Mergi la conţinutul principal

Reparatii capitale pentru bazarul din Piata Halelor

Asa cum a promis inca de la inceputul acestei primaveri, conducerea Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila a demarat lucrarile de reparatii capitale si modernizare a Pietei Halelor. Primul sector intrat pe mina constructorilor, bazarul de marfuri industriale a fost descongestionat in dupa amiza zilei de duminica, 7 mai, iar luni, la primele ore ale diminetii, au inceput efectiv lucrarile de reparatii. Conform proiectului, se va reface complet acoperisul (foile de tabla vor alterna cu placi de policarbonat pentru a se asigura iluminat natural) si instalatia electrica, se vor repara si vopsi toate tarabele (care apoi vor fi renumerotate si reasezate cu un spatiu adecvat intre ele pentru a se asigura circulatia cumparatorilor), se va reface pavimentul, se vor da pantele corespunzatoare, se vor repara scurgerile si se va asigura cu copertina protectia impotriva vintului si ploilor a tarabelor marginale. Strict pe acest sector valoarea totala a lucrarilor se va situa in jurul sumei de 1 miliard de lei.
Pentru comerciantii din aceasta zona, initiativa conducerii DAPT are si avantaje, dar si dezavantaje. Desi toti au recunoscut fatis ca o asemenea lucrare era mai mult decit necesara, faptul ca au fost nevoiti sa isi sisteze activitatea pentru circa 2 saptamini i-a determinat pe unii sa comenteze. De fapt, comentariile lor au aparut inca din martie, imediat dupa ce DAPT si-a expus proiectul, pentru ca, un alt obiectiv urmarit este si impunerea unor reguli stricte privind organizarea si functionarea bazarului, cea mai importanta fiind eliberarea cailor de acces si comasarea intregii actiuni de comert cu marfuri industriale numai in spatiul special amenajat, respectiv strict sub copertina. "Eu stiu ca proiectul nostru a stirnit si niste controverse sau comentarii in rindul agentilor economici, dar trebuie sa se inteleaga ca nu vrem decit sa intram in legalitate, sa respectam niste norme, sa ne conformam cerintelor UE privind comertul. Mai mult, chiar ei s-au plins, inca de cind am venit, de conditiile improprii, si pe buna dreptate", a precizat Simona Draghincescu, directorul DAPT Braila.

Pina la sfirsitul lunii, bazarul va avea o noua fata

Lucrarile de reparatii vor dura pina in jurul datei de 24 mai, iar la finele lor bazarul din Piata Halelor va avea o fata cu totul noua. "Si comertul se va apropia de ceea ce inseamna civilizat", promite Draghincescu, pentru ca la reamplasarea tarabelor se va tine cont de anumite principii. Ce-i drept prin aceasta rearanjare vor disparea cel putin 75 de tarabe, dar numarul comerciantilor va ramine acelasi. Motivul, nici un comerciant din bazar nu va detine mai mult de 4 tarabe. "De pe strazile Mihai Bravu (45 buc) si Armata Poporului (30 buc amplasate pe spatele Halii Centrale) vor disparea toate tarabele, totul se va aranja sub copertina. Vor avea loc toti comerciantii pentru ca nimeni nu va detine mai mult de 4 tarabe. Au disparut si tarabele diferentiate, toate sint de marime mijlocie. Tarabele vor fi aranjate in forma de careu, vor fi 24 de careuri cu cite 11 tarabe si 5 careuri cu cite 5 tarabe. Vor fi 5 siruri de careuri, paralele cu Mihai Bravu, cu spatiu intre ele de 1,5 metri si 2 metri, astfel incit sa se permita circulatia cumparatorilor in bune conditii. Va fi interzisa iesirea din careu cu marfa, ca trotuarele sa ramina libere", a mai spus directorul DAPT. Pentru toate aceste modernizari DAPT nu va mari chiria, costul tuturor lucrarilor suportindu-se din bugetul Directiei. Pentru tarabe, chiria ramine 800.000 lei/luna, plus taxele pentru utilitati.
Noua organizare prevede si sectorizarea bazarului in functie de specificul marfii. Astfel, pe primul sir de careuri de tarabe, paralel cu Mihai Bravu, se vor comercializa marfuri diverse: marochinarie, cosmetice, gablonzuri, mercerie, chimice, etc. Al II lea sir este destinat articolelor de incaltaminte, al III - lea, al IV- lea si jumatate din al V- lea, articolelor de imbracaminte, iar ultima jumatate din sirul V este destinata comercializarii de stofe, perdele, musmale, metraj. "In total vor fi 289 de tarabe. Facem apel catre comercianti sa vina sa incheie contracte noi de chirie, cu noile date si amplasamente. Vreau sa precizez ca la reincheierea contractelor se va tine cont de vechiul amlasament dar si de calitatea chiriasului, bun sau rau platnic", a garantat Draghincescu, din dorinta de a inlatura orice speculatii privind reorganizarea bazarului si modul de atribuire a tarabelor.
In jurul datei de 1 iulie, DAPT va declansa si actiunea de reparatii si modernizare a spatiilor comerciale din afara Halii Centrale, mai precis a spatiilor cunoscute drept "fostele aprozare". Pentru ele, saptamina aceasta DAPT va publica anuntul de licitatie pentru contractarea firmelor de constructii. Principalele lucrari vor fi reparatiile capitale la acoperis si schimbarea tuturor ferestrelor si usilor cu timplarie PVC si geam termopan. Estimativ, in acest caz lucrarile vor depasi 4 miliarde de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro