Mergi la conţinutul principal

Record de amenzi aplicate de ITM în luna martie: aproape 500.000 de lei!

• sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă • cele mai multe amenzi, de 280.000 de lei, au vizat munca nedeclarată, după ce inspectorii ITM au descoperit 14 persoane care „munceau la negru”

 

Bilanț al inspectorilor de muncă brăileni pentru luna martie.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a desfășurat în luna martie mai multe acțiuni de control (150 în domeniul relațiilor de muncă și 100 în domeniul securității și al sănătății în muncă) la un număr de 250 de angajatori, controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 487.800 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Potrivit sursei citate, tot în luna martie, la un număr de opt angajatori brăileni, au fost depistate nu mai puțin de 14 persoane care desfășurau muncă nedeclarată („la negru”). Angajatorii care au eludat legea au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare totală de 280.000 de lei.

Cele 14 persoane depistate de inspectori ITM nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă (sau prestau activitate, deşi aveau contractul individual de muncă suspendat) în următoarele domenii de activitate: „Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”;Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare”;Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei”.

Deficiențe frecvent constatate de inspectorii ITM în timpul controalelor: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; primirea la muncă a unei persoane care avea contractul individual de muncă suspendat; nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea echipamentelor individuale de protecție din dotare, corespunzător activității desfășurate; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunostință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic; lipsa verificării tehnice a anumitor echipamente.

Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro