Presedintele organizatiei municipale PNL Braila, consilierul municipal Petrica Popa, viseaza la momentul in care votul va fi unanim in Alianta locala DA, insa este constient ca va mai curge multa apa pe Dunare pina atunci: "Nu cred ca este vorba despre o idee a domnului Pacuraru, este un lucru normal. Este adevarat ca toti consilierii PNL voteaza in primul rind dupa constiinta proprie, dar votul este unanim prin dezbatere si discutii in interiorul PNL Braila. Asta incepind de la sedinta de ieri. Eu m-am conformat intotdeauna acestei idei, altii nu s-au conformat si au adus grave prejudicii organizatiei din care a facut parte. Ma refer si la domnul Ritzinger, cind era in afara partidului, dar si la consilierul independent Grigore Potec. Votul poate fi unanim si in cadrul Aliantei dintre PNL si PD, dar numai in cazul in care primeaza interesele cetatenilor, si nu a unui grup de interese, fie el si familial."
Grupuri de interese si grupuri familiale
Popa impartaseste convingerea viceprimarului democrat Daniela Vasioiu, privind existenta unor grupuri de interese la Braila, care afecteaza votul unora, in CLM sau CJ, dar, spre deosebire de aceasta, liberalul crede ca Vasioiu si sotul ei fac parte dintr-unul din aceste grupuri de interese, unul "familial": "Exista grupuri de interese pe toate palierele, de ce sa ascundem, de ce sa ne facem ca nu le cunoastem - ca nu sint legiferate, asta e altceva. Eu nu stiu daca acele grupuri de interese viciaza deciziile CLM sau CJ, asta trebuie demonstrat, nu este corect sa aruncam cu noroi in anumiti consilieri sau o anumita parte de CLM si CJ, pentru simplul motiv ca nu voteaza asa cum are ambitii un anumit partid, care se crede mare. Eu as dori sa ne demonstreze PD Braila de ce consilierii lor voteaza la proiecte banale impotriva sau de ce sprijina cu atita ardoare anumite proiecte. Eu sper ca PD sa revina la masa negocierilor cu PNL atit la nvel de CLM si CJ, cit si la nivel de directii deconcentrate".
"Cei care doresc aceasta idiotenie, sa suporte cheltuielile pentru referendum din banii proprii"
Seful liberalilor de la municipiu mai are insa o suparare: continua incercare a democratilor de a-i submina autoritatea si de a-l schimba din functie pe primarul PNL Constantin Cibu. El este deranjat de propunerea - mai mult retorica - a deputatilor Mihai Tudose (PSD) si Horia Vasioiu (PD) de a organiza un referendum, pentru a-i intreba pe braileni daca-l mai vor in fruntea lor pe Cibu:
"PNL Braila este de acord cu referendumul privind realegeri pentru functia de primar al municipiului si pentru CLM si pentru CJ, dar cu doua conditii. Prima este ca acei care doresc aceasta idiotenie sa suporte cheltuielile din banii proprii. Iar a doua este ca referendumul sa cuprinda si acceptul populatiei privind alegerile uninominale pentru parlamentari, pentru ca unii oameni, dupa ce au ajuns din nou parlamentari, au uitat sa si salute sau sa raspunda la salut, si ma refer la domnul deputat Horia Vasioiu. Cit priveste un alt deputat al carui nume nu mi-l aduc aminte, asa cum nici el nu-mi retine numele meu (Mihai Tudose - n.r.), intii sa-si vada de datoria de parlamentar, si pe urma sa se gindeasca la a schimba ceva. Daca va fi nevoie, vor cere cetatenii prin vot schimbarea primarului, parlamentarilor, e altceva. Daca jocul politic la nivel central cere alegeri anticipate este altceva, dar dinsii coboara la acel nivel, incit sa ceara referendum pentru schimbarea primarului. Pentru ca dinsii n-au putut sa-l schimbe pe primar dupa bunul lor plac, si atunci induc populatiei ideea ca primarul si consilierii care voteaza cum nu vrea o anumita parte a CLM sint corupti, fac parte din grupuri de interese etc. Culmea e ca numai cei care voteaza asa cum vrea o anumita familie sint corecti si cinstiti".
De ce face primarul pact cu diavolul
Intrebat fiind daca, in opinia sa, cei doi parlamentari PNL de Braila, Gabriel Sandu si Dan Sabau, sint mai buni decit Vasioiu si Tudose, Popa a tacut. Mai putin rezervat in a face comentarii pe aceasta tema a fost Adrian Ritzinger, care a recunoscut: "Pe partea cu parlamentarii, din punctul meu de vedere, este tot o apa si-un pamint, de la stinga la dreapta. In afara de faptul ca unii mai vin si mai critica din cind in cind, pentru Braila nu se face nimic".
In ceea ce priveste faptul ca primarul incearca sa faca diverse intelegeri cu consilierii altor partide reprezentate in Consiliul Local Municipal, pentru ca proiectele initate de el sa fie aprobate, Ritzinger considera ca nu este nimic anormal in asta, dat fiind ca asa decurg lucrurile in toate consiliile din tara, ca si in Parlament. Consilierul liberal crede ca o astfel de intelegere ar trebui sa existe in primul rind cu PD, pentru ca primarul si democratii sint colegi de Alianta: "Cred ca ar trebui sa existe o comunicare inainte de sedinte, pentru a se pune de acord asupra unor proiecte de hotarire initiate de primar. Una peste alta, exista si o realitate, pe care nu o putem ignora: un vot al cetateanului, care nu ne-a dat majoritatea nici in CLM, nici in CJ. Deci primarul, ca sa poata sa-si treaca prin CLM un proiect, va avea intotdeauna nevoie de un aranjament cu alti consilieri. Asta nu inseamna ca ar fi ceva specific Brailei, este ceva ce se intimpla la nivel national".