• aceştia au invocat fie că sunt plecaţi din ţară, fie că au probleme de sănătate ori că au copii mici şi nu au cu cine-i lăsa • acest fenomen se regăseşte şi în alte judeţe ale ţării • un preşedinte de secţie de votare este remunerat cu 855 lei pentru 5 zile de activitate, iar delegaţii pot primi 256 lei pentru 3 zile
Avalanşă de cereri de retragere din partea persoanelor desemnate, prin tragere la sorţi, preşedinţi de secţii de votare la Brăila. Aproximativ 90 de brăileni şi-au exprimat această intenţie, până zilele trecute, iar ieri dimineaţă, cu doar 3 zile înainte de referendum, încă mai existau 17 secţii fără conducere. Câteva ore mai târziu, lista a fost actualizată şi mai figurau doar 7 secţii fără preşedinte. Pentru judeţul nostru, s-au decis 280 de secţii de votare, dintre care 140 sunt doar în municipiu. Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BEJ) nr. 9 Brăila a înaintat deja o adresă către Tribunalul Brăila pentru a remedia această problemă.
Potrivit reprezentanţilor BEJ Brăila, circa 70 de persoane au făcut cerere de retragere imediat după prima tragere la sorţi, de la finele săptămânii trecute. Alte 20 şi-au exprimat intenţia de a nu fi preşedinţi de secţii de votare în cea de-a doua etapă. Cei mai mulţi au spus fie că sunt plecaţi din ţară, fie că sunt bolnavi, că au copii mici şi nu au cu cine-i lăsa, ori că nu se pot învoi de la serviciu.
Un preşedinte de secţie de votare primeşte 190 lei/zi, iar în cele 5 zile s-ar fi adunat suma de 950 lei. După impozitarea sumei cu 10%, preşedinţii rămân cu 855 lei în mână. Pentru ceilalţi membri, delegaţi ai partidelor politice, suma este 95 lei/zi, pentru maximum 3 zile. În urma impozitării, aceştia se aleg cu 256,5 lei. În zilele referendumului, pe 6 şi 7 octombrie, toţi aceştia primesc încă 10 lei/zi pentru băuturi răcoritoare şi cafea, bani neimpozabili.
Cazul Brăilei nu este singular, ci, potrivit presei centrale, acest fenomen are loc în mai multe judeţe ale ţării. Spre exemplu, în Buzău, 125 de preşedinţi dintr-un total de 426 au depus la BEJ cereri de retragere de la referendum. În Timiş, aproximativ 150 de persoane alese ca preşedinţi de secţii de votare s-au retras. În Vrancea, din cei 358 de preşedinţi desemnaţi, 80 au depus cerere de retragere.
Referendumul se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 octombrie. Întrebarea la care trebuie să răspundă cetăţenii cu drept de vot este “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament”, iar variantele de răspuns sunt “Da” şi “Nu”. Întrebarea face referire la revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, cum este menţionat în prezent.