Mergi la conţinutul principal

Refuza sa mai poarte palaria radiatiilor

Scandal, la Asociatia de proprietari nr. 143, de la blocul care are la parter cinematograful "Central". Circa 20 de locatari au iesit, ieri dupa-amiaza, in curtea interioara a imobilului, in incercarea de a bloca montarea unei noi antene GSM pe bloc, unde, de citiva ani, este montata deja una. Locatarii a doua scari reclamau faptul ca administratia a luat decizia instalarii celei de a doua antene, ca si in cazul primeia, fara a-i consulta, si cred ca radiatiile produse de acestea le afecteaza sanatatea. Ei sustin ca deja simt pe pielea lor efectele functionarii primei antene, si nu sint de acord sub nici o forma sa fie expusi la o cantitate si mai mare de radiatii, ce ar rezulta din montarea celei de a doua. Disperati de ceea ce ei percep ca un pericol pentru sanatatea lor si a copiilor, locatarii au studiat problema, au adunat informatii din ziare, din literatura de specialitate si chiar de pe internet, au consultat si un medic si mai multe asistente medicale care locuiesc acolo si s-au convins ca prezenta antenelor GSM pe blocul lor poate sa provoace cancer. De aceea, cind au vazut ca au aparut la bloc muncitorii cu echipamentele respective, gata sa monteze antena, oamenii au iesit in curte, i-au cerut socoteala presedintelui de asociatie si ca sa fie mai siguri ca protestul lor se face auzit, au chemat si presa.
"Pe noi, locatarii celor doua scari, nu ne-a intrebat nimeni daca sintem de acord, atunci cind s-a montat aici prima antena GSM, in urma cu citiva ani. Parca noi nu am locui in acest bloc, nu am avea dreptul sa ne spunem parerea. Eu am copil de patru ani, traieste in radiatiile acestea de trei ani de zile, nu mi s-a cerut acordul, atunci cind s-a montat acea antena. Nu vreau sa risc sanatatea copilului meu, pentru niste bani pe care ii primeste asociatia", ne-a declarat una dintre locatare, Diana Stan. "Ne temem pentru sanatatea noastra, avem permanent stari de ameteala, insomnii, sintem permanent obositi, avem o senzatie de prabusire, stari de nervozitate. Sintem cardiaci, sintem unii in virsta. Ne ajunge cit am fost afectati de prima antena, acum ne-o aduce si pe a doua?! Noi nu vom permite sa o monteze acolo, urcam pe bloc si o aruncam jos, sa vedem ce-o sa faca!" ne-a spus o alta locatara. "Eu m-am interesat indeaproape de subiect, pentru ca locuiesc aici. Am studiat date din literatura de specialitate si de pe Internet. Parerile sint impartite, insa in majoritate, undeva la 80%, sint impotriva amplasarii antenelor pe blocurile de locuinte. Asta pentru ca radiatiile acestea electromagnetice produc niste modificari la nivelul celulelor, care nu duc in mod direct la cancer, dar in mod indirect pot duce la aceasta boala. Cel mai mare pericol este pentru celulele in diviziune, deci copilul fiind prin excelenta un organism in diviziune, deci in crestere, el este cel mai afectat. Si avem suficienti copii pe scara, si oameni tineri, care pot fi si ei afectati puternic de aceste radiatii" ne-a spus si medicul Vasile Gavrila, care locuieste in bloc.

"Eu nu stiu daca acele antene provoaca radiatii care ar face rau oamenilor"

In ceea ce-l privestre, presedintele asociatiei de locatari, Mihai Simion, crede ca, de fapt, locatarii care nu si-au dat acordul sint suparati ca nu beneficiaza si ei de banii luati pentru chiria antenelor. El spune ca, personal, nu crede ca acestea produc radiatii care sa faca rau oamenilor: "In afara de ceea ce scrie prin ziare si de ce am mai vazut pe la televizor, eu nu stiu daca acele antene provoaca radiatii, care ar face rau oamenilor. Mie, unul, nu mi-e frica de radiatii. Nu cred ca antena respectiva face vreun rau. Am montat prima antena dupa ce am luat acordul celor douazeci de locatari care locuiesc pe scara unde s-a amplasat antena. Acum, o montam pe a doua, tot pe acea scara. Poate ca am gresit eu, ca nu am cerut si acordul locatarilor de le celelalte doua scari. E adevarat ca radiatiile nu se propaga doar la scara unde si-au dat acordul locatarii, dar noi am monat antena in dreptul unei scari, de acolo am cerut acordul. Luam chirie pentru acea antena, si de bani beneficiaza locatarii care si-au dat acordul. Dupa mine, pina la urma, aici este problema de bani. Am sa fac insa altfel: nu mai montam deocamdata antena a doua, si marti invitam reprezentantii firmei respective la o discutie cu toti locatarii, ca sa le explice daca exista sau nu radiatii si daca antenele astea le fac rau locatarilor".
Locatarii sint insa hotariti sa nu accepte montarea celei de a doua antene, ba chiar sa ceara autoritatilor sa ia masuri, pentru demontarea primeia, care este deja instalata pe bloc din 2001.
Mentionam ca, potrivit unor studii internationale, montarea antenelor GSM pe cladiri poate determina aparitia cancerului la persoanele expuse timp indelungat la radiatii. Tarile civilizate au adoptat deja numeroase legi in acest sens, care interzic, spre exemplu, montarea antenelor la mai putin de 150 de metri de scoli, gradinite sau spitale si interzic complet montarea acestora pe blocuri de locuinte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro