Mergi la conţinutul principal

Recul în cazul Spitalului TBC

Situaţia Spitalului de Pneumoftiziologie a ajuns şi pe masa preşedintelui României, dar şi la proprietarul imobilului în care acesta funcţionează - Congregaţia Romano- Catolică "JESU" Popeşti Leordeni din Ilfov - după ce consilierul judeţean Marian Căpăţînă, membru în CA-ul unităţii şi cei 150 de salariaţi, s-au adresat instituţiei şefului statului, respectiv congregaţiei.
Reamintim că Pneumoftiziologia este în situaţia de-a rămâne fără spaţiu de pe 3 mai, după ce proprietarul imobilului a notificat CJ Brăila cu privire la expirarea termenului de cinci ani de chirie obligatorie.
Acum, se pune problema ca CJ să negocieze cu acea congregaţie în vederea stabilirii unui preţ de vânzare-cumpărare, iar la ultima întâlnire, din 3 martie a.c., părţile au convenit să se efectueze o nouă reevaluare, după ce "JESU" a înaintat un ultim preţ: 950 mii euro cu TVA inclus. Dacă nu se înţeleg până la termenul din 3 mai, Pneumoftiziologia ar putea fie să se mute, fie să plătească un preţ mult mai mare pentru chirie decât cel de acum, 6.000 euro pe lună, care este fixat printr-o hotărâre de guvern.
Riscurile unei neînţelegeri ar fi devastatoare pentru Spitalul TBC: pierderea acreditărilor, autorizaţiilor şi a certificatelor de atestare.
"Numai pierderea autorizaţiei sanitare de funcţionare ar însemna că devine imposibilă încheierea unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fapt ce va duce la imposibilitatea finanţării spitalului. De asemenea, pierderea acreditării RENAR a laboratorului de analize medicale ar atrage imposibilitatea contractării serviciilor cu CJAS, iar pierderea autorizazaţiilor CNCAN pentru toată aparatura de radiologie ar atrage pierderea serviciilor paraclinice pentru această activitate", susţin salariaţii Spitalului de Pneumoftiziologie.
Totul depinde de proxima şedinţă CJ, în care se vor dezbate necesitatea reevaluării precum şi aceea de a adopta o poziţie potrivită la următoarele negocieri. Altfel...
"Există soluţii. Galaţiul are un spital mare de pneumoftiziologie, se pare că la vreo 300 de paturi, şi nu e plin. Ministerul o poate rezolva imediat dacă vede că noi nu acţionăm nicicum. Imediat poate pune aparatura în depozitele pe care le are Consiliul Judeţean, până la rezolvarea problemei, şi putem să transferăm parte din personal să desfăşoare activitatea în Galaţi. La fel cu pacienţii, tot acolo. Este o soluţie rapidă. Dar nu aşa trebuie făcut", a adăugat Marian Căpăţînă. Acesta nu a participat pe 3 martie la întâlnirea cu Congregaţia "JESU", dar au fost alţi membri ai Consiliului de Administraţie al Spitalului de Pneumoftiziologie.

"Practic, am solicitat să nu fim daţi afară!"

La întâlnirea de la Popeşti Leordeni a participat însă Ştefan Sînpetru, care a exprimat punctul de vedere al CA-ului şi al salariaţilor: "Practic, am solicitat să nu fim daţi afară. Este prins într-un document semnat de ambele părţi. Într-adevăr, surpriza plăcută a fost că aşa cum am propus în ianuarie şi cei de la Congregaţia «JESU» au fost cu totul de acord să se facă reevaluarea de către un expert din lista Asociaţiei Evaluatorilor din Brăila, dar pot fi aleşi şi din judeţele limitrofe. Lista va fi discutată între CJ Brăila şi Congregaţie. Se vor da jos din listă toţi evaluatorii care nu au ştampilă pentru monumente istorice. Apoi, în baza unei hotărâri de CJ care se va lua probabil în luna martie, de comun acord se vor trimite înştiiţări către aceşti evaluatori să îşi prezinte preţul".
Bineînţeles, evaluarea se va face cu preţul cel mai mic, potrivit legii. Pe 3 martie, Congregaţia «JESU» a susţinut că, după ce se face această evaluare a CJ, vrea să o studieze şi cu un expert din Bucureşti. Evaluarea finală reexaminată va fi punctul de plecare în negocierea între Congregaţie şi Consiliul Judeţean.
Precizăm că o parte dintre cititorii noştri au pus problema unei eventuale mutări a unităţii medicale în afara oraşului, numai că aici nu se poate vorbi despre un sanatoriu, ci despre un spital cu ambulatoriu, care are tot circuitul necesar diagnosticării, intervenţiei şi tratării.
În plus, unitatea gestionează cazuri diverse de la infecţii respiratorii şi până la tuberculoză, ori o eventuală mutare a spitalului - undeva într-un spaţiu cu multă verdeaţă - ar însemna să trimiţi urgenţele din acest domeniu în afara municipiului. În plus, ambulatoriul cu toată dotarea lui nu se poate muta fiindcă e obiectiv din bani europeni.
"Dintr-un anumit punct de vedere cititorii dumneavoastră au dreptate. Cel mai bine ar fi ca tot ce înseamnă fenomen infecţios să fie în afara oraşului. Vorbind la modul practic. Dar le amintesc cititorilor că la Arad a fost construită o secţie a Spitalului Judeţean pe profilul de pneumoftiziologie cu o capacitate mai mică, dar apropiată de spitalul nostru şi care a costat, cu tot cu avize, legături şi ce înseamnă construcţie, pe noile norme de construire a unui spital, 10 milioane de euro. Are CJ Brăila posibilitatea asta?", a întrebat Căpăţînă.

Dacă nu se mişcă rapid, viitorul nu prea sună bine

Căpăţînă întrevede ce se va întâmpla la următoarea şedinţă CJ, care va avea pe ordinea de zi situaţia de la Pneumoftiziologie. "Aştept să vedem dacă într-adevăr vom avea acel proiect de hotărâre în şedinţa ce urmează. Toţi colegii mei vor să o rezolvăm. Va trece cu largă majoritate. După aceea o să ne dăm seama dacă există într-adevăr voinţa de a face treabă. Fiindcă dacă durează două luni evaluarea, practic altă echipă de Consiliu Judeţean va trebui să o ducă mai departe. Şi când se întâmplă asta? Taman în timpul alegerilor. Deci vă daţi seama că aşa cum este legislaţia electorală la noi, pe 5 iunie sunt alegeri, undeva la sfârşitul lunii va fi şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean. Alegerea preşedintelui nu mai este prin vot universal, deci undeva la sfârşitul lunii iulie o să avem preşedinte de CJ şi executiv. Şi acesta va face ce va face", a susţinut consilierul judeţean.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro