Mergi la conţinutul principal

Regii construcţiilor pe bani publici

* în ambele cazuri este vorba, în principal, despre licitaţii unde autorităţi contractante sunt Consiliul Judeţean, Primăria Brăila sau primăriile din judeţ * două firme din grupul "Tancrad" au sediul declarat chiar în clădirea "Concivia" * nu mai este niciun secret faptul că la "Concivia" acţionarul majoritar este firma "Bursagrirom", controlată de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila

"Concivia" şi grupul de firme "Tancrad", abonate la contractele babane ale Consiliului Judeţean ori structurile subordonate financiar acestuia, gen comunele din judeţ. O trecere în revistă a anunţurilor de adjudecare a licitaţiilor publice înregistrate pe unul dintre cele mai importante site-uri de specialitate care face monitorizarea, SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), arată că aceste două firme au derulat sau derulează contracte importante ca valori. Pe scurt, potrivit site-ului www.licitatiapublica.ro numai în a doua jumătate a anului trecut "Concivia" a fost desemnată câştigătoare pentru 14 licitaţii, cu o valoare totală de circa 23 milioane lei (circa 5,5 milioane euro), cele mai multe organizate de CJ Brăila ori de Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) din judeţ. Nici grupul "Tancrad" din Galaţi nu se lasă mai prejos, întrucât apare adjudecatar pentru 20 de contracte organizate fie de CJ Brăila fie de municipalitate. În total, valoarea contractelor se ridică la aproape 45 milioane lei (10,7 milioane euro), aşadar mult peste reuşita celor de la "Concivia". Cele două firme nu iartă nimic: lucrări de infrastructură apă-canal, construcţii, reamenajări sau modernizări de clădiri ori întreţineri de drumuri judeţene şi comunale. Mai trebuie adăugat că din grupul "Tancrad" fac parte şi două firme înregistrate în Brăila, cu sediu declarat chiar în clădirea "Concivia". De asemenea, ca o completare, la SC "Concivia" acţionarul majoritar este "Bursagrirom", controlată de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

19seap2 Două firme din grupul "Tancrad" au sediul declarat chiar în clădirea "Concivia" Contracte locale totalizând 45 milioane lei pentru "Tancrad" şi 23 milioane lei pentru "Concivia"

Potrivit informaţiilor prezentate pe pagina de web www.licitatiapublica.ro, care monitorizează licitaţiile publice de pe SEAP precum şi anunţurile publicate în presa centrală, inclusiv Monitorul Oficial al României, cele două firme au avut succes în afaceri pe parcursul anului trecut. Datele puse la dispoziţie prin utilizarea motorului de căutare aferent acestui site îi indică adjudecatari în peste 50 de licitaţii organizate în a doua jumătate a anului trecut. În mod evident, cele mai multe au fost câştigate de grupul "Tancrad" întrucât acesta a avut reuşite şi în Galaţi, dar şi "Concivia" se menţine tare pe poziţie. Concret, folosind cuvântul cheie "Tancrad", site-ul indică 40 de rezultate, reprezentând anunţuri de adjudecare pentru licitaţii publice. Detaliat, este vorba despre 20 de contracte publice câştigate în Brăila, 19 în Galaţi şi un contract în Iaşi. Majoritatea licitaţiilor au fost câştigate pe departamentul drumuri (construcţii, amenajări, reabilitări modernizări, reparaţii sau întreţinere), dar are şi contracte gen amenajarea Orăşelului Copiilor, lucrări câştigate anul trecut în noiembrie, beneficiar fiind municipalitatea Brăila. Un total aferent celor 40 de contracte este de aproximativ 106 milioane lei, din care grosul, mai precis 60 milioane lei, provine din licitaţii din Galaţi, în timp ce 45 de milioane de lei au fost câştigate de la Brăila. Cele mai multe contracte au fost câştigate cu "Tancrad" SRL din Galaţi, însă există o înregistrare şi pentru "Tancrad Construct" cu sediul declarat chiar în clădirea "Concivia". Este vorba despre licitaţia privind atribuirea lucrărilor de întreţinere pe timp de iarnă, în sezonul 2009 - 2010, a drumurilor judeţene - lot I. Nu este un contract foarte mare ca valoare, fiind vorba doar despre 775.183,16 lei (fără TVA), dar interesant este că în acest caz procedura a constat în negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Justificarea: a fost înregistrată situaţie de urgenţă extremă "survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă (Consiliul Judeţean Brăila - n.r.)". Cel mai probabil este vorba despre situaţia de urgenţă generată de ninsorile abundente din decembrie. Povestea s-a repetat şi în cazul celui de al doilea contract scos la bătaie de CJ Brăila, aferent întreţinerii pe timp de iarnă în sezonul 2009 - 2010 a drumurilor judeţene - lot II, contract câştigat de "Concivia", întrucât şi aici procedura a fost negociere fără anunţ de participare. Valoarea contractului pentru lotul II este oarecum egală cu cea aferentă contractului cu "Tancrad Construct": 794.112,36 lei (fără TVA). Ca o concluzie legată de subiectul deszăpezire, pentru că de fapt această activitate a făcut obiectul celor două licitaţii de mai sus, pentru asigurarea acestor servicii, în regim de urgenţă, CJ Brăila plăteşte 1,56 milioane lei, adică 15,6 miliarde de lei vechi.

