Preşedintele Projust, Ştefania Teleman, a declarat, marţi că federaţia a decis declanşarea grevei generale, ce presupune încetarea activităţii de către personalul auxiliar din justiţie, care va asigura, însă, urgenţele.
Preşedintele Projust a precizat că nu a putut fi stabilită o dată pentru declanşarea grevei generale, deoarece nu poate avea loc o astfel de grevă în perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
Teleman a spus că decizia a fost luată în principal din cauza lipsei finanţării instanţelor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a anunţat, săptămâna trecută, că instanţele nu vor mai fi primi bani, nici măcar pentru utilităţi, începând din 1 iunie.
Astfel, liderii Projust au hotărât, marţi, în unanimitate, declanşarea grevei generale în justiţie.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat pe 11 mai, după întâlnirea de la Ministerul Muncii cu reprezentanţii Projust, că discuţiile pe marginea problemelor invocate de personalul auxiliar vor continua şi că activitatea în instanţe ar trebui să se desfăşoare normal. Poziţia ministrului a fost susţinută, atunci, şi de preşedintele Projust, Ştefania Teleman, care a afirmat că aşteaptă să vadă ce propuneri vin din partea ministerului referitoare la plata drepturilor salariale.
Cătălin Predoiu a spus că soluţiile în acest caz nu ţin de Ministerul Justiţiei, dar că există posibilitatea să ajungă la un acord cu federaţia Projust. Acest acord ar fi presupus înfiinţarea unui grup de lucru privind constituirea unui ordin al grefierilor, dar şi găsirea de soluţii referitoare la plata orelor suplimentare şi a drepturilor salariale. De asemenea, Cătălin Predoiu a mai declarat că acest conflict ar trebui discutat de personalul auxiliar din justiţie cu angajatorii, în speţă curţile de apel..
Personalul auxiliar din justiţie a declanşat în data de 11 mai, între orele 10.00 şi 12.00, o grevă de avertisment, după mai multe proteste spontane la instanţele din toată ţara.