În holul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" s-a vernisat, ieri, o expoziţie pe care nu trebuie să o rateze niciun brăilean. Unele dintre cele mai valoroase lucrări ale artistului plastic Vespasian Lungu sunt expuse pe diferite secţiuni: Dunărea, Eminescu, Mănăstiri, Personalităţi şi Bucovina.
Bibliotecarul Aurel Furtună, prieten apropiat al artistului, a făcut o scurtă prezentare. Artistul Vespasian Lungu s-a născut la Costişa, Suceava, dar din 1968 şi-a legat numele de Brăila. A fost profesor al Şcolii Populare de Artă care acum îi poartă numele şi este autorul primului ex-libris al Bibliotecii Judeţene. Din 1990 a fost preşedintele Cercului de bibliofilie "Dumitru Panaitescu Perpessicius". Cele 40 de acuarele expuse fac parte din donaţia familiei, care cuprinde lucrări de grafică, ulei, acuarele, mii de fotografii, tratate de pictură.
Tot în holul bibliotecii a fost organizată şi o expoziţie documentară Vespasian Lungu, care cuprinde, printre altele, un interesant volum dedicat artistului. Coordonatorul volumului, Ion Filipciuc, a inclus în cartea intitulată "Pagini smulse", creaţii literare semnate de Vespasian Lungu şi publicate în presa locală sau naţională, interviuri cu Vespasian Lungu, cronici despre expoziţiile lui, semnate de Nicolae Grigore Mărăşanu, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Ana Maria Vicol, Constantin Ciopraga, Lucian Chişu, Dan Plăeşu, Aurel Furtună, Maria Cogălniceanu. Sunt şi amintiri despre artist, depănate de elevele sale, Angelica Moscu Deacu şi Constanţa Abălaşei Donosă, câţiva prieteni - Aurel Furtună, Hugo Mărăcineanu, Gheorghe Mosorescu, dar şi Zamfira Procopciuc, sora cea mai mică.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.