Referendum fără cvorum. Războiul politic pare că va continua | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Referendum fără cvorum. Războiul politic pare că va continua

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al ţării nu a întrunit cvorumul necesar de prezenţă, participarea fiind de 46,23%, a anunţat Biroul Electoral Central, după centralizarea datelor din 99,97% din secţiile de votare.
Din totalul participanţilor, 87,52% au votat pentru demioterea preşedintelui, iar 11,15% au răspuns "NU", 11,15%. Numărul participanţilor la referendum a fost de 8.455.336.
Deşi este clar că, în mod normal, referendumul nu poate fi validat, deci Traian Băsescu ar trebui să se întoarcă la Cotroceni, în funcţia de preşedinte, iar Crin Antonescu să iasă din viaţa politică, aşa cum anunţase anterior, premierul Victor Ponta este de altă părere. „Cum, când am câştigat cu 85% la 15%, ce faci? În ce ţară trăim? Cine pierde se duce la Cotroceni, cine câştigă pleacă? Nici vorbă de aşa ceva. Nu ştiu dacă se validează sau nu, dar când câştigi cu 85 la 15, loser-ul se duce la Cotroceni şi câştigătorul ce să facă, să plece acasă?".
Ponta a arătat că USL trebuie să îi reprezinte pe cei opt milioane de români care au votat pentru demiterea preşedintelui, pentru că ei sunt mai supăraţi decât politicienii.
"Ei s-au dus la vot, au vrut să-l dea jos pe Băsescu şi pentru nişte şmecherii făcute de Băsescu şi faptul că maghiarii au stat acasă, uite că rămâne Băsescu în funcţie. Trebuie să te baţi pentru cei opt milioane de români", a afirmat premierul.
Despre impactul economic al acestei rupturi dintre cele două puteri în stat, Victor Ponta a afirmat că toate declaraţiile iresponsabile ale lui Băsescu au avut un efect negativ dar USL, având rezultate bune, ca guvernare, le va diminua. "Prezenţa unui om care stă într-o funcţie importantă împotriva voinţei populare, practic, nedemocratic, aduce prejudicii", a adăugat Ponta. Preşedintele interimar Crin Antonescu declara, joi, la mitingul USL care a marcat încheierea campaniei pentru referendum, că el nu mai are ce căuta în politică dacă la scrutin nu vor fi 9 milioane de "români curaţi, în lumină, în picioare".
"Mă ţin de cuvânt şi spun încă o dată clar: Traian Băsescu, nu am pus niciun pariu cu tine, pentru că eşti un mincinos. Am pus rămăşag cu mine şi cu onoarea mea. Ori tu, ori eu. Eu nu am minţit niciodată, eu nu mă mint pe mine şi nu mint oamenii care şi-au pus speranţa în mine şi în cei cu care am construit toate aceste lucruri. Eu nu mai am ce căuta în politică dacă nu vom fi nouă milioane de români curaţi, în lumină, în picioare", a spus Antonescu.

Ponta: Practic, Băsescu nu mai există, este demis

De altfel, premierul Victor Ponta consideră că preşedintele Traian Băsescu "nu mai există, fiind demis deja", în urma votului de la referendum, şi că acesta are o singură obsesie, şi anume să îşi reia scaunul de la Cotroceni şi privilegiile. Întrebat dacă USL va cere demisia preşedintelui, Victor Ponta a spus că "practic, Traian Băsescu este demis deja, nu mai există, în condiţiile în care te-au ales cinci milioane de români şi opt milioane au vrut să pleci".
Pe de altă parte, în faţa presei străine, Ponta a avut o cu totul altă abordare: "Am tras învăţăminte în această perioadă", a declarat Ponta, recunoscând că "imaginea României pe plan internaţional a fost şifonată".
"Există multe lucruri care pot fi criticate" în modul în care s-a desfăşurat procedura de demitere, a admis Ponta, afirmând că membrii comunităţii internaţionale au fost "dezinformaţi de tabăra domnului Băsescu".
"Nu voi mai căuta confruntări cu Traian Băsescu. Toată lumea va avea de pierdut dacă vom continua luptele".

Băsescu se pregăteşte să fie din nou preşedinte

Pe de altă parte, Traian Băsescu a declarat ieri că naţiunea română are 22 de milioane de români, iar dacă cineva îşi propune să reprezinte doar 7 milioane, el nu poate să fie decât "preşedinte pentru toţi cei 22 de milioane".
El a menţionat că a luat notă de "ceea ce era previzibil, şi anume faptul că românii nu au acceptat să valideze referendumul care avea ca obiectiv să ascundă sub o poleială de democraţie lovitura de stat orchestrată în perioada 3-6 iulie, când practic toată conducerea statului român a fost decapitată, iar instituţii fundamentale ale statului au fost blocate în funcţionarea lor prin OUG". Totuşi, acesta spune că nu va lăsa lucrurile aşa: "Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la răspundere când emite deliberativ acte normative care blochează activitatea instituţiilor statului".

Război total?

Liderii USL cer însă demisia lui Traian Băsescu. "Aici lucrurile sunt cu mult mai clare pentru că, politic vorbind, cetăţenii au votat direct pentru demiterea lui într-un număr extrem de mare (...) când peste 7 -8 milioane de cetăţeni îi spun preşedintelui că nu-l doresc, el trebuie să ţină cont de voinţa cetăţenilor, aşa cum în trecut a spus că numai întoarcerea la popor este soluţia validă pentru ieşirea din crizele politice. Suntem într-o criză politică, motiv pentru care preşedintele trebuie să-şi dea demisia şi să nu se ascundă în spatele unor proceduri de ordin administrativ, care îi pot permite eventual să se întoarcă în funcţia pe care a deţinut-o", consideră fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Daniel Constantin, liderul PC, se arată şi mai vehement: "Vreau să vă asigur că nu lăsăm armele jos şi vom face tot ce ţine de noi, vom uza de toate mijloacele democratice ca votul celor opt milioane de români să fie puse în practică. Voinţa a opt milioane de români trebuie să fie dusă la sfârşit la un moment dat. Din punctul meu de vedere, sigur că, după ce vom vedea rezultatele finale, mizăm pe înţelepciunea Curţii Constituţionale care va lua act de realitatea pe care au exprimat-o românii prin votul de ieri", a spus Daniel Constantin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro