Curtea Constituţională trebuia să decidă, aseară, dacă validează sau nu referendumul pentru demiterea preşedintelui, după ce Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale acestuia. Începută la ora 14.00, şedinţa CCR a durat mai mult de 5 ore, deşi decizia pe care trebuia să o ia ar fi trebuit să fie extrem de simplă, dată fiind prezenţa sub 50% la scrutinul din 29 iulie. În final, şedinţa Curţii Constituţionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost amânată pentru astăzi, astfel încât Curtea să poată cere informaţii de la instituţii abilitate, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Potrivit datelor finale ale BEC, participarea la referendum a fost de 46,24%. Potrivit legii, pentru demiterea şefului statului era necesară prezenţa la urne a peste 50% dintre cetăţenii cu drept de vot. Cu toate acestea, USL a insistat şi ieri pe lângă CCR ca decizia acesteia să nu ţină cont de numărul persoanelor cu drept de vot, anunţat chiar de Ministerul de Interne, ci de o situaţie statistică ipotetică de la recensământul populaţiei.
Tertipul nr. 2
În plus, contrar tuturor angajamentelor guvernului luate la Bruxelles, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat ieri Curtea Constituţională, susţinând că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul.
"Legea aplicabilă procedurii de desfăşurare a referendumului este, în opinia noastră, cea de la data declanşării procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate în vigoare ulterior declanşării procedurii referendumului este contrară dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României privind neretroactivitatea legii", se arată în sesizare către CCR, obţinută de Mediafax.
Astfel, ei precizează că trebuie avută în vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care condiţionează valabilitatea referendumului de participarea a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, iar demiterea preşedintelui să se realizeze dacă este aprobată de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.
"La data declanşării procedurii referendumului pentru demiterea Preşedintelui României erau în vigoare dispoziţiile Legii nr. 3/2000, aşa cum au fost modificate prin OUG nr. 41/2012 şi validarea rezultatelor referendumului trebuie să fie făcută conform acestui act normativ, în caz contrar fiind încălcate dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Constituţie", susţin Zgonea şi Filip.
Preşedinţii Camerelor arată că la referendumul din 29 iulie au votat pentru demiterea preşedintelui peste 85% din cei prezenţi, prezenţa fiind de peste 46%, ceea ce, în număr absolut, reprezintă un vot mai reprezentativ decât jumătate plus unu din numărul cerut pentru validarea referendumului.
De altfel, cu o seară înainte, preşedintele interimar Crin Antoneescu declara că „prima concluzie în faţa acestor rezultate oficiale este că, în fond, Traian Băsescu a fost demis. În formă, aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale". PDL a condamnat "discursul USL-ist" al lui Antonescu, considerând că este inadmisibil ca, în calitate de preşedinte interimar al României, acesta să facă presiuni asupra Curţii Constituţionale.
În plus, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, ieri, că sesizarea transmisă Curţii Constituţionale de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului arată că "premierul Ponta l-a minţit pe preşedintele Comisiei Europene" şi că PDL cere demisia lui Victor Ponta.
"Sesizarea transmisă Curţii Constituţionale de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului ne dezvăluie că premierul Ponta l-a minţit pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Prin această sesizare, Valeriu Zgonea şi Petru Filip, în numele USL, atrag atenţia Curţii Constituţionale că legea care trebuie aplicată în validarea referendumului este Ordonanţa de Urgenţă 41. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a garantat în faţa Comisiei Europene că referendumul de demitere a preşedintelui României se va desfăşura conform deciziei CC, care stabilea obligativitatea cvorumului de 50 plus unu", a precizat Cristian Boureanu, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că "fie premierul Victor Ponta i-a minţit pe oficialii europeni şi a premeditat acest moment, fie preşedintele PSD Victor Ponta nu-şi mai controlează propiul partid şi nici alianţa a cărui copreşedinte este".
"În oricare dintre cele două situaţii se impune demisia", a adăugat Boureanu.