Regimul se confruntă cu cele mai ample proteste populare din ultimii 30 de ani, după ce sâmbătă preşedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat învingător în alegeri. Victoria a fost contestată de principalul său contracandidat, Mir Hossein Moussavi, care susţine că scrutinul a fost fraudat.
Moussavi, care a depus alături de ceilalţi doi candidaţi, Mahdi Karoubi şi Mohsen Rezai, o contestaţie la Consiliul Gardienilor Constituţiei, a repetat cererea de anulare a scrutinului din 12 iunie şi organizarea unuia nou, într-un comunicat postat pe site-ul său. "Vrem o manifestaţie liniştită împotriva modului de organizare a scrutinului şi avem în continuare obiectivul de a-l anula şi repeta, într-un fel care să garanteze că această fraudă ruşinoasă nu se va repeta", scrie în comunicat.
La o zi după marşul calm de marţi, susţinătorii lui Moussavi urmau să se întâlnească miercuri, la ora locală 17.00 (16.30 ora României) în piaţa Haft-e Tir, una dintre principalele din centrul Teheranului, deşi autorităţile au interzis organizarea protestelor. Această manifestaţie poate fi cel mai bine descrisă drept un "marş de protest împotriva rezultatelor alegerilor (...); adunarea va avea loc în linişte şi fără să fie scandate sloganuri", potrivit unui mesaj electronic.
Moussavi a cerut organizarea unui marş joi, zi pe care vrea ca autorităţile să o declare de doliu în memoria celor şapte civili morţi luni la Teheran, în ciocnirile dintre manifestanţi şi miliţia islamică aliată regimului, în timpul unei manifestaţii masive.
"Moussavi îi cere poporului iranian să se adune în moschei şi să organizeze marşuri liniştite pentru a consola familiile martirilor şi răniţilor în evenimentele recente", potrivit site-ului.
Continuând să exercite presiuni, regimul a acuzat instituţii de presă străine, fără să precizeze numele acestora, că sunt "purtători de cuvânt" ai protestatarilor şi a limitat activitatea lor în mediatizarea evenimentelor. În plus, regimul a arestat numeroşi reformatori şi a protestat faţă de ambasade.
Ministerul de Externe de la Teheran a avertizat instituţiile de presă occidentale că vor fi făcute şah-mat, adăugând că acuzaţiile sale vin ca "reacţie la comentariile de ingerinţă ale unor oficiali şi ale presei occidentale". Autorităţile iraniene consideră, de obicei, că jurnaliştii străini ascultă ordinele autorităţilor din ţările de origine.
Astfel, începând de marţi, presa străină are interdicţia de a acoperi manifestaţii "ilegale" sau orice alt eveniment care nu se regăseşte în "programul" Ministerului iranian al Culturii.
După arestarea mai multor poliţişti, consilieri, analişti şi jurnalişti reformişti care îl susţin pe Moussavi, autorităţile i-au plasat în arest la domiciliu pe profesorul universitar şi sociologul Hamid Reza Jalaipour şi pe economistul şi analistul Said Laylaz.
Potrivit cotidianului Etemad Melli, au mai fost arestaţi un fost purtător de cuvânt Ministerului de Interne, Jahanbakhsh Khanjani, şi trei jurnalişti.