Mergi la conţinutul principal

Regina păpușilor

* înzestrată de Dumnezeu cu "mâini de aur", Mincă Tatiana creează păpuși cu trăsături unice, de o rară frumusețe și tablouri cu flori din mătase și catifea - adevărate opere de artă ce pot sta alături de creațiile marilor designeri * nepoată de erou căzut în luptă, la Cetatea Albă, Tatiana pune multă pasiune în creațiile sale

 

Îi ies din mâini adevărate comori de artă care pot sta alături de creațiile celor mai mari designeri și bijutieri ai Europei. Și-a transformat holul casei în atelier și sufrageria în galerie de artă decorativă și lucrează câte o săptămână ca să pună la punct cel mai frumos colier ornat cu zeci, chiar sute de pietre semiprețioase și cristale, ori să dea viață unei păpuși handmade 100%, cu nelipsitul "spor al casei" în mâini și îmbrăcăminte croită tot de ea. Creează, deopotrivă, tablouri minunate cu flori brodate din mătase și catifea, bijuterii, poșete, băscuțe și casete pentru bijuterii de o rară frumusețe, inspirându-se din creațiile marilor designeri, cum ar fi Dolce & Gabbana. Creează o lume de basm din care, odată intrat, nu vrei să mai ieși cu una cu două. Creează ca pentru prințese și regine și, cu toate acestea, nu se laudă cu mândrie, așa cum ar fi făcut-o alții. Româncă de peste Prut, nepoată de erou căzut în luptă, la Cetatea Albă, Tania Mincă ne învață ce este modestia și perseverența.

 

Tania și secretele "artei cu acul"

Înzestrată cu talent nativ, basarabeanca originară din orașul Bălți realizează lucruri minunate, fără cusur, doar cu acul. A început să coasă de când era copil, pe când asculta poveștile istorisite de bunii ei, la gura sobei.

"Mi-a plăcut să cos din fragedă copilărie, am moștenit această pasiune de la străbunica mea, pe care nu am cunoscut-o, dar despre care am aflat că țesea covoare și cosea ii. Bijuterii și păpuși am început să fac de vreo opt ani, aici, la Brăila. Începutul a fost anevoios, dar, prin multă muncă, perseverență și un pic de talent am reușit. A ajuns să fie însăși viața mea. Dacă în viață ajungi să faci ceea ce-ți place, atunci ești un om cu adevărat fericit!", ne-a mărturisit Tatiana Mincă.

Iscusit artizan și neîntrecut creator de frumos, Tania nu a participat la expoziții și nu a făcut vâlvă în lumea artelor sau a artizanilor români, cu toate că le-ar putea da lecții celor care se încumetă să pășească pe tărâmul sacru al artelor. Creațiile ei te lasă fără cuvinte. Nu sunt create pentru oricine, ci doar "pentru cei care iubesc frumusețea pietrelor semiprețioase și a mineralelor puse în valoare prin creativitate și lucru manual". Nu a împărtășit, încă, nimănui din secretele "artei cu acul", nu are un "ucenic", dar spune că secretul realizării unei creații handmade perfecte este dat de talent, răbdare și imaginație. "Este o muncă migăloasă, care necesită pricepere, răbdare și perseverență. Și multă pasiune. Fără pasiune, nu poți crea asemenea lucrări de artă", ne-a spus talentata creatoare de frumos. Întrebată care este bijuteria, tabloul, păpușa sau creația handmade pe care o iubește cel mai mult, Tania Mincă ne-a răspuns fără ezitare: "Un părinte adevărat își iubește copiii la fel de mult, așa că nici eu nu pot face diferența. Rămâne la aprecierea celor care le văd".

 

"Vara, îmi umplu curtea cu trandafiri!"

Năcută în orașul Bălți, de cealaltă parte a Prutului, în urmă cu 60 de ani, Tatiana - "Tania", cum îi spun prietenii - a urmat Școala Medie de 10 ani, apoi Universitatea Pedagogică din orașul natal. A predat la Bălți, dar și la Colegiul Pedagogic din Chișinău, iar acum poartă cu mândrie amintiri dragi despre bunii săi, români neaoși de peste Prut. Bunicii paterni, Olga și Grigore Gorodencu, locuiau în satul Viișoara, raionul Glodeni (fost județ Bălți) - la doar 45 de km depărtare de Iași - și au avut de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Bunul meu a fost înrolat în Armata Română și a murit pe când luptau contra rușilor, la Cetatea Albă, în anul 1941. Acolo a fost înmormântat, într-un cimitir de vite. Tata s-a dus să-l caute pe bunul după război, dar nu i-a găsit mormântul. Bunici materni, Eugenia și Mihail, au trăit în alt vechi târg, Orhei, care a fost, cândva, reședință domnească", povestește Tania Mincă.

Înzestrată de Dumnezeu cu un real talent, Tatiana creează, practic, din nimic adevărate opere de artă decorativă. De când a venit la Brăila, i-au ieșit din mâini păpuși unice, expresive, de o frumusețe aparte, care sunt, de fapt, suveniruri pentru oameni mari. Iscusita creatoare ne-a spus că păpușile ei nu pot fi date copiilor mici, pentru că sunt create din lână, dres și materiale textile și așezate pe un suport metalic. Ele sunt flexibile și rezistente totodată și poartă îmbrăcăminte și încălțăminte croite tot de Tatiana. Aceeași Tatiana realizează, de asemenea, minunate tablouri handmade cu flori din panglici de mătase și catifea brodate, seturi formate din băscuțe și mănuși cusute cu perle și pietre semiprețioase (și confecționate din materiale naturale, nu sintetice), poșete și casete de bijuterii ornate cu blană maro, pietre și cristale.

Bijuteriile Taniei Mincă sunt, de departe, printre cele mai frumoase lucruri făcute de mâini omenești. Ca să le dea viață, brăileanca stă aplecată asupra lor ore și zile în șir. Trebuie să coasă, într-un anume mod, cu mare grijă, piesă cu piesă, "bob cu bob" și să pună la locul potrivit zeci, chiar sute de perle naturale, pietre semiprețioase, cristale de sticlă de Austria, mărgeluțe și elemente Swarovski - atât de apreciate de iubitoarele de frumos de pretutindeni. Nimic nu e făcut la întâmplare; totul e clădit cu multă migală și cu bun gust, pas cu pas. Nu e de mirare că Taniei îi este greu să spună care dintre bijuteriile care-i ies din mâini este "cea mai cea"; toate sunt la fel de frumoase, fie că vorbim de coliere, de brățări sau de inele unicat.

Tania nu a creat toate aceste minunății ca să le vândă. Mai degrabă le-a oferit în dar prietenelor. Și nu a făcut, până acum, din pasiunea ei o afacere, deși materialele folosite au costat-o "o avere".

"Dacă creațiile mele vor ajunge să se bucure de suficientă recunoaștere, voi găsi, poate, o modalitate de a transforma această pasiune într-o mică afacere care să-mi permită să abordez o gamă cât mai largă de lucrări, în diferite tehnici handmade", ne-a mărturisit talentatul artizan brăilean.

Pănă atunci, Tania Mincă continuă să se dedice pasiunii ei celei mari și să creeze personaje și bijuterii de poveste, în holul casei străjuite de flori. Iar când are un pic de răgaz, se dedică celei de-a doua pasiuni, grădinăritul. "Vara, îmi umplu curtea cu trandafiri!", ne-a spus Tania. Și ne mai mirăm de unde se inspiră creatoarea de frumos de la Brăila pentru a da viață atâtor obiecte unice, strălucitoare, rafinate, demne de o regină!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro