* DSVSA Brăila reamintește cum trebuie să procedăm pentru achiziționarea unor alimente sigure și cum trebuie depozitate și preparate acestea înainte de a fi consumate * foarte important: nu consumați carne de porc netestată trichineloscopic
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă populației ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate, precum și conștientizarea asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul consumului de carne de porc care nu a fost testată pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis.
Astfel, consumatorilor li se recomandă:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;
– Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.) – carne, pește, ouă, lapte și produse lactate;
–Să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
–Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;
–Să verifice prospețimea în momentul achiziționării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 grade C și 4 grade C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.
O atenție deosebită trebuie acordată în această perioadă modului de achiziționare și preparare a cărnii de porc, astfel:
-Să nu se achiziționeze carne de porc provenită de la porcii crescuți în exploatații non-profesionale și care au fost sacrificați în spații neautorizate și fără examen trichineloscopic;
-Reamintim faptul că se pot sacrifica porci în gospodăriile populației, dar carnea va fi destinată consumului familial fiind interzisă comercializarea acesteia;
-După sacrificarea porcilor, carnea va trebui examinată trichineloscopic de către personalul sanitar veterinar desemnat și instruit în acest sens , examinarea făcându-se la locul de origine,de către medicii veterinari de liberă practică din localitate
-În urma efectuării examenului trichineloscopic, personalul sanitar veterinar va elibera un buletin de examinare în care va fi înscris rezultatul examinării;
-Pentru situațiile în care se dorește aprovizionarea cu carnea provenită de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile familiilor proprii, situate în alte localități, va trebui să se prezinte dovada testării cărnii de porc pentru identificarea Trichinella spiralis, respectiv buletinul de examinare, cu rezultat negativ, emis de personalul sanitar veterinar din localitatea de origine a porcilor sacrificați.
”Precizăm că rămân în vigoare restricțiile în ceea ce privește circulația suinelor de pe raza localităților incluse în zone infectate/afectate datorită evoluției cazurilor de Pestă porcină africană. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA n.n.) Brăila monitorizează în permanență circulația animalelor, în special al suinelor, atât din exploatații comerciale cât și din gospodăriile nonprofesionale, prin medicii veterinari de liberă practică din comune și medicii veterinari oficiali prin acțiuni de controale în exploatații și controale în trafic la mijloacele de transport animale vii, efectuate de echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA și Inspectoratul de Poliție Județeană”, atrage atenția DSVSA Brăila, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de directorul instituției, dr. Marian Arsene.