Mergi la conţinutul principal

Replica medicilor de la Judeţean

• Sindicatul “Camera Medicilor” a reacţionat în urma acuzaţiilor grave aduse de şeful Consiliului Judeţean la adresa personalului medical care “fură materiale şi medicamente” din Spital şi care trebuie să fie “la unison” cu conducerea unităţii sanitare • membrii sindicatului au redactat o scrisoare deschisă în care desfiinţează declaraţiile lui Francisk Chiriac, ba chiar arată efectele negative ale planurilor sale în ceea ce priveşte sistemul sanitar brăilean • unul dintre exemple ar fi externalizarea serviciului de Radioterapie care nu ar face altceva decât să golească buzunarele pacienţilor, cu preţuri exorbitante • nici medicii nu sunt feriţi de cheltuieli, aceştia, mai nou, cumpără gips pentru Ortopedie, feşe, alcool sanitar şi vată

 

Ultimele declaraţii ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, foarte grave şi cu iz penal la adresa personalului medical din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila (că fură medicamente, că un anumit medic nu are decât 3 internări şi 3 externări pe tot anul, că nu mai sunt bani de medicamente pentru că 80% din bani se duc pe salarii şi nu numai) i-a înfuriat foarte tare pe medicii strânşi sub “umbrela” Sindicatului “Camera Medicilor”. Aceştia au trimis o scrisoare deschisă către redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei” în care demontează toate declaraţiile făcute de Chiriac, evidenţiind lipsa cunoştinţelor despre domeniul medical, deşi şeful judeţului a fost, la un moment dat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi director zonal al “Medcenter”. Mai mult, semnatarii scrisorii scot la iveală alte lipsuri din Spitalul Judeţean: gips, vată, feşe, alcool sanitar şi leucoplast, acestea căzând în sarcina personalului medical de a le asigura pacienţilor din propriile buzunare. O altă declaraţie a lui Chiriac care i-a revoltat pe medici a fost cea referitoare la faptul că doctorii nu trebuie să facă opoziţie conducerii unităţii spitaliceşti. “E mult mai important să salvăm vieţile oamenilor decât să fim la unison cu conducerea spitalului şi să fim acuzaţi de malpraxis!”, au replicat doctorii.

În scrisoarea deschisă se mai precizează că preşedintele CJ a dezinformat opinia publică în momentul în care a spus, într-o conferinţă de presă, că dr. Octavian Georgescu nu are decât 3 internări/externări de la începutul anului şi până în prezent, în realitate fiind vorba de 1.000 de internări/externări şi 1.209 consultaţii în perioada amintită. În aceeaşi notă, sindicaliştii nu s-au sfiit în a-l numi pe Francisk Chiriac “tovarăşul preşedinte al Judeţenei de Partid”, insinuând faptul că acesta ar avea apucături din epoca trecută.

Chiar medicul Octavian Georgescu a ţinut să-i transmită în nume personal, nu numai al Sindicatului “Camera Medicilor”, că se simte dezonorat de faptul că “tovarăşul Chiriac i-a trecut numele prin gura sa de «slugă politic㻓, în condiţiile în care timp de doi ani a refuzat să aibă relaţii instituţionale cu Sindicatul amintit, unde Georgescu e preşedinte de 20 de ani. “În afara faptului că activitatea sindicală este recunoscută de lege ca vechime în managementul sanitar sau chiar şi prin simplul fapt că medicii, în facultate, urmează un curs şi dau examen la materia «Economie sanitară» reprezintă o dovadă de expertiză. La ce «facultate înaltă» de asistenţi se predă o astfel de materie? - asta referitor la expertul tovarăşului Chiriac din Consiliul de Administraţie al Spitalului (Sanitas), unde noi, medicii, nu avem ce căuta”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă ziarului “Obiectiv”.

 

Dr. Georgescu vrea ca şeful CJ să-i ceară scuze public

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat într-o conferinţă de presă că dr. Octavian Georgescu nu are decât 3 internări/externări în acest an. Declaraţia a fost făcută după ce medicul a publicat pe Facebook o fotografie care ilustrează câţiva oameni ai străzii ce dorm pe unul din holurile Corpului B - fostul Spital 3- al Spitalului Judeţean. Acesta a scris pe Facebook că actuala conducere a unităţii sanitare este cea mai slabă din ultimii 20 de ani. “Speriat de afirmaţiile mele şi neavând argumente, tovarăşul Chiriac trece la atacul la persoană (că aşa se poartă în PSD) făcând afirmaţii iresponsabile. A afirmat că aş avea, şi a insistat, într-un an doar trei internări/externări pe care mi-am pus parafa. Total fals şi de rea credinţă. Tovarăşe, te informez că din documentele spitalului, dr. Georgescu Octavian a făcut 964 de internări/externări «pe care şi-a pus parafa» (până la data prezentului drept la replică) şi un număr total de 1.209 consultaţii. Cred că tovarăşul este în situaţia de a-mi acorda scuze publice, pentru că altfel, având în vedere probele la care făcea referire în declaraţiile sale s-ar putea să i le aduc eu, în alte instanţe. Şi ca să-l ajut, poate invoca faptul că a fost dezinformat de «lătrăii» din partid”, potrivit scrisorii.

Membrii de sindicat i-au atras atenţia lui Francisk Chiriac că nu există “productivitate” în medicină, ci “rentabilitate”, iar un spital în care medicii lucrează cu un instrumentar vechi de 40 de ani şi în condiţiile în care lipsesc materiale sanitare şi medicamente nu poate fi considerat “rentabil”. “Pe de altă parte, trebuie să aveţi în vedere confuzia acestui «expert» în materie de sănătate (a trecut meteoric şi prin Ministerul Sănătăţii). Vorbeşte de productivitatea muncii. Tovarăşe! În medicină nu există productivitate. Se pare că sunt ceva carenţe la capitolul economie sanitară. Un spital nu este rentabil dacă are 100 de internări/externări. Este rentabil dacă are 10 internări/externări, dar de mare complexitate. (...) Mentorul domniei sale a ridicat în curtea spitalului o hardughie de clădire ca să facă Cardiologie intervenţională. Proiectul se degradează pentru că nu mai au medici. Au dat bir cu fugiţii, convinşi fiind de «seriozitatea CJ»“, au mai adăugat sindicaliştii.

 

Sindicatul, despre salariile angajaţilor din Judeţean: «Deturnarea de fonduri este puşcărie sigură!»

O altă declaraţie care i-a înfuriat la culme pe medicii membri ai sindicatului “Camera Medicilor” a fost cea în care şeful CJ motiva stocurile goale de medicamente din Judeţean, prin faptul că 80% din veniturile unităţii sanitare în urma încheierii constractului cu Casa de Asigurări de Sănătate merg pentru plasa lefurilor personalului, astfel că nu mai rămân bani pentru materiale şi tratamentele bolnavilor. “Referindu-mă la reguli de administraţie unde, în mod voit, dumnealui vrea să asmuţească populaţia împotriva corpului medico-sanitar. Afirmă că nu sunt bani în spital din cauza creşterii salariilor personalului. Total fals! Ştie foarte bine că salariile şi cheltuielile cu aprovizionarea sunt capitole bugetare separate şi că deturnarea de fonduri de la un capitol la altul este puşcărie sigură. De asemenea, ştie foarte, foarte bine că efortul bugetar a fost diminuat prin contribuţii guvernamentale. Şi ca o paranteză: Ştiţi când a mers spitalul bine? Pe vremea doamnei economist Rodica Sin, care a preluat un spital falimentar de la comunistul dr. Mihăilescu Ştefan care a lăsat-o cu cheltuieli de personal de 89% şi care cu acceptul nostru, al doctorilor, prin restructurare de personal (şi nu a fost criză în spital, a fost criză în PSD) a adus cheltuielile de personal la 65%. Au dat-o afară că nu mai voia să semneze proiecte frauduloase ale preşedintelui local al partidului”, se mai menţionează în scrisoarea deschisă.

 

Externalizarea serviciilor medicale, începutul sfârşitului pentru Judeţean

Sindicatul “Camera Medicilor” a mai afirmat că toate “relele” Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila i se trag de când au început să fie externalizate serviciile medicale, în urmă cu mulţi ani, iar “primul tun a fost căpuşarea Spitalului de către Medcenter, unde dumneata (făcând referire la Francisk Chiriac - n.r.) ai fost de la început director zonal”, potrivit scrisorii. Unii medici se îndoiesc de acurateţea rezultatelor oferite de către acest laborator, potrivit aceluiaşi document remis presei: “Prestaţia acestui laborator şi la această dată este îndoielnică”.

“Al doilea tun a fost căpuşarea spitalului de către firma tovarăşului dumneavoastră de partid, încă din vremea lui Bădălan care consideră că mâncarea bolnavului este la fel ca cea a militarului în termen (mâncare proastă la preţuri...de partid)”, au mai explicat sindicaliştii. Cel de-al treilea “tun”, în opinia aceloraşi surse, ar fi externalizarea pazei spitalului către alţi “clienţi ai partidului”. În scrisoare se mai menţionează faptul că de vreo doi ani, mai mulţi manageri de spitale din ţară au început să renunţe la externalizări, deoarece şi-ar fi dat seama că acestea nu sunt altceva decât “soluţii ale băieţilor deştepţi din partid prin care unităţile sanitare au fost spoliate de fonduri”, conform scrisorii. La Brăila, renunţarea la externalizarea serviciilor ar fi aproape imposibilă, pentru că Gheorghe Bunea Stancu a distrus laboratorul şi bucătăria spitalelor, ba chiar şi fuziunea spitalelor din municipiu într-unul singur a fost de rău august. “S-a creat un «mamut» greu de gestionat, dar unde firmele de construcţii controlate de el (Bunea Stancu - n.r.) s-au putut desfăşura”, se mai menţionează în document.

Sindicaliştii s-au mai plâns şi de cabinetele foarte mici din fostul Spital 3, actualul Corp B al Judeţeanului: “Şi după ce a distrus bucătăria spitalului «Sf. Spiridon», fiindcă trebuia să se mai jumulească ceva bani, a construit un laborator de specialitate, în aria respectivă, ambulator prevăzut cu nişte «coteţe» nume «cabinete de consultaţii», unde personalul suferă de claustrofobie, fără sală de aşteptare, aceasta fiind înlocuită de un culoar, şi ăla îngust, unde iarna nu poţi să respiri de putoare. Probabil că autorizaţia de funcţionare a dat-o tovarăşa manager «Nu ştiuuu!» (n.r. Delia Râşnoveanu)”.

Scrisoarea mai atinge un subiect sensibil: mizeria din spital, iar în opinia semnatarilor, de vină ar fi subfinanţarea. Sindicaliştii susţin că, deşi în România ar exista 16 milioane de potenţiali plătitori de taxe la Sănătate, doar 5 milioane plătesc aceste dări, restul fiind cei de la “Casa de bine-afacere PSD”, asistaţi social, afacerişti toleraţi de primăriile conduse de social-democraţi, “pentru că altfel n-aţi mai avea votanţi”.

 

Alte lipsuri de la Judeţean scoase de sub preş de medici

Cei de la “Camera Medicilor” fac haz de necaz pe seama declaraţiei lui Chiriac despre faptul că personalul medical fură materiale sanitare şi medicamente din spital. Aceştia susţin că nici dacă ar vrea să fure, nu ar avea ce. Mai mult, noi lipsuri din Judeţean ies la iveală!

“Ce să furi, tovarăşe, dacă nu mai avem nimic de furat? Dumneavoastră aţi aflat că personalul pune bani ca să cumpere gips, la secţiile cu profil ortopedic? Ştiţi că medicul care intră în gardă cumpără de la farmacia de vis a vis de spital feşe şi vată? Ştiţi că asistentele cumpără leucoplast şi alcool sanitar? Şi atunci ce să mai furăm? Şi dacă ai informaţii că furăm, de ce n-ai sesizat procuratura? Ori eşti părtaş cu hoţii? Măsoară-ţi cuvintele, tovarăşe, că nu eşti în sala maşinilor!”, se arată în scrisoare. Medicii mai consideră că este mult mai important să salveze vieţi omeneşti decât să fie “la unison cu conducerea spitalului”, iar ulterior să fie acuzaţi de “malpraxis”, referindu-se la o altă declaraţie a şefului CJ în aceeaşi conferinţă de presă, conform căreia doctorii nu trebuie să se împartă în tabere, ci să susţină managerul.

“Sanitas! Vezi că membrii tăi de sindicat sunt acuzaţi de preşedintele CJ Brăila de tentativă de omor cu premeditare: «Medicamentele pot dispărea în momentul în care le ia asistenta şi nu i le dă pacientului». Procuratura a luat act de această declaraţie?”, mai scrie în scrisoarea deschisă.

 

“Managera «Nu ştiu» a pus pe butuci laboratorul de Radioterapie”

O altă acuzaţie gravă este făcută de către sindicalişti la adresa Deliei Râşnoveanu, şefa SJU, dar nu se sfiesc de la a face previziuni “negre” despre viitorul portofelelor pacienţilor de la Radioterapie care vor plăti aproape triplu pentru serviciile medicale. “Că tot vorbeam de externalizări mai sus, iată că tovarăşul Chiriac insistă pe aceeaşi linie. După ce managera «nu ştiu!» a pus pe butuci laboratorul de Radioterapie încadrat cu doi medici (unul a plecat de trei ani la Braşov pentru că nu avea cu ce să lucreze în acest spital) şi un asistent, deosebit de priceput şi implicat în menţinerea laboratorului în funcţiune, tovarăşul vrea să externalizeze serviciul”, potrivit scrisorii.

Sindicaliştii susţin că, dacă acest serviciu va fi externalizat, pacienţii vor plăti de trei, patru ori mai mult pentru investigaţii, deoarece intervin supraevaluări şi tot felul de taxe şi comisioane, dar şi profitul firmei prestatoare. “Asta a fost întotdeauna raţiunea «băieţilor deştepţi». Dacă s-ar achiziţiona aparatura de către spital, acesta ar trebui să suporte eventuale dobânzi la credit de 10-15% (hai 20%). Vă daţi seama că efortul financiar al spitalului, pe termen scurt şi mediu ar fi mult mai mic. Dar atunci ce te faci cu clientela de partid?”, spun semnatarii.

În încheiere, sursele citate cer demisia atât a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, cât şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro