Resetarea sistemului de burse școlare. Ce schimbări apar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Resetarea sistemului de burse școlare. Ce schimbări apar

• noul sistem de burse școlare pentru anul 2024-2025 • 20 noiembrie, data la care  bursele vor intra în plată • ”bursa de rezilienţă”, noutatea din acest an școlar pentru elevii cu media de minimum șapte şi care se află între primii 30% din clasă • cine sunt elevii care pot lua acești bani de la stat • ajustarea criteriilor pentru celelalte tipuri de burse • câți bani vor primi elevii din noiembrie

 

Anul școlar 2024-2025 aduce schimbări semnificative în sistemul de acordare a burselor școlare din România. Principala noutate este introducerea bursei de reziliență și ajustarea criteriilor pentru celelalte tipuri de burse, iar bursele de studiu, de ajutor social și de performanță au altă denumire.  În acest an școlar, elevii pot beneficia de șapte tipuri de burse, bursa de excelență olimpică I, bursa de excelență olimpică II, bursa de merit, bursa de reziliență (noutate), bursa socială, bursa tehnologică și bursa pentru mame minore. Acestea sunt menite să sprijine atât elevii cu rezultate deosebite, cât și pe cei din medii dezavantajate, oferind o motivație suplimentară pentru continuarea studiilor și reducerea abandonului școlar.

O noutate importantă este că bursele sociale se vor acorda și în perioada examenului de Bacalaureat, mărindu-se astfel perioada de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, iar în ceea ce privește bursele de merit, reziliență și tehnologice, acestea  se acordă atât pe perioada cursurilor școlare cât și pe durata pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se vor calcula în funcție de o formulă care ia în considerare numărul de zile de cursuri și pe cele de vacanță, potrivit metodologiei. Deși au un cuantum minim de 450 de lei sau de 300 de lei stabilit prin legea educației, bursele nu vor fi plătite la această sumă decât în două luni de cursuri, martie și mai 2025.

 

Când primesc elevii prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025
În ceea ce privește prima plată a burselor școlare în anul școlar 2024-2025, aceasta va fi pe 20 noiembrie, potrivit metodologiei noi de acordare a burselor, aprobate prin ordin de ministru (OME), față de 15 noiembrie, cum a fost în anul școlar anterior. Mai exact, elevii vor primi bani pe 20 noiembrie, bursele aferente lunilor septembrie și octombrie.

 

Ce este bursa de reziliență

În  ordonanța care modifică legea Educației la nici un an de la intrarea în vigoare este invocată și poziția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și cea a părinților în spațiul public, referitor la acordarea burselor de merit cu pragul de 30% pentru elevii unei clase. Astfel, bursa de reziliență, înființată prin OUG 95/2024, oferă oportunități elevilor din învățământul preuniversitar. Potrivit noilor reglementări publicate în Monitorul Oficial, aceasta este în valoare de 300 lei, și se acordă primilor 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50 și celor cu afecțiuni oncologice sau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa-numitei şcoli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum, atât la bursa de rezilienţă, cât şi la bursa socială. În ceea ce priveşte bursa de rezilienţă, pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-ase va lua în considerare media de admitere la liceu. Conform Ministerului Educației, acest tip de bursă este destinat susținerii elevilor cu performanțe școlare bune provenind din medii socio-economice defavorizate. Scopul acesteia este de a stimula participarea la educație și de a preveni abandonul școlar.

Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei, similar cu bursa socială, dar nu va fi fix, ci va varia, asemeni bursei de merit, în funcție de numărul de zile de cursuri.

 

Criterii de acordare a burselor

Bursa de excelență olimpică I are o valoare cuprinsă între 925 lei și 3.700 lei, se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III, mențiune sau medalii asimilate acestor distincții la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției (cuantumul bursei se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie, la data acordării bursei).

Bursa de excelență olimpică II, în valoare de 700 lei, recompensează elevii de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției.

Bursa de merit, în valoare de 450 lei, se acordă pentru minimum 30% din elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, cu condiția ca media generală să nu fie mai mică de 9,50. Dacă nu există suficienți elevi cu media de minim 9,50, lista poate fi extinsă. De asemenea, se acordă elevilor cu performanțe deosebite la olimpiade și concursuri școlare. Bursa se plătește doar pe perioada cursurilor școlare.

Bursa socială în valoare de 300 lei, se acordă elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, „A doua șansă” sau cu frecvență redusă, care provin din familii cu venituri mici (sub 50% din salariul minim net pe economie, pe membru de familie); elevilor din familii monoparentale cu venit pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice; elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune. Bursa socială se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.

Bursa tehnologică este de 300 lei și înlocuiește fosta bursă profesională. Pentru  anul școlar 2024 – 2025, se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Bursa pentru mame minore în valoare de 700 lei, se acordă mamelor minore care revin la școală (cursuri de zi) după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor, și are rolul de a susține participarea și reușita școlară a elevelor care au sub 18 ani și au copii în întreținere. Se acordă pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează minimum 60 de absențe nemotivate.

 

Documentele necesare pentru a beneficia de bursă și termenul limită de depunere a documetelor

Pentru a beneficia de burse, elevii și părinții trebuie să urmeze o procedură specifică, ce constă în depunerea documentelor justificative necesare, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea anului școlar.

Pentru bursele de merit, copiile certificate ale diplomelor obținute la competiții trebuie depuse în același interval, iar în cazul burselor sociale, pe lângă cerere, sunt necesare declarația veniturilor și documentele doveditoare (componența familiei, certificate medicale, etc.), acordarea acestora realizându-se după verificarea condițiilor de venit de către secretarul unității de învățământ, utilizând platforma PatrimVen.

În cazul burselor acordate mamelor minore, este necesară o cerere însoțită de certificatul de naștere al copilului/copiilor aflați în întreținere.

 

Aproape 20.000 de burse acordate la Brăila pe parcursul  anului școlar trecut

”Prin Programul național ”Acordare de burse”, în anul școlar 2023-2024, la nivelul Județului Brăila, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a acordat un număr de 19.227 de burse școlare, din care 21 de burse de excelență olimpică I și II, burse de merit 6.938, 10.684 de burse sociale, 1.576 de burse tehnologice, iar de bursa pentru mame minore au beneficiat opt eleve”, a  precizat, Inspectorul Școlar General al ISJ Brăila, profesor Cici Mihaela Bolovan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro