• sâmbătă, 24 februarie, prof. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, şeful Secţiei Neurochirurgie al Spitalului Sanador îşi va lansa cartea “Călătorii în centrul gândirii” • evenimentul va avea loc la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila
Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, o somitate internaţională în domeniu, care are la activ peste 23.000 de operaţii pe creier şi căruia nu i-a murit niciun pacient pe masa de operaţie vine la Brăila pe data de 24 februarie, de Dragobete. De această dată, vizita profesorului doctor Alexandru Vlad Ciurea în oraşul nostru este prilejuită de lansarea unei cărţi de excepţie, semnată împreună cu jurnalistul Tudor Artenie, “Călătorii în centrul gândirii”.
Ca om de ştiinţă şi vicepreşedinte al Asociaţiei Mondiale a Chirurgilor, singurul specialist român invitat să conferenţieze şi să participe la intervenţii chirurgicale la cea mai importantă clinică de neurochirurgie din Europa, de la Hanovra, recunoscută ca fiind “creierul” neurochirugiei mondiale, profesorul Ciurea este un om cu frică de Dumnezeu şi se roagă de fiecare dată înainte să intre în sala de operaţii. “Înainte de operaţie mă rog la Dumnezeu!”, subliniază renumitul chirurg pe creier, cel care a smuls de pe graniţa periculoasă a nefiinţei mii de bolnavi şi care este preocupat nu numai de sănătatea pacienţilor săi, ci şi de latura spirituală şi emoţională a acestora.
O adevărată confesiune, dar şi o incursiune în lumea fascinantă a neurochirurgiei, cartea “Călătorii în centrul gândirii” dezvăluie experienţa de o viaţă a marelui chirurg, gândirea şi universul unui mare om de cultură.
“A fi neurochirurg înseamnă a reuşi să-l armonizezi pe Sisif cu Apollo”, spunea, într-un interviu, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
De altfel, recunoaşterea naţională şi internaţională a sa se datorează unei activităţi îndelungate în neurochirurgie, cercetare şi publicistică. Printre reuşitele impresionante ale carierei sale se numără înfiinţarea departamentului de cercetare în neuroştiinţe al Spitalului Clinic “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, implicarea şi coordonarea a numeroase proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare şi publicarea de articole de neurochirurgie în multe publicaţii de specialitate româneşti şi străine. Este preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie şi membru fondator în mai multe organizaţii de Neurochirurgie din Statele Unite ale Americii, Europa de Sud-Est sau Brazilia. În prezent, îşi desfăşoară cariera ştiinţifică la Spitalul Sanador din Bucureşti, ca şef de Secţie Neurochirurgie şi Director Ştiinţific de Lucrări în cadrul celui mai mare spital privat din România.