Mergi la conţinutul principal

Reguli noi pentru controalele Fiscului şi Inspecţiei Muncii

• o propunere legislativă prevede faptul că firmele găsite în neregulă, dar fără abateri majore, nu vor mai fi sancţionate de către ANAF şi alte organe de control, ci vor primi avertisment şi plan de măsuri de intrare în legalitate • abia dacă nu duc la îndeplinire acest plan se poate vorbi de amendă • excepţie fac, printre altele, abaterile grave de la legislaţia fiscală, sau munca la negru 

 

Firmele nu vor mai putea fi sancţionate din prima de organe de control ale statului, cum sunt Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sau Inspecţia Muncii, ci abia după ce, mai înainte li s-a dat plan de măsuri pentru reintrare în legalitate, dar nu l-au respectat. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), a anunţat într-un comunicat că elaborează în acest sens o viitoare Lege a Prevenţiei. Astfel, potrivit actului normativ care are ca termen de aprobare în guvern data de 23 februarie, agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea la prima constatare a unei contravenţii, ci va încheia mai întâi un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta un plan de măsuri de reintrare în legalitate, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Acesta nu poate fi mai mic de 7 zile, iar abia după expirarea lui, dacă organul de control constată că problemele depistate nu au fost remediate poate trece la aplicare de sancţiuni. “În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani”, se arată în comunicatul ministerului.   

În mod evident, există însă şi excepţii care nu vor intra sub incidenţa viitoarei legi a prevenţiei. Este vorba de situaţiile în care se constituie un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale sau un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi, precum şi cazurile în care se utilizează munca la negru sau a minorilor.

Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind munca zilierilor, precum şi cea privind ucenicia la locul de muncă, ori actul normativ ce reglementează Registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

 

Dragomir: “În sfârşit vom avea legea prevenţiei pentru societăţile comerciale!”

Cu privire la acest proiect de lege, primarul Marian Dargomir a comentat pe pagina sa de Facebook arătând că este benefică pentru mediul de afaceri o astfel de lege a prevenţiei. “Aceasta este NORMALITATEA!!! Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie. În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative”, a spus sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro