• Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) susţine reforma rezidenţiatului şi consideră că s-ar putea rezolva o problemă gravă de personal din sistemul de sănătate dacă rezidenţii vor putea desfăşura stagii în spitalele judeţene, militare şi private
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) îşi manifestă sprijinul faţă de măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii referitoare la instruirea medicilor rezidenţi, prin oferirea posibilităţii de a desfăşura stagii de practică şi în spitale judeţene, militare şi private acreditate. În momentul de faţă, rezidenţii se pot forma doar în spitalele din centrele universitare medicale. Supraaglomerarea acestor spitale cu medici rezidenţi, în timp ce alte spitale suferă de un deficit, este o problemă reală a sistemului de sănătate. “Este evident nevoie de o reformă a rezidenţiatului ce va permite tinerilor să lucreze şi să studieze atât în provincie, cât şi în spitale private”, subliniază FASMR într-un comunicat de presă, în care se arată că, astfel, rezidenţiatul va putea găzdui un număr mai mare de medici, numărul de pacienţi la care tinerii doctori au acces va creşte, iar tehnologia la care aceştia sunt expuşi îi va ajuta să se dezvolte profesional, totul contribuind la o mai bună funcţionare a sistemului şi a formării tinerilor medici, spre beneficiul pacienţilor.
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a moderniza rezidenţiatul, devenind un partener de implementare. În perioada imediat următoare, mai informează FASMR, se va constitui un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătăţii la care vor participa, în permanenţă, reprezentanţi mandataţi ai studenţilor şi rezidenţilor, pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun în urma acestei măsuri. “Scopul nostru este stabilizarea unui sistem de sănătate cât mai performant pentru un viitor profesional de calitate al tinerilor medici. O reformă a rezidenţiatului este necesară şi ne bucură faptul că eforturile din ultima perioadă a studenţilor şi tinerilor medici au fost ascultate. Sperăm ca această măsură să realizeze, în mod real, o lărgire a oportunităţilor de pregătire pentru tinerii medici şi să faciliteze o colaborare productivă între universităţile publice şi spitalele private. Deşi spitalele private au fost foarte mult în atenţia media, este important să nu neglijăm importanţa posibilităţii desfăşurării de stagii în spitalele judeţene, măsură care ar putea rezolva o problemă gravă de personal din sistemul de sănătate”, a declarat preşedintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru. De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele FASMR, Alexandru Sîrbu. Acesta din urmă spune că este nevoie de o nouă abordare, însă “lucrurile trebuie făcute etic, responsabil şi sustenabil de la început pentru că nimeni nu vrea să ne întoarcem la pus petice şi rezolvări de ultim moment” .