Reprezentanţii elevilor condamnă încercarea de amânare a concursurilor pentru directori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reprezentanţii elevilor condamnă încercarea de amânare a concursurilor pentru directori

• aceştia sunt de părere că nu există argumente temeinice pentru amânarea concursurilor şi că la mijloc sunt jocuri politice care nu fac decât să stagneze sistemul de învăţământ românesc • “Amânarea concursului este clar un interes politic de a păstra în funcţii de conducere oamenii «de casă» ai partidelor, care să aplice «directivele partidului»“, susţin reprezentanţii elevilor

 

Încercarea Ecaterinei Andronescu (PSD) de a amâna concursul pentru directorii de şcoli a stârnit un val de critici în rândul elevilor şi tinerilor din ţară. Aceştia condamnă iniţiativa fostului ministru al Educaţiei, spunând că tentativa de a solidifica prezenţa şi puterea politicului în şcoala românească, invocând motive puerile şi tendenţioase, reprezintă un atac la adresa dezvoltării sistemului de învăţământ.

“Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) apreciază iniţiativa Ministerului Educaţiei de a organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli ca fiind necesară dezvoltării sistemului de învăţământ preuniversitar şi critică încercările anumitor politicieni de a păstra înregimentarea politică a şcolilor, bazată nu pe competenţe, ci doar pe interese politice”, se arată într-un comunicat comun al celor trei organizaţii.

Reprezentanţii elevilor şi tinerilor consideră că “La opt ani de la ultimul concurs, directorii şcolilor din România vor fi aleşi pe criterii obiective, după ce îşi dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au făcut parte şi reprezentanţii elevilor , care a fost aprobată de ministrul Educaţiei. Generaţiile din ultimii ani au avut parte de directori numiţi politic, în baza unei ironice «detaşări în interesul învăţământului»“, se mai precizează în comunicat.

În opinia semnatarilor documentului, nu există argumente temeinice pentru amânarea concursurilor, având în vedere că era necesar ca acestea să se organizeze cu mult timp în urmă şi că aptitudinile testate ţin în mare măsură de capacităţile manageriale dobândite în timp. Aceştia mai spun că ipoteza imposibilităţii pregătirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, că aceştia nu au asimilat cunoştinţe pe care trebuie să le aplice din funcţia pe care o deţin în prezent şi deci inerent ar trebui schimbaţi din funcţie.

“Este profund eronat ceea ce se întâmplă la momentul actual, prin prisma faptului că încă o dată reprezentanţii politici îşi văd propriile interese de partid, nerespectând etica şi decenţa profesională. Tragem un semnal de alarmă că în cazul în care acest amendament este aprobat, Senatul României va da încă o lovitură dură educaţiei din România. Evident, organizarea concursurilor în 2017 ar fi de bun augur pentru partidele care ar dori să fie atunci la guvernare şi să le organizeze după bunul lor plac”, a spus Vlad Ştefan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

“Ipocrizia crasă de care dau dovadă anumiţi parlamentari este evidentă. Timp de ani buni, politicieni care n-au dat doi bani pe elevi şi profesori îi folosesc acum drept instrument politic pentru a împiedica concursurile de director care i-ar elimina de la conducerea şcolilor pe acei directori numiţi doar pe criterii politice. Metodologia a fost în dezbatere publică timp de un an, sindicatele, inspectoratele, şcolile ştiau că va urma un concurs întârziat de ani buni, şi orice prelungire e lipsită de motive. Ironic, guvernul constituit voia să organizeze concursurile pentru director în martie 2015, dar acum, nefiind la guvernare, ar fi, pesemne, un impediment să se organizeze în timpul anului şcolar. Orice zi în plus cu directori numiţi prin detaşare e un atac la adresa meritocraţiei în preuniversitarul românesc” a declarat Horia Oniţa, vicepreşedinte al Consiliului Tineretului din România, responsabil în domeniul Politici Educaţionale.

“Amânarea concursului este clar un interes politic”

Şi la Brăila, elevii şi tinerii critică încercarea PSD-iştilor de a amâna concursurile de directori. Ana Podgoreanu, vicepreşedinte al CNE şi elevă în clasa a XII-a la Colegiul “N. Iorga” Brăila, susţine că în Educaţie este nevoie de oameni competenţi şi nu de oameni numiţi în funcţii pe baza afilierii politice.

“Amânarea concursului este clar un interes politic de a păstra în funcţii de conducere oamenii «de casă» ai partidelor, care să aplice «directivele» partidului. Avem nevoie de oameni numiţi pe bază de competenţă, care să răspundă pentru activitatea lor, să ia decizii în mod independent în interesul şcolii şi să nu fie doar interimari. O amânare a concursului înseamnă prelungirea letargiei de măsuri ferme necesare dezvoltării sistemului de învăţământ românesc, unul dintre cele mai slabe la nivel european”, ne-a declarat Ana Podgoreanu.

Aceasta a adăugat că, în cazul în care amendamentul introdus de Ecaterina Andronescu va trece, Consiliul Naţional al Elevilor va apela la toate mijloacele posibile pentru a împiedica organizarea concursului în vara anului viitor.

“Vom depune toate diligenţele necesare pentru respingerea amendamentului, fie în plenul Senatului, fie prin trimiterea la reexaminare către Preşedintele României. Nu ne putem permite ca aceste concursuri să fie organizate de un guvern politic după propriile interese şi acum este momentul oportun de a asigura pentru patru ani directori implicaţi, proactivi şi o numire obiectivă ce nu ţine de culoarea politică”, a adăugat vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro