USL a decis, ieri, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%, au declarat, pentru Mediafax, surse din Uniune. Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, a confirmat, înaintea şedinţei USL, informaţia privind decizia USL de organizare a referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu europarlamentarele.
Stroe a fost întrebat, înainte de şedinţa USL, dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare. "Da, aşa e", a replicat ministrul liberal.
"Probabil două zile", a mai afirmat Stroe, întrebat dacă referendumul de revizuire ar putea fi organizat pe parcursul a două zile.
Ministrul a mai precizat că în protocolul USL se va menţiona numele candidatului USL la alegerile prezidenţiale, precum şi al premierului.
Decizie confirmată de cei doi lideri ai USL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile.
Liderii USL au decis, duminică seară, într-o şedinţă restrânsă, informală, să convoace referendumul pentru revizuirea Constituţiei în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare.
Totodată, USL a stabilit ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile. Referendumul se va desfăşura cu un prag electoral de 50% prezenţă.
Liderii USL au discutat, duminică seară, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru Mediafax, surse din USL.
În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.
Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.
De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.
Alegerile prezidenţiale din acest an ar urma să fie organizate "undeva în luna noiembrie", astfel încât noul preşedinte să îşi poată începe activitatea imediat după 21 decembrie, când expiră mandatul prezidenţial al lui Traian Băsescu, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Ori fură la prezenţă, ori nu se atinge pragul
Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, luni, pentru Mediafax, că prin hotărârea USL de comasare a referendumului pentru modificarea Constituţiei cu europarlamentarele premierul Victor Ponta "a găsit soluţia de a muta atenţia anunţând o altă împăcare cu Crin Antonescu".
De asemenea, Elena Udrea crede că USL nu va reuşi la referendum să atingă pragul necesar pentru prezenţă.
"Prin comasarea referendumului de modificare a Constituţiei cu europarlamentarele Victor Ponta reuşeşte după mine să iasă din clinciul în care se afla de o lună, a găsit soluţia de a muta atenţia anunţând o altă împăcare cu Crin Antonescu, nu va fi ultima. Dacă nu vor fura la referendum nu cred că vor atinge pragul necesar pentru prezenţă", a precizat Elena Udrea.
În legătură cu faptul că USL a decis ca prezidenţialele să aibă loc cu 45 de zile înainte de expirarea actualului mandat, Udrea a spus că "este o grabă" arătând că după părerea ei Crin Antonescu şi-ar dori "dacă se poate în februarie" să aibă loc alegerile prezidenţiale.
UNPR merge împreună cu PSD la europarlamentare. PC se mai gândeşte
Preşedinţii PSD şi UNPR, Victor Ponta şi Gabriel Oprea, au anunţat, luni, după şedinţa USL, că cele două formaţiuni vor merge împreună la alegerile europarlamentare, în timp ce liderul PC, Daniel Constantin, a precizat că, deocamdată, "apreciază" invitaţia social-democraţilor.
"Noi am apreciat invitaţia PSD, veţi afla toate detaliile în zilele următoare", a spus Daniel Constantin, răspunzând unei întrebări, după ce Ponta şi Oprea confirmaseră că formaţiunile lor vor merge împreună la alegerile pentru PE.
Pe de altă parte, Ponta şi Oprea au evitat să răspundă concret unei întrebări privind fuziunea dintre PSD şi UNPR. "Deocamdată lucrurile merg foarte bine", s-a limitat să comenteze Ponta.
"E nevoie şi de un partid de centru-stânga, lângă un partid mare de stânga", a spus şi Oprea.
Oprea a infirmat, totodată, intenţia UNPR de a constitui grupuri parlamentare proprii la Senat şi la Cameră la începutul acestei sesiuni. "Nu, fiindcă noi am stabilit foarte clar cu PSD, colaborăm foarte bine şi nu facem alte grupuri. Suntem foarte bine şi acţionăm foarte bine aşa cum suntem acum", a spus Oprea.