Regulile după care se va desfăşura Convenţia Naţională a PDL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Regulile după care se va desfăşura Convenţia Naţională a PDL


Colegiul Director al PDL s-a reunit duminică pentru a stabili data Convenţiei şi modificările statutare după care noua conducere va fi aleasă, principala chestiune în dispută fiind modul de alegere a prim-vicepreşedinţilor: fie uninominal, ca restul BPN, fie pe listă închisă, propusă de preşedinte. Comisia de statut a PDL a prezentat Biroului Permanent Naţional, pe 15 martie, documentul cu setul de propuneri de modificare a statutului. Comisia însă a evitat să vină cu o propunere clară privind data Convenţiei şi procedura de alegere a conducerii. Aceste chestiuni nu au fost tranşate nici în cadrul şedinţei de lunea trecută a BPN, conducerea democrat-liberalilor preferând ca problema să fie clarificată într-un cadru mai larg, cel al Colegiului Director al partidului, care a fost convocat pentru astăzi, ulterior fiind devansat pentru ziua de ieri. Comisia de statut a supus atenţiei Biroului Permanent Naţional o organigramă a conducerii care, pe lângă preşedinte, cuprinde patru posturi de prim-vicepreşedinţi, 15 de vicepreşedinţi, un secretar general şi opt secretari executivi. Organigrama a fost susţinută de comisie în bloc, însă aceasta este divizată în ceea ce priveşte modul de alegere a celor patru prim-vicepreşedinţi. Pe de o parte, sunt cei care doresc ca toate persoanele din conducerea partidului să fie alese uninominal, în timp ce alţii susţin o variantă apropiată de prevederile statutare actuale. În speţă, este vorba ca prim-vicepreşedinţii să fie aleşi pe o listă închisă, la propunerea celui care va câştiga şefia partidului. Preferinţa pentru alegerea celor patru prim-vicepreşedinţi odată cu preşedintele este opţiunea vicepreşedintelui PDL Valeriu Stoica. "Eu susţin ca cei patru prim-vicepreşedinţi să fie numiţi la propunerea celui care va prezenta la Convenţia Naţională moţiunea câştigătoare. Atenţie, acest lucru se aplică doar la prim-vicepreşedinţi, nu şi la secretarul general care cred că ar trebui ales uninominal", a declarat Valeriu Stoica. Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase crede în oportunitatea alegerilor uninominale. "Sunt argumente pro şi contra pentru fiecare poziţie. Eu una am susţinut votul uninominal. Un vot pe listă pentru prim-vicepreşedinţi ar fi în ideea ca aceştia patru să susţină demersurile preşedintelui şi să facă o echipă unită la conducerea partidului", a declarat Anastase.
Un alt partizan al votului uninominal generalizat este prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan. "Eu mi-am exprimat de mai multe ori opţiunea de a lăsa la latitudinea participanţilor la Convenţia Naţională, care vor fi în număr destul de mare, de circa 1.800, cifra este doar estimativă, să poată alege prin vot uninominal întreaga conducere", a declarat Stolojan. El a admis că, în cadrul comisiei de statut , poziţia majorităţii a fost în favoarea tezei contrare, însă a evitat să facă un prognostic asupra deciziei care va fi luată în Colegiul Director. Democrat-liberalul a precizat că susţinătorii tezei votului pe listă au invocat, în cadrul discuţiilor, necesitatea constituirii unei echipe unite care să gestioneze activitatea curentă a partidului. "Este şi vorba de faptul că cei patru vor fi potenţialii viitori preşedinţi ai partidului, şefi ai statului sau prim-miniştri şi trebuie să întrunească o serie de calităţi care reies mai greu în urma votului dintr-o Convenţie", a adăugat Stolojan.

Colegiul Director este chemat să se pronunţe şi asupra datei Convenţiei Naţionale, fiind vorba de două variante de lucru: mai sau septembrie. Roberta Anastase spune că discuţiile au vizat dacă este oportun ca alegerile la vârf să abă loc în mai , pe actuala structură a partidului, sau în septembrie, când vor fi fost finalizate alegerile interne în organizaţiile de la baza partidului. Stolojan a invocat un considerent în sprijinul organizării Convenţiei în mai. "Dacă facem Convenţia în toamnă, se vor face alegeri în organizaţiile judeţene, iar în cele cu rezultate mai puţin bune există riscul reproducerii actualelor conduceri", a spus Stolojan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro