Reguli noi în Vama Veche: Muzică dată mai încet și fără vânzători ambulanți | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reguli noi în Vama Veche: Muzică dată mai încet și fără vânzători ambulanți

Muzica de la terasele din staţiunile Vama Veche şi 2 Mai nu va mai răsuna atât de tare ca până acum. Din acest sezon estival, proprietarii de terase şi restaurante vor fi obligaţi să fie foarte atenţi la nivelul zgomotului.

 

Agenţii economici din 2 Mai şi Vama Veche trebuie să respecte din acest an mai multe reguli după ce Consiliul Local al comunei Limanu a aprobat un regulament privind desfăşurarea activităţilor comerciale, fiind interzise, printre altele, comerţul ambulant pe plajă, vânzarea pe stradă a băuturilor alcoolice, comercializarea produselor second-hand, activităţi de cerşetorie, iar amenajarea teraselor trebuie să respecte anumite cerinţe de ordin urbanistic, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Limanu, Consiliul Local a aprobat recent  “Regulamentul privind Organizarea şi Desfăşurarea Activităţilor Comerciale şi a Serviciilor de Piaţă în comuna Limanu”, document care prevede un set de reguli privind procedurile de autorizare pentru activităţile desfăşurate în structuri cu sediul fix, dar şi a procedurile pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter temporar în zone publice sau cu acces public.

Astfel, regulamentul respectiv punctează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să desfăşoare activităţi comerciale în privinţa documentaţiilor privind apartenenţa spaţiului, tipul de activitate, orarul de funcţionare în funcţie de specificul activităţii, precum şi tipul de mobilier sau cromatica acestuia.

Conform sursei citate, o condiţie esenţială pentru a beneficia de autorizaţie, indiferent de tipul de activitate, este încheierea unui contract cu Serviciul Comunitar de Utilităţi Publice de Interes Local Limanu – SCUPIL. 

Primarul a precizat că un asemenea set de reguli nu a mai existat până acum în 2 Mai sau Vama Veche, iar cei care desfăşurau activităţi comerciale la limita legislaţiei sunt obligaţi să intre în legalitate.

Nici în 2 Mai şi nici în Vama Veche nu a existat până acum un astfel de set de reguli. Este anormal ca în două dintre cele mai vizitate destinaţii de vacanţă de pe litoralul românesc să se deruleze activităţile economice într-un haos total. Desigur că acest regulament poate să sufere modificări, însă consider că se impunea adoptarea unor reguli generale. Cred că în acest mod, cei care desfaşurau activităţi comerciale la limita legislaţiei vor fi obligaţi să intre în legalitate”, a precizat edilul, potrivit News.ro.

Regulamentul respectiv se referă şi la activităţile desfăşurate pe plaje. Astfel, barurile de pe plajă au obligaţia obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică. De asemenea, difuzarea muzicii în restaurante, baruri, beach-baruri, terase va trebui să respecte nivelul de zgomot.

Nivelul de zgomot aprobat este de 75dB pentru saloane fără orchestră, respectiv 90 dB pentru saloane cu orchestră în interior, 70 dB la exterior în cadrul zonei funcţionale şi 65 dB la limita zonei funcţionale. Amplificatoarele audio – boxe – amplasate în exteriorul unităţii economice vor fi obligatoriu orientate către interiorul perimetrului unităţii, iar situaţia barurilor de pe plajă, amplificatoarele audio vor fi orientate către mare”, se precizează în regulament.

Totodată, este interzisă comercializarea stradală a băuturilor alcoolice sub orice formă, a produselor alimentare neambalate şi a celor perisabile, excepţie fac terasele amenajate. Este interzisă, de asemenea, comercializarea de produse second-hand pe domeniul public. În zonele publice sau cu acces public din unitatea administrativ teritorială Limanu sunt interzise activităţile care tulbură liniştea şi ordinea publică, activităţile de cerşetorie, strângere de fonduri şi alte activităţi similare.

De asemenea, în zonele pietonale din 2 Mai (alee/promenadă/căi de acces) este interzis comerţul de mic detaliu, cât şi comerţul de întâmpinare cu produse nealimentare (articole de plajă, jucării etc) precum şi produse alimentare (legume, fructe).

În Vama Veche sunt permise mai multe tipuri de activităţi economice cu caracter temporar, printre care activităţi de comerţ de mic detaliu: cărţi, presă, handmade, baloane, legume-fructe, cinema, jocuri de artificii, activităţi sociale, culturale şi sportive, campanii promoţionale.

O altă măsură prevăzută în regulament se referă la amenajarea teraselor pe domeniul public sau privat al comunei Limanu, aceasta desfăşurându-se cu respectarea cerinţelor de ordin urbanistic.

“Se va utiliza mobilier de acelaşi fel (scaune, mese) care va fi din lemn şi/sau fier forjat/materiale plastic de calitate superioară cu design modern. Cromatica mobilierului va fi: albastru ultramarin, albastru aquamarin, crem deschis, tonuri de brun de la deschis la închis. Se acceptă mobilier rustic doar în Vama Veche.  Cromatica elementelor de umbrire sau a copertinelor se va încadra în culorile albastru ultramarin, albastru aquamarin şi crem deschis”, se mai precizează în regulament.

De asemenea, orarul de funcţionare a teraselor în 2 Mai, între 1 mai şi 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00, în weekend, iar în restul anului ora 22.00. În Vama veche orarul de funcţionare al teraselor nu este impus, cu condiţia respectării normelor de zgomot.

Consiliul Local Limanu a decis că nerespectarea prevederilor din regulament este sancţionată cu amenzi care pornesc de la o mie de lei şi pot ajunge la 2.000-2.500 de lei.

Primarul Daniel Georgescu spune că este absurd ca încasările primăriei, după un sezon estival, să se situeze sub ale unei comune fără activităţi turistice.

“Este absurd ca în urma unui sezon, încasările Primăriei Limanu să se situeze sub cele ale unei comune aflate tot pe litoral, dar  unde nu există activităţi turistice. De asemenea, consider că este absurd ca pe domeniul public să se desfăşoare activităţi comerciale fără niciun beneficiu pentru Primăria Limanu. Este anormal să permitem ca aceste situaţii să se perpetueze de la un sezon la altul, mai ales în contextul în care în această comună trăiesc peste 6300 de persoane, pentru care noi, autorităţile locale suntem responsabili să le asigurăm o viaţa mai bună”, a mai spus Daniel Georgescu, potrivit News.ro.

Comuna Limanu este formată din satele Limanu, 2 Mai, Vama Veche şi Hagieni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro