Mergi la conţinutul principal

Recunoştinţă în ruină

* ruinarea se produce lent, sub privirile indiferente ale generaţiei actuale, care nu mai are habar cine a fost marele filantrop Dumitru Ionescu

Dumitru Ionescu, fost primar al Brăilei între anii 1906 şi 1910, este unul dintre cei mai mari filantropi ai oraşului nostru. În timpul vieţii a fost un prosper om de afaceri, iar după moarte ar fi trebuit să rămână în memoria brăilenilor, cărora le-a lăsat prin testament cea mai mare parte a uriaşei sale averi. A lăsat Brăilei bani pentru un spital şi o grădiniţă destinată copiilor sărmani, dar şi pentru burse studenţeşti sau ajutoare sociale. În testamentul său, Dumitru Ionescu a încredinţat Primăriei proprietatea asupra monumentalei clădiri a Teatrului "Maria Filotti", care a rămas de atunci în centrul evenimentelor culturale desfăşurate în oraşul nostru. Fie şi numai pentru că existenţa teatrului brăilean i se datorează în mare măsură, Dumitru Ionescu merită recunoştinţa generaţiilor care i-au urmat.

21dumitr1Recunoştinţă de care a avut parte, ce-i drept, în primii ani după moarte. În 1930, la 11 ani după trecerea sa în nefiinţă, Primăria, împreună cu breasla cântăreţilor bisericeşti - din care făcuse parte în tinereţe - i-au ridicat un mausoleu în cimitirul "Sf. Maria". Zidit din cărămidă şi piatră, monumentul era menit să amintească pentru totdeauna cine a fost Dumitru Ionescu şi ce a însemnat acesta pentru istoria culturală şi economică a Brăilei. Generaţia actuală l-a uitat, însă, pe Dumitru Ionescu: mausoleul său din cimitirul "Sf. Maria" se degradează continuu, neîngrijit de nimeni. Municipalitatea care a primit în dar, acum aproape o sută de ani, clădirea teatrului şi o avere impresionantă, nu se preocupă, astăzi, nici măcar să pună o plăcuţă comemorativă pe cripta marelui om, ca să vadă lumea cine a fost şi ce a reuşit să realizeze în timpul vieţii. Cei din administraţia cimitirului ne-au spus că, în urmă cu vreo doi ani, o firmă privată a refăcut, pe propria cheltuială, uşile metalice de deasupra cavoului, care erau mâncate de rugină şi nu mai prezentau siguranţă. În rest, mausoleul mai pierde azi o cărămidă, mâine o decoraţiune din piatră, prăbuşindu-se iremediabil, sub indiferenţa autorităţilor şi a brăilenilor care beneficiază şi acum de donaţiile celui ce odihneşte acolo, marele filantrop Dumitru Ionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro