un calcul, dar pina la urma, sarbatoarea e importanta, fericirea de a fi cu cei dragi conteaza. Ce punem pe masa, tine de fiecare dintre noi, dupa dorinta si buget.