Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) vor anunţa joi, 30 ianuarie, sentinţa în dosarul Transformatorul , aflat în faza de recurs, în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat anterior la 5 ani de închisoare.
Marţi, la ultimul termen al procesului care a durat aproape nouă ore, Relu Fenechiu a încercat să îi convingă pe magistraţi că este nevinovat, potrivit Agerpres.
El şi-a arătat nemulţumirea faţă de mai multe confuzii pe care le-au făcut avocaţii săi cu privire la procedurile de achiziţii dintre firmele sale şi SISEE Moldova şi a arătat că transformatoarele ruginite, care apar în fotografiile de la dosar, nu sunt cumpărate de la Grupul Fene, aşa cum pretind procurorii DNA.
De asemenea, el a negat că ar fi derulat tranzacţii prin intermediul unor firme fantomă, susţinând că toate plăţile le-a efectuat prin conturi bancare.
Fenechiu a încercat să îi înduplece pe judecători susţinând că are probleme în familie.
"Dincolo de faptul că sunt politician, sunt om, am familie, vă rog să analizaţi cu atenţie (...) Sunt realmente dărâmat că astăzi mă aflu aici. Eu am încercat să fac lucruri bune în viaţă şi am încercat să fiu vertical şi asta m-a adus aici", le-a spus Fenechiu judecătorilor, subliniind că părinţii săi au suferit în ultimii ani peste 8 intervenţii chirurgicale.
"Toţi oamenii ăştia nu au nicio vină că au făcut afaceri cu mine. Vă rog să încercaţi să judecaţi corect, chiar dacă nu dă bine, nici pentru MCV. Poate am greşit mult în viaţa mea, dar aici nu am greşit cu nimic", a adăugat fostul ministru al Transporturilor, el fiind întrerupt de Livia Stanciu, deranjată şi de faptul că la un moment dat Fenechiu i s-a adresat cu apelativul de "procuror".
Fapte grave, în opinia procurorilor
La începutul procesului, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Relu Fenechiu, fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi ceilalţi inculpaţi în dosar.
Procurorul a invocat pericolul social reprezentat de inculpaţi şi gravitatea faptelor acestora.
În opinia procurorului, Relu Fenechiu a avut "reprezentarea clară a faptului că a vândut aparatură veche nefuncţională către sistemul energetic naţional, respectiv transformatoare şi întrerupătoare, la preţ de echipamente noi".
"Timp de patru ani Grupul Fene a avut asigurată o piaţă de desfacere şi a vândut fier vechi la preţ de componente noi pentru sistemul energetic naţional", a mai spus procurorul.
Având în vedere ora înaintată, judecătorii au amânat sentinţa pentru joi, 30 ianuarie.
Pe 12 iulie 2013, un complet de la instanţa supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiindu-i dată şi fratelui său, Lucian Fenechiu.