• doar două societăţi comerciale au notificat Fiscul cu privire la aplicarea voluntară a noii reguli la TVA • statul le acordă o serie de facilităţi fiscale firmelor care aplică opţional Split TVA
Ziua de 1 octombrie a fost stabilită, prin Ordonanţa 23/2017, ca termen de începere a aplicării măsurii de plată defalcată (în conturi separate) a TVA - „split TVA” aşa cum este cunoscută această nouă regulă - în sensul că de la această dată măsura se aplică opţional. Potrivit acestui act normativ, cu excepţia persoanelor fizice, orice persoană impozabilă, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, va fi obligată, de la 1 ianuarie 2018, să facă plata facturilor primite pentru cumpărări în contul de TVA indicat de furnizor. Sistemul se aplică opţional, cum spuneam, de la data de 1 octombrie, firmele care vor trece voluntar la aplicarea noii reguli la TVA fiind “momite” cu o serie de facilităţi fiscale. Mai detaliat, acestea vor beneficia, printre altele, de anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii, dar şi acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Câte firme locale au preferat să aplice din această lună Split TVA? Potrivit datelor prezentate de către fiscul brăilean, doar două societăţi comerciale, dintre care una din judeţ, iar cealaltă din municipiu, ambele însă din categoria IMM-urilor, au urmat procedura prevăzută pentru aplicarea opţională a plăţii în conturi separate de TVA şi au notificat în acest sens organul fiscal.
Cel mai probabil ceilalţi contribuabili aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile în ce priveşte modificarea textului ordonanţei privind Split TVA, dat fiind faptul că recent, senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat proiectul legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional. Astfel, doar societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul ar putea fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii - care nu au relaţii contractuale cu statul - fiind lăsate să aplice opţional măsura.
Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finanţe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Mai trebuie spus însă că mediul de afaceri respinge categoric “TVA-split” şi pune sub semnul întrebării oportunitatea dar şi eficienţa implementării ca regulă generală, pentru toţi întreprinzătorii, a unei astfel de măsuri. De fapt, mediul de afaceri s-a arătat de-a dreptul ostil noii reguli şi este revoltat de faptul că nu a fost consultat înainte pe acest subiect. Ca o linie generală a punctelor de vedere formulate de exponenţii, la nivel local dar şi naţional, ai mediului privat, se distinge clar teama că noua regulă a TVA-split nu va face altceva decât să complice şi mai mult birocraţia, dar şi efortul firmelor pe partea de management a TVA.