* Guvernul a emis însă o OUG prin care Băsescu poate fi demis de jumătate plus unu din cei prezenţi la urne * USL spune că va ţine cont de OUG
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, se arată într-un comunicat al CCR. Legea de modificare a legii referendumului, asupta căreia s-a pronunţat Curtea Constituţională, a fost aprobată de Parlament luna trecută.
Numai că, săptămâna trecută, Guvernul a emis o Oronanţă de Urgenţă prin care stabileşte că, în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui, rezultatul poate fi validat indiferent de numărul celor prezenţi la urne. În acest context, reprezentanţii Puterii consideră că pe 29 iulie va trebui să se ţină cont de prevederile OUG, în vigoare, decizia de ieri a CCR referindu-se la o altă lege. Culmea este că respectiva OUG nu poate fi atacată la Curtea Constituţională decât de Avocatul Poporului, care însă nu o va face.
USL: OUG e de bază
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.
Duşa a sublinit că, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.
Potrivit lui Duşa, referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care reglementează acest domeniu.
Guvernul se face că va ţine cont de decizia CCR
La rândul său, Guvernul a anunţat că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, însă a precizat că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte. Cum acest lucru nu se poate face în câteva săptămâni, Executivul se va ghida după propria ordonanţă de urgenţă, motivând că Parlamentul nu s-a achitat de sarcini.
De altfel, Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000 corectată şi modificată prin OUG 41/2012.
„Vreau să fiu foarte clar şi precis: Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii", a ţinut să adauge Victor Paul Dobre.