• în cadrul campaniei “BuySafePaySafe”, poliţiştii brăileni le recomandă oamenilor să cumpere numai din surse sigure şi de la firme care pot fi verificate • trebuie păstrate întotdeauna documentele referitoare la plăţile efectuate online
În cadrul Campaniei de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet - “BuySafePaySafe”, poliţiştii brăileni transmit oamenilor câteva reguli de aur pentru siguranţa cumpărăturilor. În primul rând, produsele trebuie cumpărate numai din surse sigure, de la firme sau magazine care pot fi verificate din comentariile celorlalţi cumpărători. Oamenii trebuie să fie atenţi la plăţile automate. “Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu, informează-te cum poţi să încetezi serviciul plăţilor automate. Foloseşte carduri de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce priveşte siguranţa clienţilor. Dacă nu primeşti ce ai comandat, emitentul cardului îţi va returna banii. Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol https atunci când navighezi pe internet. Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit acele bunuri”, atenţionează poliţiştii.
Când se cumpără online de la alte persoane, oamenii nu trebuie să trimită bani în avans. Dacă este posibil, recomandat este să se folosească un serviciu cu plata ramburs sau să se depună doar o parte din sumă, în contul vânzătorului printr-un serviciu bancar. Banii nu trebuie trimişi unor persoane necunoscute.
În niciun caz, numărul de card, PIN-ul sau alte date ale cardului, nu trebuie trimise prin e-mail.
Poliţiştii mai vin cu o serie de informări şi recomandări, pentru siguranţa cumpărăturilor online:
- evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip “autentificare completă” (Verified by Visa/ MasterCard Secure Code). În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online.
- reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preţ. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziţia – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise).
- datele cardurilor compromise sunt adesea achiziţionate de pe internetul “ascuns” (darkweb - website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) şi au fost iniţial obţinute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.
- când realizează achiziţiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri.
- aşa-numiţii vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulţumiţi şi primesc recenzii excelente.
- în final, băncile şi comercianţii sunt cei care suferă pierderile acestei activităţi frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.