Mergi la conţinutul principal

Referendumul va fi urmărit de CE. Ponta a dat un pas înapoi la Bruxelles

* cu toate acestea, premierul se face că nu înţelege ce are Europa cu el *

Măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti privind organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu vor fi în atenţia Comisiei Europene, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, ieri, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
"Am convingerea că acţiunile premierului român vor fi justificate de Comisia Europeană. Primul-ministru a fost de ajutor în vederea unei evaluări obiective din partea Comisiei", a spus Stanişev. El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională şi că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.
"Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus Stanişev, din acelaşi grup european politic cu PSD. Pe de altă parte, el şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect.
De altfel, Victor Ponta pare că a fost avertizat serios la Bruxelles, astfel că a început să facă paşi înapoi în privinţa situaţiei politicie din ţară. Astfel, încă de miercuri seara, Ponta a declarat că în organizarea referendumului va ţine cont de decizia Curţii Constituţionale în privinţa prezenţei la vot. În plus, ieri, liderul PSD a ţinut să precizeze că va corecta orice deficienţă care ar putea deranja Uniunea Europeană. Astfel, într-un interviu acordat Financial Times, Ponta declară că îi va oferi asigurări preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că alianţa USL este dispusă să corecteze orice deficienţe la capitolul democraţie care ar fi identificate de Executivul UE. "Dacă există măcar una dintre deciziile noastre care nu este conformă cu standardele europene, nu voi cere şase luni, un an sau ceva, mă întorc acasă şi, dacă este ceva care ţine de responsabilitatea Guvernului, vom schimba imediat", a declarat Ponta în interviul acordat Financial Times.
În interviul acordat înaintea întrevederilor cu oficiali europeni, Victor Ponta s-a declarat totuşi "şocat" de criticile referitoare la acţiunile lui şi de comparaţiile cu metode utilizate de partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban. "Am fost foarte preocupat în legătură cu reacţiile din Europa şi nu vreau să le iau ca pe ceva ce nu aş înţelege. Am înţeles aceste preocupări şi am venit aici pentru a da asigurări că statul de drept şi ordinea constituţională vor fi respectate, în pofida modalităţilor interne, uneori chiar balcanice, de rezolvare a disputelor politice", a spus Ponta.

România şi Bulgaria, decuplate în raportul de ţară

Prima măsură concretă la adresa României luată de Comisia Europeană a fost anunţată ieri de executivul comunitar. Astfel, rapoartele Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare vor fi publicate la 18 iulie, după cum a anunţat joi Guvernul bulgar într-un comunicat emis după întâlnirea dintre preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi premierul Boiko Borisov.
Barroso a promis, în cadrul întâlnirii de miercuri, că raportul va fi onest şi obiectiv, afirmând că fiecare dintre cele două ţări va fi tratată în conformitate cu propriile progrese. Termenul de publicare a rapoartelor era jumătatea lui iulie, dar acesta a fost prelungit cu câteva zile. Miercuri, un diplomat a declarat că UE intenţionează să monitorizeze separat România şi Bulgaria, invocând ca motiv situaţia politică din România.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro