Direcţia Pieţelor a obţinut o primă victorie în lupta cu autorităţile locale, care doresc transformarea instituţiei într-un serviciu de utilitate publică: instanţa a fost de acord cu supendarea aplicării deciziei Curţii de Apel Galaţi legată de aplicarea Hotărârii Consiliului Local Municipal 33/2008 privind reorganizarea DAPT (Direcţia Administraţia Pieţelor şi Târgurilor). Instituţia a apelat la calea excepţională pe care o avea la dispoziţie ca urmare a hotărârii luate de CA Galaţi în speţa privind reorganizarea DAPT. Concret, DAPT a formulat contestaţie în anulare la decizia CA Galaţi şi, în plus, a cerut şi suspendarea aplicării HCLM în litigiu până la soluţionarea definitivă a contestaţiei. De remarcat că, procedural, DAPT s-a adresat aceleiaşi instanţe, adică CA Galaţi, care hotărâse în primă fază punerea în aplicare a HCLM privind reorganizarea DAPT în paralel cu încetarea dreptului de administrare a instituţiei pentru Parcul Zoo şi Orăşelul Copiilor. De această dată curtea a fost de acord cu suspendarea, ceea ce a însemnat blocarea de moment a reorganizării direcţiei, dar şi a transferului administrării celor două obiective către Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală (DAGL). Termenul stabilit de instanţă în acest proces este 16 septembrie şi se va judeca la Curtea de Apel Galaţi. "Am spus de la început că vom analiza posibilitatea de a apela la căile excepţionale de atac şi, într-un final, am hotărât să mergem pe calea contestării în anulare a deciziei CA Galaţi cu privire la reorganizarea instituţiei. Ne-am menţinut motivele invocate în favoarea anulării şi anume, fiind vorba despre o decizie privind patrimoniul, ca să poată fi adoptată, HCLM 33/2008 ar fi trebuit să obţină votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul consilierilor municipali, lucru care nu s-a întâmplat. În plus, nu exista şi nici acum nu există o bază legală pentru reorganizare, iar în al doilea rând, nu există buget pentru Direcţia de Gospodărire Locală acoperitor pentru activităţile pe care ar fi urmat să le preia de la DAPT. Nu am nimic împotrivă să ne reorganizăm însă, deocamdată, procedura nu poate fi pusă în practică din lipsa normelor care stabilesc exact cum va funcţiona serviciul respectiv. Ca viitor serviciu ar trebui să funcţionăm în baza unor tarife, iar calculul acestora nu este încă reglementat", ne-a declarat Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila.
Ca o completare, ar mai trebui adăugat că în conformitate cu HCLM 33/2008 în urma reorganizării DAPT rezultă Serviciul de Utilitate Publică Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (SUPAPT) Brăila, atenţie, ca serviciu public de specialitate, cu personalitate juridică sub autoritatea CLM Brăila. Dar tot ca serviciu public de specialitate funcţionează şi DAPT în actuala formă de organizare. Cu alte cuvinte, ce s-a schimbat în trecerea de la DAPT la SUPAPT? Nimic, întrucât este acelaşi serviciu, cu acelaşi regim juridic şi de subordonare, doar că se cheamă altfel.
Reamintim că întreaga poveste a reorganizării a fost începută în mandatul fostului primar PNL-ist Constantin Sever Cibu, din dorinţa de a înlătura dintr-o poziţie cheie un personaj incomod, cunoscut fiind faptul că Drăghincescu a criticat în termeni duri încă de la început "lovitura" imobiliară din Piaţa Concordia. Transformarea DAPT într-un serviciu presupunea desfiinţarea postului de conducere al Simonei Drăghincescu. Prin această reorganizare însă, se deschidea o oportunitate deosebită - scoaterea la concesionare a serviciului public de administrare a pieţelor - o variantă controversată dacă luăm în calcul cine s-a arătat interesat până acum de pieţele municipiului.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.