Curtea Constituţională a României ar trebui să ia azi o decizie în privinţa validării referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Guvernul a transmis, ieri, Curţii, noi date despre situaţia românilor din străinătate ori a celor cu acte de identitate expirate, în speranţa că, poate, CCR ì va scoate pe aceştia de pe listele electorale permanente şi nu-i va lua în calcul la calculul cvorumului de la referendum. Cum la mijloc este vorba despre peste 3 milioane de români, aceasta ar fi singura posibilitate prin care CCR să poată valida referendumul şi să schimbe prezenţa la vot de pe 29 iunie de la sub 47% la peste 50%. Potrivit USL, în listele electorale permanente nu ar trebui să existe mai mult de 14,8 milioane de persoane cu drept de vot, faţă de peste 18 milioane în prezent, astfel că prezenţa la urne ar fi de circa 60%, potrivit lui Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte USL.
Totuşi, CCR a solicitat Guvernului, în 3 august, listele în baza cărora a avut loc referendumul din 29 iulie, nu date actualizate post-referendum. Pe de altă parte, nu este exclus ca, în cele din urmă, CCR să considere referendumul nul.
Ponta: Abuzurile procurorilor reprezintă o lovitură de stat
Pe de altă parte, referitor la ancheta Parchetului General privind fraudele masive de la referendum, premierul Victor Ponta, în acelaşi timp ministru interimar al Justiţiei, a declarat, ieri, că abuzurile procurorilor reprezintă o lovitură de stat în care, prin "autorităţile de represiune", se încearcă schimbarea rezultatului de la referendum. "Din puncul meu de vedere, ca lider al USL, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem e să-i protejăm pe oamenii care sunt supuşi în aceste zile unor abuzuri evidente de procurori şi de către PDL pentru simplul fapt că şi-au exercitat un drept constituţional, acela de a vota. Din punctul meu de vedere, asta este într-adevăr o lovitură de stat, adică să vrei să schimbi prin autorităţile de represiune ale statului rezultatul de la vot", a spus Ponta.
El a arătat că faptul că la referendum au votat 8,5 milioane de români nu poate fi contestat de către nimeni şi nici nu a fost contestat.
Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, că "cine atacă procurorii riscă închisoarea", spunându-le totodată celor care "instigă la revolte publice împotriva magistraţilor" să lectureze Codul Penal. Acelaşi îndemn este transmis de Danileţ celor care "se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală".
În plus, premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, decizia politică a USL de a depune, prin organizaţiile sale judeţene, plângeri penale împotriva liderilor PDL centrali şi locali care au încălcat Legea referendumului, împiedicând "prin orice mijloace" participarea cetăţenilor la vot.
"Prin structurile noastre politice, începând de azi, vom depune plângeri penale împotriva tuturor liderilor PDL care au încălcat Legea 3/2000, privind referendumul, şi, prin orice mijloace, au împiedicat cetăţenii să voteze la referendum. Vor fi mii de asemenea plângeri împotriva liderilor PDL centrali şi locali", a anunţat Ponta.
Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a precizat că USL vrea să vadă dacă, în condiţiile în care zeci şi sute de procurori, fără a fi sesizaţi, au pornit anchete împotriva oamenilor, vor aplica acum, imparţial, acelaşi standard şi îi vor cerceta pe liderii PDL care au comis o faptă penală încălcând flagrant Legea 3/2000 prin împiedicarea oamenilor de a merge la vot.
"Vrem să vedem dacă există imparţialitate. Altfel, se creează impresia clară că acei procurori nu fac altceva decât să aplice o decizie politică al lui Traian Băsescu şi investigheză şi intimidează oamenii ca să nu mai voteze în alegerile parlamentare din noiembrie", a spus ministrul interimar al Justiţiei.
El a arătat că primul care a comis infracţiunea de a-i împiedica pe români să se prezinte la vot este preşedintele suspendat, Traian Băsescu.
Reacţia PDL
Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, luni, după anunţul premierului că va depune plângeri penale la adresa liderilor PDL şi a primarilor care au împiedicat cetăţenii să meargă la referendum, că Guvernul a terminat cu buna guvernare şi s-a apucat să scrie plângeri penale. "Guvernul a terminat cu buna guvernare şi acum s-a apucat să scrie plângeri penale", a spus Cristian Preda, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că boicotul face parte din instrumentarul oricărei democraţii. "A anunţa mai ales când eşti şef de guvern că dai în judecată un partid politic pentru că a făcut un apel la neprezentare este o exagerare nepermisă", a adăugat Preda. El a mai spus că orice act de intimidare de împiedicare a exprimării voinţei cetăţenilor ca şi orice act de vot multiplu sunt condamnabile, iar PDL nu va apăra pe nimeni.
Pe de altă parte, liderul PDL Vasile Blaga a declarat ieri că USL încearcă să "confuzeze" în continuare Curtea Constituţională, trimiţându-i mai multe liste în speranţa că-l va menţine mai mult timp pe Crin Antonescu la Cotroceni, el arătând că nu pot fi scoşi de pe liste cetăţenii cu CI expirat şi nici cei cu domiciliul în străinătate.
El a spus că nicio autoritate nu-şi poate permite să încalce legea, arătând că nu pot fi scoşi de nimeni de pe listele electorale nici cetăţenii care au actele de identitate expirate, nici cetăţenii români care au domiciliul în străinătate.