• consilierii municipali au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată, o rectificare a bugetului local, venită în urma OUG 28 din luna noiembrie, privind bugetul de stat • Guvernul Dacian Cioloş a alocat suma de 20.299.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Brăila • potrivit primarului Marian Dragomir, rectificarea bugetară pentru municipiu a vizat, în special, plata salariilor cadrelor didactice, fiind alocate în total 11.105.000 lei • fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, primul candidat pe lista PSD Brăila la Camera Deputaţilor , a criticat dur rectificarea bugetară făcută de guvernul tehnocrat la finalul anului
Membrii CLM Brăila au fost convocaţi, ieri dimineaţă, de către primarul Marian Dragomir, pentru o şedinţă de îndată ce a vizat o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului pe 2016. Mai exact, la baza rectificării a stat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 86/2016 din data de 23 noiembrie cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul acesta. De asemenea, au venit în completare o decizie a Şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila privind rectificarea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi a cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2016, precum şi un aviz al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila privind redistribuirea de sume între unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului.
Pe scurt, potrivit raportului proiectului de hotărâre, în urma acestei rectificări, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului a cunoscut o creştere. La venituri este vorba despre un plus de 13.487.000 lei. Practic, dacă până acum bugetul de venituri aprobat pe 2016 era de 309.073.000 lei, în urma rectificării a devenit 322.560.000 lei. De asemenea, pe principiul echilibrului bugetar, a venit o creştere de 13.487.000 lei şi pentru cheltuieli. Astfel, dacă până acum discutam de 338.073.000 lei în ceea ce priveşte cheltuielile, acum putem vorbi despre 351.560.000 lei.
Decizia şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila, care a stat la baza rectificării bugetare a municipiului, informează că per total, Guvernul Dacian Cioloş a aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20.299.000 lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiului Brăila pe anul 2016.
Rectificarea bugetului municipiului, pentru salariile profesorilor
Primarul Marian Dragomir a afirmat că principalul motiv pentru care a ţinut să convoace şedinţa de îndată, l-a reprezentat alocarea a 11.105.000 lei pentru salariile cadrelor didactice din oraşul nostru, până la finele anului.
„Această rectificare de buget vine foarte târziu. Dar pentru că nu erau bani pentru salariile profesorilor, după mai multe demersuri, în sfârşit, Guvernul a făcut această rectificare de buget care vine şi completează banii pentru plata cadrelor didactice până la finalul anului. Ăsta este rolul şedinţei de astăzi (n.r - ieri). Noi i-am făcut atenţi de foarte mult timp. Dacă nu făceam şedinţa de consiliu, profesorii nu aveau bani de salarii, pentru că s-a întârziat foarte mult. Acum pentru «Învăţământ - cheltuieli de personal» sunt 11.105.000 lei la nivelul municipiului. Aici a fost urgenţa. Pentru că altfel nu se plăteau salariile profesorilor şi nu putem să ne jucăm cu lucrurile acestea”, a declarat Dragomir.
Precizăm că proiectul privind rectificarea bugetară a fost aprobat în unanimitate, alături de un amendament, la propunerea secretarului municipiului Ion Drăgan. „Pentru eficientizarea activităţii Compartimentului de Autorizări şi Avize Agenţi Economici am aprobat luna trecută un regulament modificat. În bugetul local avem prevăzută o sumă pentru achiziţia unui soft care să vină în sprijinul acestui compartiment. Din economia făcută pentru softul Registru Agricol, unde s-a cheltuit mult mai puţin decât era previzionat, amendamentul este să ducem suma economisită de 15.000 lei pentru softul celălalt care este acum în procedură de a fi achiziţionat. Nu este nevoie să fie cheltuită integral, dar este absolut necesar, pentru că la acest compartiment al nostru avem unele probleme de gestionare a documentelor şi vrem să uşurăm acest proces. Fără un sistem informatic nu putem”, a declarat Drăgan.
La şedinţa de îndată au fost prezenţi 22 de consilieri municipali din totalul de 27. Au absentat motivat liberalii Claudia Bucur, Marian Fusea, Cristian Pricop, PND-ista Gina Ilie şi social-democrata Cristiana Voineag.
Tudose, deloc impresionat de rectificarea bugetară de final de an a Guvernului
Un comentariu pe tema rectificării bugetare aprobate în luna noiembrie de Guvernul Dacian Cioloş a făcut şi fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, primul candidat al PSD Brăila pe lista pentru Camera Deputaţilor. Acesta a afirmat că banii care au ajuns în teritoriu abia la sfârşitul anului reprezintă o „zvârcolire” de final a tehnocraţilor.
Acesta a apreciat că, deşi nu au legătură cu alocările făcute la final de an, Guvernul Cioloş încă mai ţine pe tuşă 29 miliarde de lei care ar fi trebuit să ajungă în zona investiţiilor.
„Nu sunt acei bani. Noi vorbeam de execuţie bugetară pe investiţie în primul rând. Probabil că nici ei nu înţeleg foarte bine ce fac. Ceea ce ştim foarte clar este că, exact cum spunea domnul Liviu Dragnea, au execuţia bugetară praf. N-au cheltuit banii şi în special cei din investiţii. Sunt 29 de miliarde necheltuite acolo. Iar chestia asta cu rectificarea bugetară şi datul banilor acum la urmă... se zvârcolesc şi ei. Sunt haotici. Ceea ce este de remarcat este că domnul primar şi Consiliul Local au reuşit ca în cel mai scurt timp să rezolve ceva pentru oameni. Aşteptăm vremuri mai bune cu un Guvern PSD coerent. Momentan avem un Guvern de incompetenţi. Punct. După un an de zile nu ştiu ce caută acolo. Ne-a trebuit un an de zile să vedem cât de siniştri sunt”, a declarat Tudose.
Precizăm că, a doua rectificare bugetară pe anul 2016 făcută de Guvernul Cioloş a avut în vedere în special redistribuirea unor fonduri care nu mai pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2016, astfel încât să se asigure finanţarea pentru unele programe aflate în derulare. Astfel, la nivel naţional au fost alocate 1,7 miliarde de lei pentru bugetele locale, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale.