* primarul Marian Dragomir a dorit să îi premieze pe brăilenii care s-au implicat într-un fel sau altul în ajutorarea ucrainenilor ce au tranzitat sau care s-au refugiat în țara noastră, ca urmare a războiului început de Rusia în țara lor * Primăria Municipiului Brăila a acordat diplome tuturor instituțiilor, ONG-urilor, hotelurilor, restaurantelor și persoanelor, familiilor care au colaborat cu municipalitatea în procesul de ajutorare al ucrainenilor * de asemenea, a oferit un spectacol de teatru gratuit, vineri, la piesa ”Papagalița și Curcanul”, în regia lui Radu Nichifor, managerul Teatrului ”Maria Filotti” * o parte dintre invitați a prezentat povești emoționante în cadrul festivității de premiere * Dragomir a ținut să le mulțumească public tuturor brăilenilor care s-au implicat, chiar dacă au făcut-o pe cont propriu, fără să colaboreze direct cu autoritățile
Gest frumos din partea Primăriei Municipiului Brăila pentru cei care au colaborat cu autoritățile și au sărit în ajutorul ucrainenilor ce au fugit din calea războiului izbucnit în țara lor. Primarul Marian Dragomir a organizat o festivitate de premiere, vineri seara, în Sala Oglinzilor, a Teatrului ”Maria Filotti”, în cadrul căreia a acordat diplome, ca semn de mulțumire pentru implicarea brăilenilor în ajutorarea tuturor ucrainenilor care au tranzitat Brăila sau care au rămas aici. De asemenea, alături de cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, Dragomir a oferit un spectacol gratuit de teatru, ”Papagalița și Curcanul”, în regia lui Radu Nechifor (managerul Teatrului ”Maria Filotti” Brăila).
”Mă bucur foarte mult că ne întâlnim după o perioadă dificilă în trecut, la un eveniment extraordinar de frumos, în care Primăria Municipiului Brăila dorește să mulțumească tuturor celor care s-au implicat pentru ajutorarea unor persoane care au plecat din țara lor, din cauza unor condiții extraordinar de dificile. Din calea unui război. Și au găsit atât la Brăila cât și în România oameni extraordinari, care prin implicarea lor au dovedit că românii au suflet, sunt oameni și că reușesc să ajute, în primul rând, mame și copii aflați în nevoie. Iarăși un lucru extraordinar este solidaritatea de care ați dat dumneavoastră dovadă atunci când Primăria, un liant între instituțiile publice, cei din Ucraina, hoteluri, restaurante și oameni din Brăila, v-a solicitat acest ajutor. Un alt lucru demn de menționat este faptul că brăilenii, într-un număr impresionant, au venit și au donat diverse lucruri la cele două centre de colectare ale Primăriei Municipiului Brăila. Toate aceste lucruri s-au realizat prin colaborarea dintre mai multe instituții”, a declarat Dragomir, care a ținut în primul rând să mulțumească jurnaliștilor brăileni, pentru că au popularizat informațiile legate de modul în care ucrainenii puteau fi sprijiniți la momentul intrării în România.
”În plus, există și alte instituții publice pe care am să le nominalizez aici, dar și hoteluri, precum și oameni extraordinari de la restaurante care au înțeles necesitatea de a oferi un prânz, o cină, hrană caldă tuturor celor care s-au aflat în tranzit sau care au rămas în Brăila. Apoi există cei care au oferit cazare. Sunt cei care au hoteluri sau cei care și-au pus într-un mod incredibil, casa, apartamentul, la dispoziție, unor oameni pe care nu i-au văzut NICIODATĂ ÎN VIAȚA LOR! Am văzut diverse comentarii. Eu îmi doresc ca NICIODATĂ, noi, românii să nu ajungem în situația lor! Niciodată! Dar lucrurile frumoase pe care le-ați făcut dumneavoastră, au fost publicate și pe paginile de Facebook ale ucrainenilor care au povestit ce au găsit la Brăila, ce au găsit în România și modul extraordinar de frumos prin care dumneavoastră v-ați comportant cu ei. Noi, Primăria, am avut un aport mai mic aici. Am fost efectiv liantul dintre dumneavoastră și ei. Nu a fost simplu. V-au sunat telefoanele la cele mai nepotrivite ore din noapte. Și dumneavoastră ați colaborat, atât instituții publice, cât și cetățeni, oferind toată deschiderea. La restaurante astăzi erau niște comenzi, peste o oră mai apăreau, apoi altele. Și nu a contat! Întotdeauna ați găsit deschiderea necesară și ați ajutat. Nu știu dacă noi putem vreodată să vă mulțumim la modul real pentru acest lucru. Dar am considerat că ne aflăm într-o instituție de cultură, Teatrul «Maria Filotti», și pentru că acum avem și un eveniment extraordinar, este Ziua Teatrului, îl avem și pe domnul director Radu Nichifor aici, așa că o să vă invităm la o piesă de teatru: «Papagalița și Curcanul», în regia domnului director. Dar până să ajungem să ne bucurăm de frumusețea acestui spectacol, noi avem o datorie morală față de dumneavoastră și o să oferim o diplomă de recunoștință fiecărei entități care ne-a ajutat și care s-a implicat în această perioadă”, a declarat Dragomir, plimbându-se prin toată Sala Oglinzilor a teatrului, care a fost plină.
Edilul-șef a dorit să atragă atenția și să le mulțumească public și brăilenilor care au acționat pe cont propriu și au sărit în ajutorul ucrainenilor.
”Vreau să fac o mențiune că pe lângă toți cei care sunt aici în această sală, sunt și colegi de-ai dumneavoastră care au rămas la serviciu, care nu au putut să vină sau care lucrează în această perioadă pentru că așa este viața. Dar mai sunt și oameni care nu au colaborat cu Primăria Municipiului Brăila și pe care noi nu i-am aflat. Lor nu am putut să le oferim diplome, dar le transmitem gândurile noastre de mulțumire”, a mai adăugat primarul.
Trebuie punctat că la eveniment unii dintre participanți au venit alături de câțiva ucraineni pe care îi găzduiesc în momentul de față.
Momente impresionante din partea invitaților
Pe măsură ce a acordat diplome de mulțumire, primarul a ținut să precizeze la fiecare entitate/persoană menționată, modul în care a contribuit la ajutorarea persoanelor fugite din calea războiului din Ucraina. O parte dintre invitați au dorit să ia cuvântul pentru a transmite câteva gânduri despre evenimentele tragice din ultima perioadă.
Este și cazul lui Paul Cuțov, din rândul comunității rușilor lipoveni: ”Efortul meu nu a fost decât o simplă picătură în oceanul de solidaritate și bunătate al poporului român față de cei care sunt în impas, din păcate, la momentul actual. Să fie pace!”, a transmis acesta.
De asemenea, Elena și Dănuț Andriev, o familie de brăileni tineri din Cartierul Pisc, care a decis să facă donații și să asigure cazare pentru două mame ucrainence și copiii acestora, au adus la rândul lor un cadou primarului. Un tablou realizat cu forma mâinilor copiilor români în tricolorul României și cele ale copiilor din Ucraina în culorile galben și albastru ale steagului țării lor.
La rândul său, Vasile Iuga, un alt brăilean care a donat și a oferit cazare ucrainenilor, a dorit să povestească momentele triste pe care le-a trăit alături de familiile venite din Ucraina pe care le-a ajutat.
”Aș dori să mulțumesc și Asociației «Voluntari în Europa», doamnei Alexandra Serena, care m-a ajutat. Am reușit să ajutăm foarte mulți ucraineni pe care i-am cazat doar o singură noapte. Oamenii erau speriați. Femei cu copii. Este trist! Nu aveau încredere în mine, dar am încercat să le câștig încrederea. O familie a plecat de la mine în Germania. Unii s-au dus în Austria. Mai am altă familie care ar dori să se angajeze undeva aici și sper să o pot ajuta. Mulțumesc Primăriei Brăila și domnului primar!”, a declarat acesta.
Cine a primit diplome de mulțumire din partea Municipalității
Primarul Marian Dragomir a insistat să precizeze că a decis să ofere diplomele de mulțumire invitaților prezenți la eveniment, pe categorii și în ordine alfabetică. Astfel, din partea reprezentanților presei au primit diplome: Ager Press, Debrăila, Jurnalul de Brăila, Mihaela Dan Press, Obiectiv – Vocea Brăilei, Pro Brăila, Radio România Actualități, TVR.
Instituții publice nu au primit diplome, însă au fost menționate de către edilul-șef: Prefectura Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Jandarmeria, Poliția Națională, Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Direcția de Cultură, Direcția de Achiziții, Consilierii primarului.
Diplome de mulțumire a primit și Comunitatea rușilor lipoveni. De asemenea, câțiva membri ai comunității: Maria Milea, Paul Cuțov, Ana Maria Onofrei.
La fel și unele hoteluri și ONG-uri: Asociația Diaconia, Hotel Sport, Hotel GBC, Hotel Traian, Hotel Triumph.
Este și cazul a două instituții de învățământ: Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Pedagogic ”D. P. Perpessicius”.
De asemenea, persoanele care au donat pe bază de contract de sponsorizare sau care au oferit cazare: Dumitriu Constantin, Marian Robea, Ana Maria Onofrei, Elena și Dănuț Andriev, Ludmila și Andrei Crăciun, Cristina și Cătălin Dobraniș, Elisabet și Alin Iagăr, Angela și Decebal Ionescu, Liliana și Vasile Iuga, Claudia și Viorel Littau, Gabriela și Adrian Lupașcu, Nicu Mușat, Nicolae Pătrașcu, Dragoș Popescu, Simona și George Popârlan, Daniela și Ștefan Rădulescu.
Totodată, restaurantele care au oferit mâncare celor veniți din Ucraina: ”All Saints”, ”Bella Italia”, ”Braseria Ialomița”, ”Cabana Stejarilor”, ”Casa Domnească”, ”Carol”, ”Delicii la Tavă”, ”Heavens”, ”Irish Pub”, ”La Grecu”, ”Pizza Radu”, ”Privighetoarea”, ”RaAy”, ”Sunrise Marina”, ”Taboo Doner”, ”Titan Edilitara”, ”Timac Agro”, ”Trans Stan” și ”Zahana”.
Evenimentul s-a încheiat cu spectacolul de teatru ”Papagalița și Curcanul”, care a binedispus publicul și a stârnit ropote de aplauze.