"Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
"Acest eveniment simbolizează încrederea, deschiderea şi cooperarea între ţara mea şi Uniunea Europeană, reprezintă un pas sigur spre viitorul unor relaţii care, cu siguranţă, vor aduce într-o zi ţara mea în UE", a adăugat Leancă, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.
Ulterior, şeful Guvernului de la Chişinău a cerut permisiunea de a se adresa cetăţenilor săi în limba sa maternă. "Vă rog să-mi permiteţi să spun acelaşi lucru în limba mea maternă, să mă adresez concetăţenilor mei: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru către Uniunea Europeană!", a adăugat el.
Leancă a menţionat că această etapă este foarte importantă, întrucât stabileşte fundaţia şi pregăteşte Republica Moldova pentru efortul de a-şi îndeplini angajamentele din acest Acord.
"Împreună, vom atinge toate obiectivele comune. Republica Moldova este o ţară europeană şi va deveni membră a Uniunii Europene într-un viitor previzibil", a mai afirmat Leancă.
Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.
Potrivit postului de radio Europa Liberă, imediat după parafare va începe summitul la care premierul Iurie Leancă va susţine un discurs în limbile engleză şi franceză. După summit, el va participa la o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Lituaniei şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Acordului de Asociere va fi făcut public săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul Natalia Gherman, citată de IPN.
Potrivit Unimedia.md, după parafarea de la Vilnius, avocaţi, traducători şi experţi vor revedea textele convenite ale Acordului pentru a se asigura că nu există motive de incertitudine. Textul este tradus apoi în limbile oficiale ale tuturor statelor membre UE. Acest proces durează aproximativ şase luni.
Odată ce acest proces este încheiat este necesară o nouă decizie a Consiliului European, care reprezintă statele membre ale UE. Acestă decizie ar urma să fie luată până în toamna anului 2014. Odată aprobat, Acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova şi UE.
Etapa finală a procesului este cunoscută sub numele de ratificare: după semnare Acordul de Asociere trebuie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre şi de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.