Mergi la conţinutul principal

Reguli noi pentru asocierea Consiliului Județean cu comunele și orașele brăilene

* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila, aleșii au votat un regulament revizuit privind modul în care instituția va cofinanța proiectele primarilor din județ în 2022 * au fost stabilite anumite criterii clare și praguri de finanțare * consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a afirmat că deși liberalii au votat proiectul, nu sunt de acord cu scăderea sumelor alocate de CJ, în contextul majorării prețurilor la materiale din ultima vreme

 

Consilierii județeni au aprobat în cadrul ședinței ordinare din 31 martie un nou regulament pentru cofinanțarea proiectelor investiționale propuse de primari în 2022. Documentul respectă în mare parte regulile din anii precedenți, însă vine cu anumite noutăți, unele pe care consilierii județeni ai PNL nu le-au apreciat foarte mult, în ciuda faptului că au votat ”pentru” în ședință.

După cum reiese din referatul de aprobare al proiectului, obiectivele propuse, considerate priorități ale administrației, trebuie să se regăsească în anumite categorii clare pentru a primi bani de la CJ: Învățământ, tineret, sport și spații de recreere (realizare, reabilitare, modernizare și extindere unități de învățământ preuniversitar, dar și terenuri de sport, baze sportive); Sănătate (reabilitare unități sanitare și cabinete medicale); Cultură și Monumente Istorice (realizare, reabilitare, modernizare obiective culturale de interes local, restaurare de monumente); Infrastructură rutieră – drumuri/străzi interioare (în special drumuri ce fac legătura cu cele comunale, județene, naționale, sau localitățile vecine, precum și realizare/modernizare de construcții, instalații tehnologice și echipamente prin care să se asigure servicii publice de gospodărire comunală); Infrastructură Rutieră – drumuri comunale (realizare, reabilitare, modernizare drumuri comunale).

Pe lângă aceste domenii eligibile, din regulament aflăm că există și anumite condiții clare în baza cărora CJ Brăila va cofinanța proiectele venite din teritoriu. Totodată, în cazul comunelor, cota de finanțare suportată de Consiliul Județean este de maxim 60% din valoarea construcției plus montajului proiectului, pentru domeniile considerate eligibile, cu excepția proiectelor legate de drumurile comunale. În situația obiectivelor de investiții noi, care nu au încă încheiate contractele de lucrări, procentul amintit se calculează la suma rezultată din devizul general al lucrării, urmând ca după această etapă, când se vor încheia și contractele de lucrări, să se recalculeze în funcție de valoarea finală. Plafonul financiar maximal alocat pentru fiecare comună este de 300.000 lei. De asemenea, în cazul drumurilor comunale, cota de cofinanțare suportată de CJ pentru susținerea obiectivelor propuse de fiecare comună este de maxim 90% din construcție plus montaj, fără a depăși 600.000 lei.

Pentru cele trei orașe și Municipiul Brăila, cota de cofinanțare este de 50% din construcție plus montaj, pentru toate investițiile în domeniile amintite, cu excepția proiectelor importante de infrastructură. În situația obiectivelor noi, la fel ca și la comune, procentul de 50% se va calcula inițial la suma rezultată din devizul general, urmând ca, după încheierea efectivă a contractelor, să fie recalcultată, dar fără a depăși acest procent. Plafonul financiar maximal alocat pentru orașe este de 600.000 lei, respectiv 2.500.000 lei în cazul Municipiului Brăila, pentru majoritatea domeniilor. Cota de cofinanțare suportată de CJ pentru obiective importante pe infrastructură va fi de maxim 90% din construcție plus montaj, fără a depăși 600.000 lei pentru fiecare oraș.

Proiectul legat de regulament a fost aprobat cu unanimitate de voturi în CJ Brăila, fără niciun fel de discuții.

 

Liberalii brăileni, supărați că în 2022 CJ alocă mai puțini bani UAT-urilor

După ședință însă, consilierul PNL Brăila Alexandru Bucălău a declarat într-o conferință de presă la sediul partidului că se alocă mai puțini bani decât în anii precedenți, deși prețurile materialelor de construcții au crescut, ceea ce nu i se pare normal. Totuși, acesta a precizat că liberalii au preferat să voteze, fiindcă orice ban alocat pentru proiectele primarilor din județ este binevenit.

”Am votat proiectul de hotărâre privind asocierea Consiliului Județean Brăila cu UAT-urile, cel care, știți foarte bine, a fost și în anii trecuți. Anul acesta l-am votat în varianta propusă de PSD. Încă o dată îmi exprim nemulțumirea că dânșii nu au ținut cont de părerile și de propunerile pe care le-am avut noi la discuțiile cu dumnealor. Cu privire la plafonul de care va beneficia fiecare comună. Respectiv, a coborât anul acesta la 300.000 lei de la 350.000 lei, anul trecut. Consider că este un plafon mic pentru nevoile județului și cele pe care le au primarii din județul nostru. Dar am considerat că este bine să îl votăm, pentru că dânșii au nevoie de susținere pentru investiții și pentru rezolvarea problemele pe care le au în comunități”, a declarat Bucălău.

Întrebat de ce nu a susținut aceste lucruri și în ședință, liberalul a punctat că nu este prima oară când consilierii PNL semnalează această problemă, astfel că a considerat că o intervenție în ședință nu ar avea niciun rost, deoarece oricum ar fi fost ignorată de conducerea CJ Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro