Prezenţă la vot
Până la ora 17.00, 26,89% dintre români au votat la referendum, în timp ce la Bucureşti prezenţa a fost de 25,23%
Fruntaşele la vot
Mehedinţi - 44,37%
Olt - 39,37%
Teleorman - 38,24%
Vrancea - 37,98%
Vâlcea - 35,44%
Judeţele cu cea mai redusă prezenţă la vot
Harghita - 6,85%
Covasna - 12,39%
Satu Mare - 16,52%
Mureş, - 18,88%
Bistriţa Năsăud - 19,17%
Reclamaţii
Potrivit MAI, până la ora 16.00 s-au înregistrat 333 de reclamaţii, din care 145 confirmate.
Un număr de 333 de sesizări privind incidente legate de desfăşurarea referendumului s-au înregistrat duminică, până la ora 16.00, 145 dintre acestea, respectiv 43,5%, fiind confirmate, potrivit datelor deţinute de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Tentative de vot multiplu
Dâmboviţa: Un bărbat este cercetat penal pentru tentativă de vot multiplu
Un bărbat în vârstă de 52 de ani din localitatea dâmboviţeană Băleni este cercetat penal pentru tentativă de vot multiplu
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, poliţiştii Secţiei nr.2 Poliţie Rurală Băleni au fost sesizaţi de preşedintele Secţiei de votare nr. 138, din comuna Băleni, cu privire la faptul că un bărbat a încercat să-şi exercite de două ori dreptul la vot.
Brăila: Un bărbat este cercetat penal pentru că a votat de două ori, o dată în municipiu, a doua oară în comuna Unirea
Turism electoral
Pro Democraţia: Sesizări de turism electoral în judeţele Bacău, Dâmboviţa, Dolj şi Iaşi
La linia TelVerde 0800.070.100, pusă la dispoziţia cetăţenilor de Asociaţia Pro Democraţia (APD), s-au primit sesizări de turism electoral, potrivit unui comunicat de presă transmis de APD.
Cele mai numeroase sesizări s-au înregistrat în judeţele Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, cea mai gravă fiind în judeţul Dolj, localitatea Perişor, secţia 422, unde alegătorii sunt aduşi cu maşina la vot, iar în apropierea secţiei de votare se oferă băuturi alcoolice. În acest caz, a fost sesizat BEJ, care a menţionat că se vor lua măsuri.
Până la ora 15.00, APD a primit numeroase sesizări referitoare la nereguli în ceea ce priveşte listele permanente, pe care figurează în continuare persoane decedate, deşi au fost făcute sesizări birourilor electorale ale secţiei de votare la scrutinele anterioare.
De asemenea, au mai fost primite sesizări privind mita electorală, cetăţenilor fiindu-le promisă suma de 100 de lei în schimbul unei poze care dovedeşte o anumită opţiune de vot sau în schimbul cedării buletinului de identitate pentru cele două zile de la sfârşitul săptămânii însă aceste informaţii nu au fost verificate până la acest moment.
Votul în afara graniţelor
Corespondenţă Chişinău: 1542 de alegători au votat în cele 14 secţii de votare din Republica Moldova, până la ora 15:30.
Dintre aceştia,800, adică mai mult de jumătate şi-au exercitat dreptul la vot în cele trei secţii din Chişinău. La Bălţi, cel de-al doilea oraş al Republicii Moldova, au votat 184 de români, iar la Cahul, în sudul ţării, 139.
Peste 1300 de români au votat la Bruxelles
Peste 1300 de români au votat până acum la Bruxelles până la ora locală 16.00. Astfel, la sectia nr. 1 din Bruxelles până la ora 16.00 au votat 925 de persoane. Alte 388 au votat la cealaltă sectie, dar cifra cuantifică optiunile exprimate până la ora 14.00
Au votat şi deţinuţii
Peste 440 de deţinuţi din cei 507 cu drept de vot din Penitenciarul Târgu Jiu au votat duminică până la ora 16.00, iar în arestul preventiv al IPJ Gorj au votat 21 de persoane.
Puţin peste 75% dintre deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni şi-au exprimat, duminică, dreptul de a vota la referendumul naţional Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Mărgineni, şi-au exprimat dreptul de vot 684 de persoane private de libertate, din totalul celor 907 persoane aflate în custodie
Presa internaţională despre referendum
EUROPEONLINE: Principala bătălie a acestui referendum o reprezintă prezenţa la urne, Ponta sperând la un nivel ridicat, iar Băsescu la apatie, apreciază site-ul EUROPEONLINE, citând corespondentul DPA la Bucureşti. Astfel preşedintele suspendat a îndemnat la boicot, în timp ce autorităţile au "extins regulile votării la limită, pentru a atrage cât mai mulţi cetăţeni" să participe la referendum, notează site-ul.
AFP: Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50 la sută plus unul din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, scrie AFP agenţia franceză. Este un prag dificil de atins, potrivit analiştilor politici, într-o ţară în care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei faţă de o clasă politică acuzată de neglijarea bunului public şi clientelism.
LE FIGARO: Cotidianul francez LE FIGARO scrie într-un comentariu-analiză intitulat "România, o nouă oaie neagră a UE" semnat de Arielle Thedrel, că Bucureştiul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate "dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale".
LIBERATION: Românii îl percep pe Traian Băsescu ca pe omul politic care trebuie să fie doborât, principalul responsabil al crizei economice şi sociale prin care trece ţara, scrie LIBERATION, într-un comentariu intitulat "Români pe calea destituirii", semnat de Luca Niculescu. Popularitatea lui Băsescu s-a prăbuşit după ce, în 2010, acesta a anunţat reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public şi o creştere a TVA cu 5%, iar la sfârşitul lui aprilie 2012 a fost nevoit să îl numească pe Ponta, principalul său oponent, în funcţia de premier, explică publicaţia mecanismul care a declanşat criza.