19seap3 Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean - instituţia care finanţează principalele lucrări pe care le câştigă cele două firme, este implicat prin "Bursagrirom" în acţionariatul "Concivia" Reabilitarea DJ 212 A Brăila - Măraşu a adus 24 milioane în vistieria "Tancrad"

Revenind la reuşitele grupului "Tancrad", trebuie spus că cele mai mari contracte câştigate anul trecut la licitaţie publică sunt cele cu CJ din Galaţi şi Brăila. Potrivit datelor de pe licitatiepublica.ro, de la Consiliul Judeţean Galaţi contractul a fost de 40,78 milioane lei (fără TVA), în timp ce de la CJ Brăila contractul a fost de 24,2 milioane lei (fără TVA). Ambele licitaţii au vizat atribuirea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri judeţene, însă trebuie totuşi menţionat că licitaţia de la Galaţi a fost câştigată în parteneriat cu "Vega '93", o altă societate renumită în oraşul vecin, iar pe cea de la Brăila "Tancrad" a adjudecat-o singur. Este vorba despre "Reabilitare drum judeţean DJ 212 A Brăila - Măraşu, tronsonul km 0Â000 - km 32Â000 etapa II", contract evaluat iniţial la circa 30 milioane lei, dar pe care firma gălăţeană l-a câştigat pentru că a avut oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Licitaţia a avut loc în data de 20 noiembrie 2009, iar anunţul de atribuire a fost publicat chiar în prima săptămână din acest an. Ca licitaţii notabile din punct de vedere al valorii contractelor adjudecate de grupul "Tancrad" ar trebui menţionate contractul de 3,79 milioane lei cu municipalitatea în vederea viabilizării terenului de pe str. Mecanizatorilor sau cel de 3,27 milioane lei, tot cu municipalitatea, vizând reparaţii şi întreţinere străzi. Tot pe Brăila, un alt contract important este cel cu CJ în valoare de 2,5 milioane lei (lucrări de reabilitare a drumului comunal spre Blasova), dar şi cel de 2,17 milioane lei cu Primăria Vădeni pentru reabilitarea unui drum comunal.

Construcţia de locuinţe sociale, cel mai mare proiect din semestrul II, adjudecat de "Concivia"

Pentru "Concivia", a doua jumătate a anului trecut a însemnat atribuirea a 14 contracte importante ca valori dintre care pentru 7 contracte autoritatea contractantă este fie Consiliul Judeţean Brăila, fie UAT-uri din judeţ. Cele mai mari contracte adjudecate de "Concivia" sunt cele aferente proiectului vizând reabilitarea Spitalului de Psihiatrie Sf Spiridon - 4,6 milioane lei (fără TVA), dar şi proiectul vizând construirea a 3 blocuri de locuinţe sociale - 3,36 milioane lei (fără TVA). De asemenea, mai apar contracte de 2,3 milioane lei (în parteneriat cu "Confort 2000") pentru proiectul "Centrul de asistenţă paleativă Sf Maria", 2,2 milioane lei pentru proiectul "Staţie de compostare şi colectare selectivă a deşeurilor în oraşul Măcin", ori câte 2 milioane pentru proiectul "Canalizare şi staţie de epurare în localitatea Stăncuţa" şi "Reabilitare şi modernizare clădire pentru birourile Agenţiei de Dezvoltare Regională SE Brăila". Un alt contract mare, în valoare de 1,54 milioane lei (fără TVA) este şi cel încheiat cu Primăria comunei Romanu pentru efectuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a sistemului centralizat de alimentare cu apă în localităţile Romanu şi Oancea. Tot lucrări de infrastructură, dar cu valori sub 1 milion de lei, a câştigat şi în urma licitaţiilor organizate de UAT-urile din Berteştii de Jos, Racoviţa şi Traian. Dacă vă întrebaţi ce culoare politică au primarii acestor comune unde "Concivia" a câştigat contracte publice, ar fi interesant de adăugat că, doar cu o singură excepţie, sunt PSD. Excepţia o constituie Berteştii de Jos, unde primarul este membru PNL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro