• primarul Marian Dragomir a avut, joi, o întâlnire cu taximetriştii şi reprezentanţii firmelor de TAXI din Brăila, ocazie cu care i-a pus în temă în privinţa implementării unei hotărâri de CLM, care va aduce câteva schimbări importante începând de anul viitor • din 2018, toate maşinile de taxi nou înregistrate trebuie să fie albe, iar redevenţa va creşte cu 12% • cei care au maşini acceptate de RAR nu vor fi scoşi de pe traseu, cu excepţia autoturismelor mai vechi de 10 ani
Reguli noi pentru taximetriştii brăileni începând cu anul viitor. Edilul-şef a anunţat, recent, că lucrează la un proiect de hotărâre privind modul de funcţionare al celor care vor să practice taximetria. Acesta a participat, recent, la o întâlnire cu reprezentanţii firmelor de TAXI din oraş, dar şi cu mai mulţi şoferi, astfel încât să cadă de acord asupra viitoarelor schimbări şi pretenţii ale Primăriei. Printre cele mai importante aspecte ce trebuie menţionate se numără faptul că începând din 2018 toţi cei care vor dori să se apuce de taximetrie va trebui să îşi cumpere o maşină albă, atfel nu vor primi autorizaţie. Schimbarea nu îi afectează însă pe taximetriştii aflaţi deja pe traseu, până în momentul în care va trebui să îşi reînnoiască autorizaţiile. De asemenea, cei cu maşini mai vechi de 10 ani, vor primi notificări de la Primărie că sunt obligaţi să îşi schimbe maşinile (cu unele mai noi şi albe), altfel nu vor mai avea dreptul să opereze pe raza oraşului. De asemenea, trebuie punctat că, tot din 2018, redevenţa taximetriştilor, care, în prezent, potrivit primarului este de 468 lei, va creşte cu 12%.
“Am participat la o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor de taxiuri şi taximetrişti organizată de noi, Primăria Municipiului Brăila, pentru a discuta probleme care îi privesc. Cel mai important lucru din punct de vedere al întâlnirii noastre este concluzionat de faptul că vom avea câteva schimbări importante pe zona de taxi-uri, în următorul sens: toate maşinile care astăzi sunt taxi-uri, vor putea să desfăşoare activitatea specifică, atât timp cât au agreerea de la RAR. Iar din 2018, toate taxi-urile care vor intra nou pe piaţă vor avea culoarea albă. Vom emite în acest sens o hotărâre de CLM, astfel încât să avem o identitate vizuală şi pentru taxiuri. Principalul lucru este că am avut această agreere în proporţie de 99% în discuţiile cu ei de astăzi. Eu consider că este un lucru bun pentru a nu mai avea o multitudine de culori în staţii şi pentru a fi şi mai uşor de recunoscut”, a afirmat Dragomir.
Schimbări şi la nivelul aspectului şi conduitei şoferilor
Primarul a precizat totuşi că nu se va mai permite rămânerea pe traseu a maşinilor mai vechi de 10 ani, astfel că a solicitat informaţii cu toate aceste situaţii, pentru ca şoferii să fie notificaţi în următoarea perioadă. Potrivit sursei citate, taximetriştii au convenit că, de acum înainte, toţi îşi vor cumpăra maşini albe, în momentul în care şi le vor schimba pe cele pe care le au în prezent.
“Ei oricum aveau mereu probleme când înmatriculau şi omologau aceste maşini, deoarece de la RAR nu li se dădea foarte uşor agreerea, având în vedere faptul că se interpreta că nuanţa de galben taxi este de mai multe tipuri. Aţi văzut, un galben mai deschis, mai auriu, care se decolora în timp etc. Şi atunci, prin hotărâre de Consiliu Local Municipal, la fel ca alte oraşe, putem să reglementăm şi noi conceptul acesta. Toate taxi-urile care sunt astăzi şi operează, vor putea să o facă şi în continuare, chiar dacă maşinile sunt colorate. Cu următoarea menţiune: pe parcurs, toate taxi-urile care vor intra nou pe piaţă începând de anul viitor, vor fi de culoare albă. Deja sunt foarte multe albe. Eu am vorbit cu ei. Am mai avut o discuţie pentru atenţionarea celor care folosesc taxiuri mai vechi de 10 ani. Avem foarte multe astfel de taxiuri, lucru care contravine legislaţiei. Aceştia vor primi notificare astfel încât să îşi cumpere maşini noi. Pentru a nu mai exista niciun fel de probleme, ei au fost de acord ca de acum înainte, toate maşinile pe care şi le cumpără să fie de culoare albă. Nu am dorit să intrăm în forţă şi să le impunem scoaterea maşinilor actuale şi cumpărarea unora noi, deoarece ar reprezenta un efort financiar foarte mare pentru ei. Dar înţelegerea este şi una de comun acord că în timp, începând de anul viitor, nu va mai fi omologată pentru a desfăşura astfel de activităţi, nicio maşină nouă care va intra pe piaţă dacă nu va fi albă”, a ţinut să mai precizeze primarul.
De asemenea, Marian Dragomir a punctat că la discuţia de săptămâna trecută, la care au fost prezenţi mai bine de 70 de taximetrişti, a abordat şi subiecte precum ţinuta acestora pe viitor, muzica pusă în staţii şi alte probleme reclamate de cetăţenii nemulţumiţi.
“Am discutat despre faptul că sunt mai mulţi cetăţeni care doresc ca în perioada în care dânşii aşteaptă clienţi în staţii să aibă un comportament civilizat, să păstreze curăţenia în zonele respective. Noi o să suplimentăm cu toalete ecologice. Am discutat inclusiv despre ţinută, comportament şi modul de adresare vizavi de client. I-am rugat, şi dânşii au spus că vor avea discuţie cu toţi cei care lucrează pentru ei, dar şi cei prezenţi au spus că nu vor mai avea o ţinută indecentă”, a mai adăugat Dragomir.
Cât despre zvonurile apărute în rândul taximetriştilor privind dublarea redevenţei, primarul a ţinut să specifice că nu reprezintă altceva decât “o chestiune de radio şanţ”. Acesta a punctat însă că redevenţa actuală de 468 lei a fost stabilită în 2007 şi că a luat decizia ca din 2018 să crească cu 12%.
Vor fi vânaţi taximetriştii piraţi
Tot în urma întâlnirii cu taximetriştii brăileni, primarul Marian Dragomir a afirmat că aceştia i-au reclamat că există mai mulţi şoferi piraţi, care circulă fără autorizaţie. Edilul-şef susţine că a solicitat o listă cu numere de înmatriculare, pe care să o transmită poliţiştilor şi aceştia să meargă la sigur.